2021-03-16

Учням з Хорольщини розповіли про особливості професії перекладача

12 березня науково-педагогічні працівники та студенти гуманітарного факультету Полтавської політехніки провели мотиваційний тренінг «Навчання у нашому житті» для учнів Петракіївського НВК Хорольського району Полтавської області. Учасники обговорили переваги та недоліки професії перекладача, а студенти розповіли про особливості навчання.

Учням з Хорольщини розповіли про особливості професії перекладача

У рамках діючих угод про партнерство та співпрацю з об’єднаними територіальними громадами в сфері науки і освіти на базі гуманітарного факультету Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбувся мотиваційний тренінг «Навчання у нашому житті» для учнів Петракіївського НВК Хорольського району Полтавської області. Науково-педагогічні працівники гуманітарного університету – доктор філологічних наук, професор кафедри германської філології та перекладу Тетяна Кушнірова, кандидат філологічних наук, доцент кафедри германської філології та перекладу Анна Павельєва, викладачка кафедри германської філології та перекладу Світлана Мангура та студенти – майбутні професійні перекладачі провели віртуальну екскурсію університетом, розповіли про спеціальності гуманітарного факультету, зокрема спеціальність 035 «Філологія».

До активного обговорення долучилася кандидат технічних наук, директорка Полтавського фахового коледжу нафти і газу Любов Шумська, яка розповіла про можливості ступеневої освіти, піднімаючись освітніми щаблями школа-коледж-університет.

Студентка II курсу гуманітарного факультету Катерина Почтакова, презентувала слухачам професію перекладача, закцентувала увагу на тому, що фахівець, котрий досконало володіє кількома мовами, затребуваний у сучасному світі і наголосила на актуальності та престижності обраної спеціальності. Студентка розповіла багато цікавого про перекладацьку діяльність, поділилася цікавими фактами з життя перекладачів, продемонструвала «казуси» при перекладі.

Під час онлайн-зустрічі студентки V курсу гуманітарного факультету Полтавської політехніки Діана Панченко та Анна Кравченко розповіли про переваги навчання в Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» і поділилися особистими враженнями від навчання на гуманітарному факультеті.

Майбутня перекладачка, студентка I курсу Олександра Несторик підготувала розважальну гру, де учні мали можливість відгадати за перекладом пісні оригінал, слухачі активно долучилися до гри, дискутуючи щодо першоджерел.

За словами доктора філологічних наук, професора кафедри германської філології та перекладу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Тетяни Кушнірової, саме такий формат зустрічей, де у процесі гри учні пробують себе у якості перекладачів, надзвичайно продуктивний і цікавий: «А дискусія зі студентами, де кожен учень може поставити запитання майбутньому перекладачеві, підвищу довіру до навчального закладу». Зустріч пройшла у легкій невимушеній атмосфері, організатори та гості залишилися задоволені спілкуванням та домовилися про подальшу співпрацю.

«Такі зустрічі вкрай необхідні, оскільки через карантинні обмеження діти не мають можливості побачити навчальний процес безпосередньо у закладах. Ми ж йдемо назустріч і знайомимо з великими можливостями, які є для студентів нашого університету і доступною якісною вищою освітою», – додає кандидат філологічних наук, доцент кафедри германської філології та перекладу Анна Павельєва.

У січні викладачі та студенти кафедри германської філології та перекладу Полтавської політехніки провели перекладацькі майстер-класи для учнів Полтавського наукового ліцею №3, а під час освітнього кафетерію від психологів університету представники громад Полтавщини дискутували про освітні перспективи для молоді.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»