2022-10-14

Студентки-перекладачки стали учасницями міжнародного проєкту, присвяченого особливостям молодіжного працевлаштування

Студентка факультету філології, психології та педагогіки Яна Харченко та випускниця бакалаврату спеціальності 035 «Філологія» Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Анна Бойко стали учасницями молодіжного обміну за програмою Erasmus+ «Empowerment Youth People on the Job Market». Учасники з України, Італії, Іспанії та Польщі удосконалили навички успішного пошуку роботи, написання мотиваційних листів та резюме, поведінки під час співбесіди з роботодавцями.

Студентки-перекладачки стали учасницями міжнародного проєкту, присвяченого особливостям молодіжного працевлаштування

Упродовж 2-14 вересня 2022 року у місті Закопане (Республіка Польща) відбувся міжнародний молодіжний обмін за програмою Erasmus+ Youth Exchange «Empowerment Youth People on the Job Market», організаторами якого виступили польська  організація fundacja «Szukamy Talentów» та українська організація NGO «Vzayemopomich». Учасниками цьогорічного проєкту стало 32 молодих людей з чотирьох країн світу – України, Італії, Іспанії та Польщі, які обговорили актуальні проблеми пошуку роботи та успішного працевлаштування у провідних європейських країнах.

Студентка четвертого курсу спеціальності 035 «Філологія» Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Яна Харченко та випускниця бакалаврату 2021 року факультету філології, психології та педагогіки, лауреатка IІІ міської літературної премії імені М. В. Гоголя Анна Бойко взяли активну участь у міжнародному молодіжному обміні та долучилися до обговорення актуальних  проблем молодіжної політики. За словами учасниць, проблема пошуку роботи та успішного працевлаштування не втрачає своєї актуальності у високо розвинутих країнах Європи, особливо гостро ця проблема постала  в Україні. Через повномасштабне вторгнення Російської Федерації на територію нашої держави, тисячі її громадян не можуть повноцінно працювати, навчатися і обирати сферу власної професійної діяльності. Участь у подібних міжнародних обмінах – додаткова можливість привернути увагу світової громадськості до вирішення гострих соціальних проблем, налагодити плідний діалог з молоддю європейськи  країн та відшукати оптимальні шляхи вирішення ситуації, що склалася на сучасному ринку праці.

Учасники проєкту вдосконалили навички, необхідні для успішного пошуку роботи на ринку праці та подальшого працевлаштування, навчились працювати у командах, відшліфовували вміння вести ділові перемовини. Загалом даний проєкт дав змогу молодим людям розширити наявні практичні знання, розвинути власні підприємницькі здібності, опановувати навички, необхідні під час прийому на роботу.

Молодь з різних європейських країн взяла участь у різноманітних майстер-класах та тренінгах на тему навичок, необхідних для успішного працевлаштування, які б допомогли розкрити власний потенціал для майбутніх роботодавців, навчилася складати резюме й супровідний (мотиваційний) лист, поводитися під час інтерв'ю. Окрім цього, учасники спробували себе в ролі підприємців, розробивши ідеї власних компаній, а також почали якісніше оцінювати свої можливості на робочому ринку.

Кожна команда представляла свою країну на культурному вечорі, знайомила гостей з культурою та традиціями власної держави. Студентки Полтавської політехніки не лише показали учасникам з Італії, Іспанії та Польщі наскільки гарною й багатою є наша країна, а й детально розповіли про події російсько-української війни. Було надзвичайно приємно відчувати моральну підтримку та небайдужість європейців до жахливих подій, що відбуваються у нашій країні.

У межах проєкту учасники також досліджували природу Польщі й насолоджувалися неймовірними краєвидами Морського Ока – найбільшого озера Татр та прогулянками по Татранському національному парку.

По завершенню міжнародного молодіжного обміну всі учасники отримали відповідні сертифікати.

«Під час проєкту своєю легкістю й відкритістю вразили представники інших країн, навіть склалося відчуття, ніби ми були знайомі задовго до програми обміну. Незважаючи на те, що це мій перший серйозний досвід участі у міжнародних обмінах,  проведений  разом час перевершив усі  очікування.

Щиро вдячна громадській організації «Vzayemopomich»  за можливість взяти участь у цьому проєкті, слова особливої вдячності адресую своїй викладачці, кандидатці  філологічних наук, доцентці кафедри германської філології та перекладу Полтавської політехніки Анні Костянтинівні Павельєвій  за допомогу, організацію, корисні поради та підтримку! По завершенні проєкту помітно підвищила рівень англійської мови, стала впевненішою і креативнішою, дізналася більше про те, як стати конкурентоспроможною на робочому ринку й просто чудово провела час. Раджу кожному спробувати себе в даному виді програм обміну!», – прокоментувала учасниця обміну, студентка факультету філології, психолог та педагогіки Яна Харченко.

Раніше студентка-перекладачка стала учасницею молодіжного проєкту проти дискримінації, ксенофобії та булінгу, студентки успішно презентували власний екодосвід та провели благодійний аукціон, студенти-філологи опановували практичні навички у сфері екології та захисту навколишнього середовища, розглядали проблему алкогольної залежності та методи боротьби із нею, підвищували рівень обізнаності щодо культурної різноманітності та вивчали проблему переселенців/мігрантів та внутрішньо переміщених осіб.

Нещодавно науковиця політехніки поділилася добіркою волонтерських програм Європейського корпусу солідарності, а учасники наукового гуртка обговорили особливості перекладу українських реалій іноземними мовами.

 

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»