2023-01-27

«Шлях до успіху»: учасники психологічної студії опановували найпоширеніші арт-практики для дітей та дорослих

25 січня у лабораторії психодіагностики та корекційно-розвивальної роботи Полтавської політехніки відбулося відкрите засідання психологічної студії «Шлях до успіху». У форматі круглого столу «Безбар'єрний простір» малеча та їхні мами поспілкувалися з науковцями, студентами кафедри психології та педагогіки та відвідали заняття з використанням засобів арт-практик.

«Шлях до успіху»: учасники психологічної студії опановували найпоширеніші арт-практики для дітей та дорослих

Науковці кафедри психології та педагогіки факультету філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – доктор психологічних наук, професор, завідувачка кафедри Світлана Яланська, доктор педагогічних наук, професор Наталія Сайко, кандидатка психологічних наук, доцентка Ніна Атаманчук, кандидатка педагогічних наук, доцентка Леся Клевака та асистент кафедри Олександр Корнілов у співпраці з Благодійним об’єднанням «Вихід – є!», громадською організацією «Полтава Даун Синдром» провели відкрите засідання психологічної студії «Шлях до успіху», яке пройшло у форматі круглого столу «Безбар'єрний простір». Учасниками корисного та насиченого заходу стали особливі гості - «сонячні» дітки та їхні мами, які в дружній та творчій атмосфері, плідному діалозі з використанням найпоширеніших арт – практик корисно та змістовно провели вільний час.

Доктор психологічних наук, професор, завідувачка кафедри психології та педагогіки Полтавської політехніки Світлана Яланська привітала учасників засідання психологічної студії «Шлях до успіху», наголосивши на важливості психологічної здоров’я дітей та дорослих у непростих умовах воєнного стану. Науковиця розповіла про широкі можливості лабораторії психодіагностики та корекційно-розвивальної роботи, створеної за ініціативи та всебічної підтримки ректора, професора Володимира Онищенка. Інноваційна локація швидко стала поліфункціональним майданчиком для забезпечення надання якісних освітніх послуг студентам, магістрантам спеціальностей 053 «Психологія» та 012 «Дошкільна освіта», надання психологічних послуг для фізичних та юридичних осіб, проведення наукових досліджень. За словами Світлани Яланської, така поліфункціональність можлива завдяки використанню спеціального обладнання лабораторії.

До спілкування з непосидючою малечею, яку цікавило абсолютно все, долучилися студенти спеціальності 053 «Психологія» Вікторія Гуменюк, Олександра Малородна, Ярослав Передерій, Анна Єпіфанова, Єлизавета Бабич, Оксана Вродливець, студенти спеціальності 012 «Дошкільна освіта» Альона Придатко, Катерина Дендеберя.

Заняття з використанням засобів арт-практик для дітей провела магістрантка спеціальності 053 «Психологія», директорка Комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр» Диканської селищної ради Вікторія Гуменюк. Усміхнені, з бадьорим, радісним настроєм діти виконували ритмічну руханку з магістранткою спеціальності 053 «Психологія» Полтавської політехніки Олександрою Малородною.

Завідувачка кафедри психології та педагогіки Світлана Яланська запропонувала мамам діток виконати арт-вправу, спрямовану на розвиток інтуїції, креативності особистості. За участю науковиць – психологів Наталії Сайко, Ніни Атаманчук учасниці осмислювали можливості особистісних ресурсів у вирішенні власних проблем, обговорювали найактуальніші питання, що постійно хвилюють мам дітей з особливими освітніми потребами. Душевна, тепла атмосфера, підтримка однодумців допомагала розкритися кожному.

«Сьогоднішній захід засвідчив необхідність та корисність таких зустрічей, адже, спілкуючись, граючи та навчаючись, наші дітки отримують новий необхідний досвід, знаходять друзів та розвиваються. Радіємо, що навіть в умовах повномасштабної війни, працюючи на власному освітньому фронті, можемо практичними знаннями і професійними навичками прислужитися тим, хто цього реально потребує», - прокоментувала доктор психологічних наук, професор, завідувачка кафедри психології та педагогіки Полтавської політехніки Світлана Яланська.

Викладачі кафедри психології та педагогіки факультету філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» висловлюють слова щирої вдячності за всебічну співпрацю координаторці Благодійного об’єднання «Вихід – є!» Наталії Шамоті, голові ГО «Полтава Даун Синдром» Марії Остроушко та запрошують долучатися до участі у засіданнях психологічної студії «Шлях до успіху» всіх бажаючих.

Раніше студенти і волонтери політехніки відвідали засідання-тренінг психологічної студії «Шлях до успіху», а учасники психологічної студії презентували палітру творчих захоплень.

 

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»