2020-10-01

Професорка отримала сертифікати учасника вебінарів для користувачів світової бази даних

Професор кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Світлана Єгоричева стала учасницею осінньої серії вебінарів для представників вітчизняних закладів вищої освіти та наукових установ про можливості пошукової бази Web of Science Core Collection.

Професорка отримала сертифікати учасника вебінарів для користувачів світової бази даних

З 8 по 18 вересня для вчених закладів вищої освіти та наукових установ тривала осіння серія вебінарів від Міністерства освіти і науки України. Науковці вивчали можливості бази даних Web of Science Core Collection методологію роботи з нею та інструменти забезпечення академічної доброчесності.

Web of Science Core Collection – це база наукових журналів із високим імпакт фактором, яка функціонує 50 років і є частиною найавторитетнішої в світі аналітичної політематичної бази даних Web of Science.

Тренерами були Ірина Тихонкова – експертка з інформаційно-аналітичних ресурсів та навчання компанії Clarivate Analytics, Валентин Богоровий – керівник відділу освітніх програм Clarivate Analytics та Юрій Чехович – кандидат фізико-математичних наук, виконавчий директор компанії «Антиплагіат».

У вебінарах взяла участь доктор економічних наук, професор кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Світлана Єгоричева.

Серія складалась з наступних тем:

  1. 8 вересня: Відбір видань до Web of Science Core Collection: критерії якості, процедура оцінювання.

Роль, права та обов’язки авторів, рецензентів, членів редколегії журналів. Технічні, наукові критерії якості та обов’язкові елементи наукових видань. На які видання слід рівнятися, що можна запозичити для розвитку власного? Процедура подачі видання до Web of Science Core Collection; критерії, за якими проходить відбір.

  1. 9 вересня: Web of Science Core Collection для наукової роботи.

Характеристики бази Web of Science Core Collection. Алгоритм пошуку та аналізу літератури: типи документів, розподіл по роках, отримані цитування, самоцитування, h-index. Визначення ключових установ, науковців, країн, що виконують роботи за певною темою. Використання Web of Science в освітньому процесі.

  1. 10 вересня: Публікаційна стратегія науковця: вебінар у формі відповідей на часті запитання.

Як обрати видання для публікації? Скільки коштує публікація і де опублікуватися безкоштовно? Як швидко статтю прорецензують і надрукують? Як швидко і без помилок оформити публікацію за форматом видання? Що можна/не можна робити зі статтею після публікації?

  1. 11 вересня: Можливості аналітичного інструменту InCites.

Аналіз здобутків наукової установи: які дані використовуються, які показники розраховуються, що таке CNCI, як порівняти ЗВО за здобутками у певній галузі. Аналіз сукупності документів за певною темою.

  1. 18 вересня: Оцінка наукових публікацій: сучасні інструменти та їх коректне застосування.

Історія наукометрії, умови її якісного застосування. Показники наукової активності та їх інтерпретація: імпакт фактор та індекс Хірша.

Як працюють та використовуються системи пошуку запозичень? Типи запозичень. Рекомендації з організації перевірок у наукових виданнях. Проблема самоцитування і самоплагіату.

«Вебінари супроводжувалися докладними презентаціями та посиланнями на згадувані джерела та ресурси. Отримана на вебінарах інформація обговорена на наукових семінарах науково-педагогічних працівників кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування, використовується викладачами у науковій діяльності та при викладанні навчальних дисциплін «Методологія наукових досліджень» та «Етика наукової діяльності», – прокоментувала доктор економічних наук, професор кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Світлана Єгоричева.

У весняній та літній серії безкоштовних вебінарів про академічну доброчесність та можливості електронної бази даних Web of Science брали участь науковці Навчально-наукового інституту архітектури та будівництва і науковці-філологи гуманітарного факультету.

Медіа – центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»