2024-09-25

УКФ підтримав проєкт, завдяки якому оцифровані унікальні експонати з колекції МФК імені Миколи Гоголя і знято документальний фільм

Напередодні Дня туризму у Молодіжному хабі Полтавського обласного молодіжного центру команда Ukraine Open презентувала проєкт «Крихкі спогади», реалізований за підтримки УКФ. У рамках проєкту оцифровані одні з найцінніших експонатів, створено віртуальний тур унікальною колекцією порцелянових шедеврів, зібраних у Миргородському фаховому коледжі імені Миколи Гоголя Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», а також знято документальний фільм.

УКФ підтримав проєкт, завдяки якому оцифровані унікальні експонати з колекції МФК імені Миколи Гоголя і знято документальний фільм

За підтримки Українського культурного фонду на Полтавщині реалізується проєкт «Крихкі спогади». Напередодні Дня туризму, у Молодіжному хабі Полтавського обласного молодіжного центру команда Ukraine Open провела пресконференцію і представила результат творчої співпраці.

«Ідея виникла під звуки повітряної тривоги у Миргороді в листопаді 2023 року, коли спільними зусиллями Полтавської політехніки, Миргородського фахового коледжу і Миргородської міськради, з ініціативи ректора Володимира Онищенка і міського голови Сергія Соломахи, громадськості знову стала доступною експозиція з унікального зібрання кабінету дипломних робіт. Порцеляна переселилась до мистецької школи і її зараз бачать діти, які приходять за естетичним розвитком, шанувальники кераміки, гості міста.

 У 2022 році світ облетіло фото півника з Бородянки як символу стійкості українців у війні. Він з’явиться і в нашому фільмі – знімальна група спеціально відвідала музей Революції Гідності. Але ніхто не здогадується як загинув Васильківський майоліковий завод, нічого не залишилось від Полтавського фарфорового заводу. В Україні взагалі не залишилось жодного фарфорового заводу, останній ліквідовано у 2021 році. Штучні банкрутства, кризи, шахрайські схеми – це прихована історія порцеляни. Наша творча група спробувала зібрати уламки з-під руїн епохи, щоб показати красу, яку створювали на рідній землі. І, звісно, ми хочемо показати як відроджується, зберігається, примножується українська кераміка. А діджиталізація дозволила зробити безбар’єрне інтерактивне середовище для віртуального туризму і оцифрувати хоча б частину унікальної колекції», – зазначила Ольга Ружицька, автор ідеї проєкту і сценарію фільму.

Героями документального фільму стали випускники Миргородського фахового коледжу імені Миколи Гоголя Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» різних років, а в якості експертів долучились ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко, член Міжнародної Академії кераміки (ICA), завідувачка кафедри образотворчого мистецтва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», кандидатка мистецтвознавства, доцентка Тетяна Зіненко, директор Миргородського фахового коледжу імені Миколи Гоголя Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» В’ячеслав Лупашко.

«Це наш третій проєкт за підтримки УКФ, але перший короткостроковий. За два місяці (серпень та вересень) нам потрібно було створити два цифрові продукти – віртуальний тур, аудіогіди до цього туру, оцифрувати експонати, і паралельно з тим створити документальну трилогію «Крихкі спогади». За цей період нам пощастило не тільки побачити різні цікаві локації, а й познайомитися з багатьма творчими людьми, супергероями сьогоденності.

Наш досвід створення віртуальних мандрівок почався під час пандемії. А тепер ми масштабували наш майданчик, щоб допомагати зберегти унікальну культурну спадщину України під час війни. Керамічні експонати, збережені у Миргородському фаховому коледжі імені Миколи Гоголя – унікальні й не можуть бути відтворені через втрату виробничих потужностей, на яких були створені прототипи.

Проєкт у цікавій та доступній формі розповідає про унікальну колекцію порцеляни, яка формувалась більше ста років, вікову школу художників-керамістів та українське керамічне мистецтво. Це важливо не лише для туристів та любителів мистецтва, а й для студентів, викладачів, культурних діячів, амбасадорів нашої культури, зокрема Полтавщини. Доторкнутись до експонатів можна навіть у смартфоні, а незабаром відбудеться прем’єра нашого документального фільму», – розповіла координаторка проєкту Альона Романенко.

Уперше в історії Миргородського фахового коледжу імені Миколи Гоголя Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» експонати кабінету дипломних робіт отримали супровід аудіогідів. Голос проєкту подарувала відома українська актриса театру і кіно Наталія Гнітій.

«Завжди коли занурююся в якийсь проєкт трошки хвилююся, тому що я якісно працюю тільки тоді, коли я закохана в проєкт. І коли мені почали розповідати й показувати все це я була вражена. Така неймовірна спадщина і така закоханість людей в цей проєкт. Я неймовірно вдячна вам за те, що ви горите цією справою. Шедеври світового рівня зберігаються в Миргороді, все це настільки крихке, що будь-якої хвилини може зникнути. Ви робите надзвичайно важливу справу», – поділилася Наталія Гнітій.

Про особливості створення віртуального туру, оцифрування експонатів коледжу і бекстейдж зйомок фільму розповів Сергій Романенко.

«У часи, коли швидкі зміни та конфлікти стирають або спотворюють пам'ять про минуле, важливо дбайливо зберігати все, з чого складається наша ідентичність, наша історія. Нашому культурному надбанню в умовах війни загрожує подвійна втрата: перша, коли предмет фізично знищується, друга – якщо про нього не залишиться жодної згадки, опису, не кажучи вже про фото чи відео.

«Крихкі спогади» допомагають не лише зберегти, але й дати нове життя традиційному мистецтву через сучасні технології, створюючи простір для глибокого розуміння та співпереживання. Віртуальна екскурсія та документальний фільм дозволить зануритися в світ української кераміки усім, хто не може відвідати Миргород, Опішню, і відкриє невідомі широкому загалу сторінки історії. Одягніть VR-окуляри і відкриєте для себе зовсім нові відчуття», – додає Сергій Романенко.

Офіційний тизер документального фільму вже оприлюднений на YouTube-каналі Ukraine Open. У трьох епізодах автори торкаються історії розвитку мистецької освіти особливої спільноти художників, трагічної долі української порцелянової промисловості і сьогодення сучасних майстрів. Незабаром стануть відомими дати перших прем’єрних показів документального фільму.

 

 

Учасники пресконференції отримали відповіді на всі свої запитання та першими спробували помандрувати віртуально.

Безпечна віртуальна подорож уже доступна на сайті UkraineOpen.com і в мобільному застосунку Ukraine Open.

Анонси активностей проєкту «Крихкі спогади» можна відстежувати у соцмережах Facebook та Instagram.

Нещодавно очільниця кафедри образотворчого мистецтва взяла участь в серії заходів від Міжнародної академіі кераміки.

Раніше творці айдентики «Мазепа-фесту» відкрили спільну виставку у Миргороді «Той Миргород – Нацпром».

Нагадаємо, найбільший молодіжний хаб Полтавської області відкрили у студмістечку політехніки.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»