2023-10-23

У політехніці відбувся науково-практичний семінар директорів ЗЗСО Полтавської міської територіальної громади

20 жовтня у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбувся науково-практичний семінар директорів закладів загальної середньої освіти Полтавської міської територіальної громади, присвячений питанням безпеки як пріоритетного вектору розвитку освіти. Провідний класичний університет став майданчиком для обговорення освітянською спільнотою створення та підтримки комфортного безпечного середовища для розвитку особистостей учнів і майбутніх студентів.

У політехніці відбувся науково-практичний семінар директорів ЗЗСО Полтавської міської територіальної громади

У рамках реалізації угоди про науково-освітню співпрацю з Департаментом освіти Полтавської міської ради та ГО «Міська асоціація керівників закладів освіти «Співдружність» Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» став майданчиком для обговорення актуальних проблем розвитку освіти – на базі провідного класичного університету країни відбувся науково-практичний семінар директорів закладів загальної середньої освіти Полтавської міської територіальної громади «Безпека як пріоритетний вектор розвитку освіти». До участі у науково-практичному семінарі долучилося понад півсотні директорів закладів загальної середньої освіти, чий неоціненний практичний досвід дає можливість навчати та виховувати майбутню молодіжну еліту нашої країни на найвищому професійному рівні.

Модераторкою науково-освітнього івенту виступила Ірина Козлова, директорка Центру професійного розвитку педагогічних працівників Полтавської міської ради.

Учасників науково-практичного семінару привітали ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», президент Полтавського територіального відділення МАН України, доктор економічних наук, професор Володимир Онищенко та директорка Департаменту освіти Полтавської міської ради Жанна Каплоух.

«Сьогодні надзвичайно приємна місія – подякувати вам й у вашій особі всій Полтавській політехніці за те, що ми маємо такий майданчик для навчання наших дітей та наукової діяльності. Хочу також подякувати викладачам, вам вдалося зібрати потужну команду професіоналів, які забезпечують всі напрямки наукової та освітньої діяльності, за якими співпрацюють учні та вчителі навчальних закладів. Ми дякуємо за вашу підтримку в літній період, тому що влітку на базі університету відбувалося надзвичайно багато заходів, різноманітні кемпи. Дякуємо за те, що ви завжди відкриті.

На мою думку, сьогоднішній семінар є знаковим для нашої співпраці, партнерства освітян Полтавської територіальної громади та знаного вищого навчального закладу – Полтавської політехніки. Дуже приємно, що керівництво університету переймається нашими мегаважливими проблемами – питаннями безпечного освітнього середовища та ментального здоров’я. Сподіваюся, що не тільки на сьогоднішньому заході, а і на низці заходів упродовж навчального року, ми покращимо свої знання з тих питань, які нас цікавлять, побачимо досвід роботи вищого навчального закладу в напрямку покращення надання освітніх послуг. Нам цікаво познайомитися з тими надбаннями, технічними ноу-хау, які започатковані в цьому університеті навіть за останній календарний рік, адже ми переймаємося тим, де отримують знання та освіту наші діти, з любов‘ю виплекані в наших закладах освіти.

Хочемо побажати, щоб кращі досягнення європейської науки, які живлять незламну Україну, її народ, забезпечували Перемогу в боротьбі, за свободу, за мирне майбутнє в нашій державі. Бажаємо вам нових досягнень та звершень. Розраховуємо на подальшу співпрацю», – наголосила директорка Департаменту освіти Полтавської міської ради Жанна Каплоух.

«Шановна освітянська еліто Полтавської громади, надзвичайно радий вітати вас в Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»! Радію, що попри війну та всі виклики ми маємо знаходити час для обміну думками й досвідом.

За цей час наш університет змінився. Мені приємно чути, що на початку заходу акцент ставився на безпекових умовах в університеті. Основною вимогою в нашій діяльності є те, що ми повинні долати виклики сьогодення і відповідати очікуванням нашої молоді. Наші студенти та випускники мають бути обізнаними в усіх провідних світових трендах. У час суцільної діджиталізації і цифрової трансформації сьогодні по-іншому просто не можна», – зазначив ректор, професор Володимир Онищенко.

