2023-03-21

Вихованець гуртка «Робототехніка» став призером обласного конкурсу, представивши проєкт робототехнічної платформи дослідження місцевості

Вихованець гуртка «Робототехніка» Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Іван Ільницький посів призове місце в обласному конкурсі з робототехніки в номінації Е та D з проєктом автономної робототехнічної платформи дослідження місцевості.

Вихованець гуртка «Робототехніка» став призером обласного конкурсу, представивши проєкт робототехнічної платформи дослідження місцевості

З 10 по 17 березня 2023 року у Полтавському обласному центрі науково-технічної творчості учнівської молоді Полтавської обласної ради в онлайн-форматі відбувся обласний конкурс з робототехніки в номінаціях С, Е, D.

Вихованець гуртка «Робототехніка» Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Іван Ільницький другий рік поспіль завойовує призові місця в обласному конкурсі з робототехніки в номінації Е, D. Цьогоріч Іван посів друге місце.

Учень розробив проєкт автономної робототехнічної платформи дослідження місцевості, яка здатна розпізнавати та оминати перешкоди у приміщенні. Це можуть бути меблі, техніка й інші об’єкти. У якості об’єкта дослідження використано робототехнічний конструктор Robot Car 4WD.

«Розроблений проєкт робота розглянуто з точки зору навчально практичного інструменту. У майбутньому автономна робототехнічна платформа може бути використана для дослідження об’єктів місцевості.

Вихованці гуртка активно долучаються до участі в конкурсах (в тому числі й міжнародних), конференціях, круглих столах, де демонструють свої проєкти навіть у такий непростий час.

Навчання за програмою курсу передбачає формування базових знань учнів з основ робототехніки, засвоєння методів та засобів розробки, створення та тестування програмно-апаратних рішень. Учні вивчають історію робототехніки, особливості програмної реалізації завдань в середовищах програмування LEGO Mindstorms EV3 Education Software, Arduino IDE та інших, збирання та програмування роботів, питання планування експерименту та особливості його прийняття для тестування розроблених роботів.

Вітаємо Івана з досягненнями, зичимо успіхів у майбутніх перемогах та дякуємо Збройним Силам України за можливість тримати освітній напрям та готувати молодь для відбудови нашої держави», – прокоментував керівник гуртка, доцент кафедри автоматики, електроніки та телекомунікацій Олександр Лактіонов.

Гурткове навчання спрямоване на формування предметних інформаційно-комунікаційних та ключових компетентностей, зокрема:

  • аналіз інформаційних процесів, що відбуваються у живій природі, суспільстві та техніці;
  • створення інформаційних об’єктів, фіксування, записування, спостерігання за ними, зокрема, в рамках реалізації індивідуальних, парних і колективних проєктів;
  • висування та перевірка нескладних гіпотез навчально- пізнавального характеру, вивчення, створення, та використовування інформаційних об’єктів;
  • отримання уявлень про основи управління, прийняття рішень, основні принципи роботи засобів інформаційних технологій;
  • ознайомлення з інформаційним моделюванням;
  • розвиток алгоритмічного мислення як засобу планування й організації діяльності;
  • розвиток технологічних умінь і навичок учнів.

Нагадуємо, завдяки ініціативі адміністрацій Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та Полтавського міського центру позашкільної освіти на базі університету діє безоплатний гурток «Робототехніка» для школярів шкіл міста. Крім того, гурток відвідують здобувачі освіти університету спеціальності 141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка», 151 «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології». Гурток «Робототехніка» це середовище, де в учнів є можливість спілкуватися, вивчати сучасні технологічні засоби.

Навчання проходить на базі Полтавської політехніки у новій лабораторії Cyber Robo Lab.

Раніше випускник політехніки створив універсальний наземний дрон і виклав у вільний доступ програму для його модифікації.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»