2023-12-04

У Полтавській політехніці почалась підготовка помічників ветеранів

На базі Центру ветеранського розвитку Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» розпочалось навчання першої групи, до якої спеціальна комісія відібрала охочих стати помічниками ветеранів. Слухачі навчальної програми опановують нормативно-правову базу для захисту прав ветеранів, аспекти реабілітації та вдосконалюють свої навички для забезпечення професійної адаптації ветеранів до цивільного життя.

У Полтавській політехніці почалась підготовка помічників ветеранів

4 грудня на базі Центру ветеранського розвитку Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» розпочалося навчання за програмами підвищення кваліфікації за напрямком «Організація роботи фахівця із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб».

Прийом заяв кандидатів відбувався через інформаційний портал «Є-ветеран». Спеціальною комісією, до складу якої увійшов також і керівник Центру ветеранського розвитку Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Юрій Шеремет, відібрано першу групу з 9 осіб з різних громад Полтавщини, які пройдуть ґрунтовну підготовку за шістьма напрямками, загальним обсягом у 180 годин.

Заняття проводять науково-педагогічні працівники Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права, факультету філології, психології та педагогіки і факультету фізичної культури та спорту, які допоможуть опанувати корисні практичні навички по забезпеченню правового, соціального, профорієнтаційного і психологічного супроводу ветеранів та членів їхніх родин.

Програма розпланована на шість навчальних модулів, які охоплюють такі теми: нормативно-правова база захисту прав ветеранів; соціальний захист ветеранів; реабілітація ветеранів війни та членів їхніх сімей; психологічні та комунікативні стратегії у роботі з ветеранами та членами їхніх сімей; професійна адаптація ветеранів до цивільного життя; організація роботи та документообігу фахівця по роботі з ветеранами.

Майбутні помічники ветеранів дізнаються різноманітні аспекти та форми реабілітаційних заходів, спрямованих на полегшення їхнього відновлення та успішну інтеграцію в цивільне життя, особливості спілкування з ветеранами війни, навчаться надавати першу психологічну допомогу.

«Помічник ветерана – це людина, яка зустрічає військового одразу після повернення до рідної громади, надає потрібну інформацію та супроводжує за потреби до органів влади або під час звернень по правову допомогу. Лектори також приділять належну увагу розгляду питань юридичної допомоги ветеранами та членам їхніх сімей, соціальних пільг, фінансової підтримки учасникам бойових дій у випадках інвалідності, родинам загиблих ветеранів, захисників та захисниць України, а також родинам військовополонених», – прокоментував керівник Центру ветеранського розвитку Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Юрій Шеремет.

Після успішного проходження підсумкового контролю учасники отримають відповідні сертифікати.

По завершенню програми підготовки фахівці зможуть працювати помічниками ветерана, а на базі університету продовжуватимуть навчання наступні відібрані кандидати. Величезна роль у цьому процесі покладається також на громади, які мають підтримувати адаптацію ветеранів до умов цивільного життя.

Нещодавно на базі Центру ветеранського розвитку голова Асоціації правників України у Полтавській області прочитав лекцію з питань правого статусу ветеранів та членів їх родин, захисники дізналися про можливості у сфері освіти, правового та соціального захисту, які доступні у Центрі ветеранського розвитку Полтавської політехніки.

Раніше у Центрі ветеранського розвитку Полтавської політехніки обговорили особливості спілкування з учасниками бойових дій і травмованими війною.

Нагадаємо, Центр ветеранського розвитку Полтавської політехніки взяв участь у засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, а також у Центрі ветеранського розвитку Полтавської політехніки відбулася творча зустріч з Павлом Казаріним.

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»