2022-09-22

Видатний викладач-спортсмен відсвяткував 95-річчя!

Старшому викладачеві кафедри фізичного виховання, Заслуженому тренеру України з важкої атлетики і гирьового спорту Павлу Манді виповнилось 95 років! Викладачі кафедр фізичного виховання та фізичної культури та спорту разом з деканом факультету фізичної культури та спорту привітали ювіляра.

Видатний викладач-спортсмен відсвяткував 95-річчя!

21 вересня колеги, студенти, вихованці і спортивна громадськість вітали Павла Яковича Мандю з ювілеєм – йому виповнилось 95 років!

Павло Якович – видатний тренер з важкої атлетики та гирьового спорту, суддя національної категорії. Він підготував з числа студентів 6 майстрів спорту міжнародного класу з гирьового спорту, близько 30 майстрів спорту України та більше 50 кандидатів у майстри спорту України з гирьового спорту, 1 майстра спорту України з пауерліфтингу, 161 спортсмена першого розряду, 305 – другого розряду, 687 – третього розрядів, 140 громадських тренерів та 105 спортивних суддів.

Як спортсмен має ряд особистих досягнень у важкій атлетиці: результат на змаганнях 1958 року у ваговій категорії до 60 кг: жим – 100 кг, ривок – 97,5 кг, поштовх – 127,5 кг. Даний рекорд тримався 27 років, доки його не побив вихованець Павла Яковича.

«Радіємо, що Павло Якович у свої 95 років продовжує працювати в колективі факультету фізичної культури та спорту Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». Його вихованцями є чемпіони Європи та світу з важкої атлетики та гирьового спорту. Бажаємо йому міцного здоров’я, довгих і щасливих років, мирного неба над головою і всіляких гараздів!» – прокоментувала Ліна Рибалко, декан факультету фізичної культури та спорту.

 

Слова привітання і побажання многая і благая літа лунали від кожного з колег. Під час святкової зустрічі Павло Якович згадував як він проводив тренування, як їздили на змагання з важкої атлетики та організовували Чемпіонати України в рідному університеті і постійно приймав нові вітання по телефону від своїх вихованців-спортсменів.

Зателефонувала мама Дмитра Зайця, випускника ННІ архітектури, будівництва та землеустрою 2014 року, спортсмена, який під керівництвом Павла Яковича став майстром спорту України міжнародного класу з гирьового спорту, 2-разовим чемпіоном світу з гирьового спорту та багаторазовим чемпіоном Європи. Павло Якович згадував 2013 рік, який був особливо урожайним на нагороди – Дмитро Заєць  завоював близько 20 медалей на Чемпіонатах України та Кубку світу у латвійському місті Вентспілс. Згідно з рейтингом, став одним із кращих спортсменів України, а  Павло Якович – одним із кращих тренерів з неолімпійських видів спорту. У 2020 році Діма Заєць здобув перше місце на змаганнях з гирьового спорту під час Arnold Sports Festival і став абсолютним чемпіоном фестивалю Арнольда Шварцнегера! Дмитро не зміг сам привітати свого тренера, бо захищає Україну у складі ЗСУ.

Минулого року з нагоди Дня фізичної культури та спорту України за вагомий особистий внесок у розвиток спорту на Полтавщині заслуженого тренера України і викладача Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Павла Яковича Мандю нагородили премію Полтавської міської ради.

Щиро вітаємо шановного викладача і тренера з ювілеєм! Зичимо міцного здоров’я і щасливого довголіття!

Нагадаємо, 20 вересня Полтавська політехніка відзначила Міжнародний день студентського спорту та день народження факультету фізичної культури та спорту.

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»