2020-10-21

Викладачі-філологи взяли участь у жовтневій серії вебінарів про застосування наукометрії для успішної наукової діяльності

Викладачі гуманітарного факультету взяли участь у жовтневій серії безкоштовних вебінарів з використанням бази даних Web of Science Core Collection для швидкого оформлення публікацій та успішної грантової заявки.

Викладачі-філологи взяли участь у жовтневій серії вебінарів про застосування наукометрії для успішної наукової діяльності

З 12 по 16 жовтня для українських вчених було проведено чергову серію безкоштовних вебінарів про можливості використання платформи Web of Science Core Collection. Лектором вкотре виступила Ірина Тихонкова – експертка з інформаційно-аналітичних ресурсів та навчання компанії Clarivate Analytics, організаторка та натхнениця подібних онлайн-заходів.

Можливістю професійного вдосконалення від Міністерства освіти і науки України та американської компанії Clarivate Analytics скористались науковці Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – доктор філологічних наук, професор кафедри германської філології та перекладу Тетяна Кушнірова та кандидат філологічних наук, доцент кафедри германської філології та перекладу Анна Павельєва. Вони були учасницями останньої літньої серії вебінарів, у рамках якої розглядалися теми академічної доброчесності.

Осінні вебінари для успішної наукової діяльності розкривали наступні теми:

1) 12 жовтня – «Вступ до наукометрії»

Історичний екскурс: предмет, мета, задачі наукометрії, дані, що використовуються для аналізу, їхні джерела, вимоги до якості. Розглядалися основні показники, їх переваги та недоліки: імпакт-фактор і його варіації, h-індекс, CNCI; профілі установи та автора: функції та можливості; вплив відкритого доступу на розвиток науки, коректне і некоректне застосування, причини і наслідки. Лектори розповіли, як можна застосовувати наукометрію для побудови стратегії розвитку наукової діяльності вченого, установи, країни, як дати об’єктивну оцінка публікаційної діяльності установи.

2) 13 жовтня – «Референс-менеджер EndNote: швидке оформлення публікацій без помилок»

Можливості і функції EndNote. Початок роботи. Створення, наповнення та впорядкування власної колекції статей. Імпорт публікацій з Web of Science, он-лайн бібліотек, пошукових систем, сайту видання, створення запису власноруч. Структура статті. Формати пристатейної літератури. Оформлення рукописів за форматом журналу. Експорт даних з EndNote. Створення звітів. Відповіді на запитання.

3) 15 жовтня – «Можливості ресурсів Clarivate для успішної грантової заявки»

Інформація про грантову підтримку у Web of Science Core Collection. Пошук і аналіз літератури, видань, майбутніх партнерів, джерел фінансування, оцінка власних шансів за допомогою бази. Детальний аналіз ефективності співпраці за допомогою аналітичної системи InCites. Також розглянули процедури та особливості оцінювання грантових заявок - на що варто звернути увагу при написанні проєкту.

4) 16 жовтня – «Профілі автора: створення, корегування, можливості»

Презентація здобутків науковця. Чому і які складнощі можуть виникнути при пошуку робіт певного автора? Оцінка наукового доробку автора у Web of Science Core Collection. Які показники окрім індексу Гірша доступні. Як можна вплинути на цитованість роботи? Розповсюдження публікацій, чи може автор розмістити роботи у відкритому доступні. Авторські профілі Publons|ResearcherID, ORCID, ResearchGate, Google Scholar: Створення, наповнення, підтримка, коректне застосування. Відповіді на ваші запитання.

Серії вебінарів від компанії Clarivate Analytics сприяють ознайомленню українських науковців з широкими можливостями використання платформи Web of Science Core Collection – застосування наукометрії при побудові стратегії власних досліджень, оформлення рукописів наукових статей у форматі журналу в EndNote, створення профілю автора та презентації наукових здобутків.

Науковці політехніки активно долучаються до освітніх проєктів – представники Навчально-наукового інституту архітектури та будівництва та Навчально-наукового інституту фінансів, економіки та менеджменту уже отримали сертифікати, які засвідчують їх професійне вдосконалення під серій вебінарів від компанії Clarivate Analytics.

Clarivate Analytics – незалежна американська компанія, заснована в 2016 році, що управляє базами даних, інформаційними системами і колекціями з інтелектуальної власності, фінансується на основі передплати її послуг. Компанія орієнтує свою діяльність на проведенні наукових та академічних досліджень, патентний аналіз і правове регулювання, захист брендів і інтелектуальної власності.

Медіа – центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»