2022-05-08

В університеті вшанували жертв Другої світової війни

8 травня, у День пам’яті та примирення і напередодні Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, науковці Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» біля стели пам’яті загиблих викладачів і студентів вшанували пам'ять усіх жертв страшної катастрофи ХХ століття, мільйони і мільйони зламаних доль – солдати, остарбайтери, підпільники, діти війни, цивільні, які постраждали від окупації і бойових дій, що прокотилися через міста і села.

В університеті вшанували жертв Другої світової війни

267 студентів, викладачів і співробітників Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» воювали на фронтах Другої світової війни. На університетському меморіалі викарбувані імена тих, хто загинув у боях, від ран і знайшли вічний спокій за тисячі кілометрів від Полтави.

Студенти в евакуації (в Казахстані) продовжували навчатися, а після занять допомагали доглядати поранених у госпіталі, розчищали снігові замети, збирали серед населення теплі речі, готували подарунки пораненим, брали участь у виступах художньої самодіяльності. За роки евакуації і війни 1941-1945 рр. в інституті підготовлено понад 2000 інженерів-будівельників, більшість із яких було направлено до діючої армії. 19 жовтня 1943 року, після звільнення Полтави, викладачі і студенти повернулися до рідного міста. Зусиллями і руками колективу повне відновлення будівлі центрального корпусу завершилося у 1955 році.

«Ми з вдячністю згадуємо викладачів, співробітників та студентів нашого університету, які загинули на полі бою Другої світової війни, усіх ветеранів, які повернулись і пішли у засвіти вже у похилому віці, висловлюємо нашу глибоку повагу усім героям Українського народу.

Кожна втрата болить і найприкріше, що з 2014 року знову гинуть найкращі сини і доньки України. Така спадкоємність поколінь героїв, які стають на захист Вітчизни від ворога, який прагне нашого фізичного знищення. Тож вшановуємо кожного захисника, завдяки якому прокидаємось і бачимо новий день, мріємо про майбутнє.

Як і в роки Другої світової війни, Україна воює з підступним агресором. Сьогодні це путінська росія, новий антигуманний режим на основі імперського націоналізму та фашизму, який посягає на нашу незалежність і територіальну цілісність, намагається зруйнувати міжнародну систему безпеки і загрожує миру у всій Європі. Ця боротьба триває щоденно – і ми не маємо права програти, бо для нас це війна за свободу, цивілізованість, демократію та європейські цінності проти імперських амбіцій агресивного сусіда-злочинця. Вони перетворили пам'ять про перемогу над нацизмом, продукуючи заяви у тому числі антинаукового характеру, у пропаганду нової війни. Із сумом можна констатувати, що невивчені уроки історії, самозамилування та імперські амбіції перетворили сучасних росіян із спадкоємців перемоги над нацизмом у нових нацистів.

Міць наших Збройних Сил України є запорукою існування держави та збереження прав людини для громадян. Історія Другої світової війни нас вчить, що Український народ перемагає тоді, коли ми єдині, соборні, діємо разом і захищаємо те, що нам дороге. Коли ми разом, коли ми відчуваємо, що справедливість на нашому боці і стоїмо за свою землю, тоді ми непереможні. Як і у середині минулого століття ми захищаємо свою землю і свою Вітчизну від агресора-окупанта, що дає нам додаткових сил і право на відчайдушний спротив.

Пам'ятаємо. Перемагаємо

Слава Україні!» – сказав ректор Володимир Онищенко.

Хвилиною мовчання вшанували загиблих Героїв сучасності – випускника електромеханічного факультету, бійця полку «Азов» Дмитра Коряка та студента Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою, гранатометника 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців Максима Хітайлова.

 

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»