Очільник багатопрофільного класичного університету презентував досягнення та можливості Національного університету імені Юрія Кондратюка

З доповіддю «Місія Полтавської політехніки як класичного університету: безпека як пріоритет» перед учасниками семінару виступив заступник декана факультету філології, психології та педагогіки, керівник Центру культури і студентської творчості, кандидат наук з соціальних комунікацій, доцент Гліб Кудряшов, який поділився актуальними думками щодо формування в університеті безпекових умов, які позитивно стимулюють випускників закладів загальної середньої освіти міста Полтави обирати для навчання провідний класичний університет.

Історіями з яскравого студентського життя поділилися таланти Полтавської політехніки – студентка другого курсу Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права, випускниця Полтавської загальноосвітньої школи №37 Валентина Бабець, студентка другого курсу спеціальності 014 Середня освіта факультету філології, психології та педагогіки, випускниця Полтавської загальноосвітньої школи №2 Анна Мороз та студент четвертого курсу спеціальності 227 Фізична терапія та ерготерапія факультету фізичної культури та спорту Павло Явтушенко.

«Вперше я побувала тут, будучи ученицею 8 класу Полтавської ЗШ №37. Тоді тут я захищала свою роботу МАН. Остаточне знайомство з університетом відбулося після 11 класу, коли я вирішивши, що залишитися в Полтаві буде максимально безпечно, відвідала кожен заклад, в якому є обрана мною спеціальність. Саме так я стала учасницею літнього кемпу в Полтавській політехніці. Тоді я за 5 днів просто поринула у студентську родину, у освітнє життя, відвідала більшість лабораторій, створила маленького робота, захистила стартап-проєкт разом з командою.

Паралельно з насиченим відпочинком в кемпі я готувалася до НМТ. Як кажуть, мрії здійснюються, але не завжди ми до цього готові. Неочікувано для себе та оточуючих я склала мультипредметний тест на максимальну кількість балів з усіх предметів. Одразу від оточення з’явилося багато пропозицій: куди краще вступати, яке місто обрати, який навчальний заклад.

За рекомендацією батьків, я прийняла остаточне рішення сама, адже мені треба буде навчатися 4 роки. Вирішила, що мій вибір – Полтавська політехніка, класичний університет, омріяна спеціальність, безпечна Полтава.

Вступивши до університету, я відчула, що отримала найголовніше – безпеку. Мені дуже сподобалось, що тут я маю можливість розвиватися не лише в освітньому та науковому плані, а також розвиватися у творчому напрямку. Саме тоді було створено театр університету, учасницею якого я стала.

Студентське життя мене приваблювало з різних боків, тому майже одразу я не вагаючись подала заявку на вступ до Студентського парламенту і за результатами виборів стала його членом і обійняла омріяну посаду голови Студентської ради свого інституту. Для мене це стало надзвичайно крутим досвідом, адже тепер я могла не тільки брати участь в заходах, а й долучатися до їх організації, залучати студентів. На сцені політехніки пройшла величезна кількість концертів як університетських, так і з залученням зіркових гостей. Дуже важливим аспектом цих заходів стала волонтерська складова. Дійсно, можу сказати, що Полтавська політехніка – місце, де я всебічно розвиваюсь. Для мене вибір цього ЗВО став вирішальним у житті», – розповіла студентка другого курсу Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права, випускниця Полтавської загальноосвітньої школи №37 Валентина Бабець.

«Середню освіту я здобула в Полтавській ЗШ №2. З вибором майбутньої професії я взагалі не вагалася, бо ще з 10 класу знала, що хочу бути викладачем і хочу поступити в Полтавську політехніку. Тут я можу вивчати не лише англійську мову, а й німецьку, польську та французьку, що для мене просто мрія. Я була щиро подивована матеріально-технічною базою нашого університету, комфортними аудиторіями, гарними інтер’єрами, а найголовніше – майстерністю викладачів, їхнім вмінням донести учням будь-які знання та відповісти на всі питання. Також для мене є нестандартним та дуже приємним, що лінгвістичні аспекти ми можемо практикувати не тільки на заняттях, а також на виїзних заняттях, екскурсіях, або просто в коридорах університету.

У Полтавській політехніці як у зразковому закладі вищої освіти створено усі умови не тільки для професійного, а і для особистісного розвитку. З першого курсу я стала членкинею літературного гуртка «До джерел», але найголовніший мій здобуток – створення театру «Carpe Diem», який згуртував небайдужу молодь до мистецтва. Надзвичайно приємно, що мою ініціативу було підтримано, активно допомагають не тільки викладачі, а й особисто наш ректор Володимир Олександрович, за що ми йому щиро дякуємо.

