2022-05-31

Студентка-перекладачка взяла участь у молодіжному обміні, присвяченому спорту та радикалізації життєвих цінностей

Студентка факультету філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Вікторія Шефер стала активною учасницею молодіжного обміну «Sport and Radicalization», присвяченого розвитку спорту та радикалізації життєвих цінностей. Учасники з різних країн світу обговорили поняття пропаганди, соціального відчуження, причини радикалізації та проблем, з якими стикається молодь у європейських країнах.

Студентка-перекладачка взяла участь у молодіжному обміні, присвяченому спорту та радикалізації життєвих цінностей

Студентка факультету філології, психології та педагогіки  Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Вікторія Шефер стала активною учасницею насиченого дев’ятиденного молодіжного обміну «Sport and Radicalization», який проходив упродовж 15-23 травня 2022 року у місті  Копенгагені (Данія). Учасниками міжнародного  проєкту стали   соціально  мотивовані  молоді люди  із різних куточків світу, які провели  дев'ять днів у комфортних дерев'яних будиночках в оточенні лісу, озер і лугів. За словами організаторів молодіжного обміну,  таке спокійне місце було сприятливим для прогулянок, купання та занять спортом на свіжому повітрі.

У перші дні на учасників чекали два види активностей: молодь обговорила поняття пропаганди, соціального відчуження, причини  радикалізації та проблеми, з якими стикається молодь у  провідних європейських  країнах. Зв’язок між спортом і радикалізацією може здатися дивним, але  упродовж  тижня учасники  змогли аргументувати  важливість поєднання  розглянутих  тем. Адже  спорт може бути засобом,  соціальним гальмом для радикалізації цінностей, які він розвиває, таких як почуття приналежності, командний дух, залучення, інтеграція та соціальної згуртованості, солідарності, толерантності і відкритості.

У середині тижня два дні були присвячені активному відпочинку, учасники мали змогу відвідати спортивний комплекс та  відвідати  заняття йогою, футболом, волейболом, бейсболом та данськими іграми. Власною  історією успіху в спорті   поділився відомий, який детально розповів  учасникам навіщо взагалі займатися спортом. Молодь  мали змогу виміряти коефіцієнти свого тіла та отримали дієві практичні   поради щодо спорту та харчування.

Цей тиждень був багатим на відкриття, зокрема завдяки міжкультурним вечорам, учасники насолоджувалися традиційними танцями Йорданії, милувалися прекрасними краєвидами Угорщини, спокушалися продуктами турецької кухні та вивчали  особливості  французької мови.

«Що стосується української команди, то ми представили свою країну народними  піснями, танцями, іграми, національними костюмами, складністю вимови та красою нашої культури. Найбільшим інтересом та популярністю користувалися приготовані нами українські страви – борщ та вареники», – прокоментувала учасниця проєкту Вікторія Шефер. За  словами студентки,  участь у подібних міжнародних проєктах за програмою Erasmus+ розширює кругозір, допомагає покращити мовленнєві навички, розкрити свій потенціал і отримати нові круті можливості.  

«Пам'ятаю, перед проєктом говорили з подругою і задавалися питанням, що ж таке ця радикалізація і як вона працює, цей проєкт змінив наше розуміння та бачення цієї теми та допоміг краще їх зрозуміти. Радикалізм – велика частина нашого життя і важливо розуміти що він означає.

Слова щирої вдячності висловлюю нашій викладачці-кандидатці філологічних наук, доцентці кафедри германської філології та перекладу Полтавської політехніки Анні Павельєвій, яка підготувала мене до участі у цьому проєкті  та під час засідань студентського наукового гуртка «Філологія» постійно розповідає  про актуальні тренінги та молодіжні обміни за програмою Erasmus+», – розповіла учасниця проєкту. 

Раніше студентка-перекладачка  вивчала волонтерську діяльність, досліджувала  соціальне підприємництво як інструмент розширення прав і можливостей молоді, обговорила шляхи вирішення проблем із психічним здоров’ям через методики неформальної освіти,  стала учасницею проєкту для молодіжних лідерів.

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»