2023-10-18

Під час воркшопу у румунському університеті студенти політехніки поділились досвідом навчання в умовах пандемії та воєнного стану

17 жовтня у рамках European Cooperation Day 2023 студенти Полтавської політехніки взяли участь в онлайн-воркшопі «European Cooperation Day – Crisis Superpowers», організованому румунським університетом «Stefan cel Mare» University of Suceava. Учасники поділилися власним досвідом здобуття вищої освіти у період пандемії COVID-19 та повномасштабної війни в Україні.

Під час воркшопу у румунському університеті студенти політехніки поділились досвідом навчання в умовах пандемії та воєнного стану

Відзначимо, 2020-2022 роки стали випробуванням для освітнього процесу в усьому світі, а особливо – для закладів вищої освіти України. Проте, коли наша країна зіткнулась з подвійними викликами – пандемією COVID-19 та війною з країною-агресоркою – викладачі та студенти українських університетів продемонстрували вражаючу стійкість та силу характеру.

17 жовтня 2023 року в рамках European Cooperation Day 2023 відбувся онлайн-воркшоп для студентської молоді «European Cooperation Day – Crisis Superpowers», організований румунським університетом «Stefan cel Mare» University of Suceava – партнером Полтавської політехніки, з яким у лютому 2023 року була підписана угода про співпрацю.

У заході, окрім студентів із Румунії, взяли участь студенти факультету філології, психології та педагогіки та Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права Полтавської політехніки, здобувачі вищої освіти Одеської політехніки, які поділилися власним досвідом та переживаннями в період пандемії COVID-19 та повномасштабної війни в Україні.

Кризи, незважаючи на всі труднощі, надихають нашу молодь рости та набувати нові навички. Учасники воркшопу з України закцентували увагу на важливості волонтерства та готовності допомагати іншим у складних умовах. Вони розповіли про навички та знання, які здобули упродовж війни, які виявилися справжніми суперсилами. Важливим аспектом стали особисті наративи, коли студенти ділилися власними методами адаптації, волевиявленням та способами реалізації важливих завдань у складних обставинах.

«Умови дистанційного навчання стали новим викликом для багатьох студентів. Навчатися вдома без можливості відвідувати університетські аудиторії вимагало самодисципліни. У той же час всі студенти України були вимушені жити в режимі безперервної готовності та турбуватися про власну безпеку та безпеку своїх близьких. Проте, незважаючи на всі труднощі, молоді люди проявили надзвичайну рішучість та солідарність. Ми організовували благодійні акції, надавали допомогу тим, хто її потребував, та працювали над досягненням своїх навчальних та життєвих цілей» – розповідає студентка четвертого курсу факультету філології, психології та педагогіки Полтавської політехніки Юлія Гордієвська.

«Зустріч була насиченою цікавими дискусіями та обміном думками, що сприяло формуванню позитивного впливу цього заходу на всіх учасників. Історії студентів надихали на оптимізм та підтримку у важкі часи, створюючи спільну платформу для обговорення та розвитку сил, які можна виявити в умовах кризи», – прокоментувала учасниця заходу «EC Day – Crisis Superpowers», студентка-філолог Полтавської політехніки Дарина Тягній.

Президент Студентського парламенту Валерій Левченко презентував діяльність Волонтерського штабу та студентського самоврядування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». Спікер розповів про те, що з самого початку війни на сході України, Волонтерський Штаб Національного університету імені Юрія Кондратюка взяв на себе важливу місію – допомогти людям, які опинилися в скрутних обставинах у прифронтових регіонах.

«Однією з наших основних ініціатив була передача гуманітарної допомоги в прифронтові регіони. Ми збирали речі, харчі, ліки, щоб допомогти тим, хто найбільше цього потребує. Однак наша діяльність не обмежується лише гуманітарною допомогою, адже розуміємо наскільки важливо підтримувати наших захисників, том передали автомобіль для Збройних Сил України. Цей автомобіль став частиною їхнього життя, забезпечуючи воїнів необхідними засобами для несення служби.

Багато часу та зусиль ми віддаємо проведенню благодійних концертів на підтримку Збройних Сил України. Віримо, що музика може об'єднувати людей, надихати та підносити дух бійців на передовій, робимо все можливе, щоб ці концерти були особливими для наших захисників.

Окрім цього, ми виготовляємо окопні свічки, які є необхідними на передовій для освітлення окопів і загонів вночі. Це допомагає нашим воїнам залишатися в безпеці та продовжувати захищати нашу країну.

Плетіння сіток – це ще одна важлива частина нашої волонтерської діяльності. Ми виготовляємо сітки, які використовуються на фронті для різноманітних потреб, від зберігання обладнання до забезпечення безпеки наших захисників.

Усі ці ініціативи не були б можливими без великої підтримки наших студентів та викладачів, та особисто ректора, професора Володимира Онищенка, які завжди готові долучитися до волонтерської діяльності. Хочу висловити слова вдячності кожному за вагомий внесок у цю благородну справу.

Ми продовжуємо діяти, допомагати нашим захисникам і захисницям, та наближати Україну до Перемоги!», – розповів президент Студентського парламенту Валерій Левченко.

Нещодавно у Центрі ветеранського розвитку Полтавської політехніки відбулася творча зустріч з Павлом Казаріним, студентки ННІ фінансів, економіки, управління та права навчаються за програмою кредитної академічної мобільності Erasmus+ у Фінляндії, студентки-філологи розповіли про фахову практику в міжнародному відділі румунського університету-партнера, майбутні публічні управлінці вивчають основи публічної політики із залученими до освітнього процесу фахівцями-практиками, а студентка ФФКС Валерія Конюхова стала чемпіонкою Європи з пауерліфтингу серед дівчат.

Раніше студентки університету пройшли мовні інтенсиви у Літній школі польської мови та культури від NAWA, науковці політехніки відзначили ErasmusDays2023, а студентки політехніки провели воркшоп про «зелений» стиль життя.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»