Також надзвичайно важливо наголосити на безпекових умовах нашого університету і на тому, що ми можемо без будь-якого ризику проводити пари в укритті. Ми маємо можливість відвідувати різні лекції, воркшопи, майстер- класи з професіоналами українського та світового рівня. Проводиться велика кількість івентів, концертів, і, як на мене, це дуже круто.

Полтавська політехніка – це найзмістовніша сторінка моєї юності, занурення у найкращий освітньо-науковий простір, залучення до Волонтерського штабу, культурно-масової роботи, різноманітних концертів зірок України навіть попри війну розмальовують мої студентські роки яскравими фарбами. Політехніка – це свідомий шлях до успіху», – говорить студентка-філолог Анна Мороз.

Студент четвертого курсу факультету фізичної культури та спорту Павло Явтушенко пригадує: «Ознайомився я з університетом ще в школі, тоді дуже зацікавила спеціальність «Фізична терапія». З дитинства я мріяв допомагати людям, приносити добро у світ, тому вирішив стати реабілітологом. Хочу впевнено сказати, що саме в Полтавській політехніці я розкрився як особистість, розвиваючись в різних напрямках. Я вже маю сертифікат масажиста. Як представники студентського самоврядування ми беремо участь у заходах благодійного та культурного спрямування. Така велика кількість заходів, що залишається лише встигати все відвідати. Я дуже радий, що завдяки Полтавській політехніці я розкриваюсь, познайомився з багатьма яскравими особистостями. Університет насичений цікавими людьми, студентство обирає Полтавську політехніку».

«Щойно ви почули коментарі щодо вибору мого сина. Коли ми закінчили загальноосвітній заклад, постала задача обрати заклад вищої освіти. Було багато варіантів і по Полтаві, і по інших містах України. Однак, врешті-решт, син самостійно обрав цей заклад, зважуючи можливості всіх університетів. Я просто вражений, він вже став справжнім фахівцем, й до того ж в університеті вдалося розкрити деякі його здібності», – прокоментував директор Полтавського навчально-виховного комплексу (ЗНЗ-ДНЗ) № 16 Полтавської міської ради Полтавської області Віктор Явтушенко.

Під час практичної частини семінару робота учасників тривала у трьох векторах: психологічна безпека освітнього середовища, кібербезпека та інформаційна гігієна в освіті, практичнп діяльність Гендерного центру Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Очільники закладів загальної середньої освіти міста Полтави взяли участь в роботі панельної дискусії «Практичні аспекти психологічної підтримки педагогічних працівників в умовах воєнного стану». Практичними кейсами формування психологічної безпеки освітнього середовища з учасниками поділилася доктор філософії, завідувачка кафедри психології та педагогіки Полтавської політехніки Євгенія Хоменко. Лайфхаки з кібербезпеки та інформаційної гігієни презентувала офіцер зв’язків з громадськістю Головного управління патрульної поліції в Полтавській області Національної поліції України Аліна Кондратенко. Тренінг з превентивної роботи щодо запобігання правопорушень серед учнівської молоді провели завідувачка Гендерного центру Олена Дубинка, тренерки Катерина Григоренко, Наталія Новікова.

Заступники декана факультету філології, педагогіки та психології – кандидат філологічних наук, доцент Ірина Денисовець і кандидат наук з соціальних комунікацій, доцент Гліб Кудряшов провели для учасників семінару кампус-тур інноваційними університетськими локаціями, під час якого керівники закладів загальної середньої освіти ознайомилися з відмінною матеріально-технічною базою, низкою нещодавно відкритих навчально-наукових центрів, лабораторій та аудиторій Полтавської політехніки.

На завершення учасники обговорили практичні аспекти створення осередків безпечного освітнього простору в закладі освіти.

Нещодавно у Полтавській політехніці відкрили Центр ветеранського розвитку, відбулася творча зустріч з журналістом і захисником Павлом Казаріним, науковиці політехніки поділилися з румунськими партнерами ефективними кейсами викладання в умовах пандемії та воєнного стану, полтавські рятувальники провели в студмістечку об’єктові тренування з пожежної безпеки.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»