2021-11-02

Викладачі політехніки провели методичний семінар для вчителів Полтавської області

Науковці гуманітарного факультету Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» провели методичний семінар «Учнівська наукова робота: траєкторія успіху», присвячений вибору тематики і ефективним стратегіям підготовки та захисту наукового учнівського дослідження. Вчителі-практики Полтавщини детально обговорили питання академічної доброчесності, досягнення результатів та мотивацію наукового наставництва.

Викладачі політехніки провели методичний семінар для вчителів Полтавської області

Упродовж 25-26 жовтня науковиця гуманітарного факультету Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» –кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри загального мовознавства та іноземних мов Світлана Галаур провела методичний семінар «Учнівська наукова робота: траєкторія успіху» для вчителів закладів загальної середньої освіти міста та Полтавського регіону.

У семінарі взяли участь науковці, вчителі та керівники наукових робіт учнів-членів Полтавського територіального відділення Малої академії наук України, які обговорили з колегами широкий спектр актуальних науково-практичних питань.

Змішаний формат навчальних занять та професійної комунікації дозволив організаторам ефективно побудувати власну роботу: 25 жовтня наживо залучити до діалогу учителів іноземної мови ліцею № 17 «Інтелект» Полтавської міської ради та провести 26 жовтня жваве онлайн обговорення проблем підготовки, проведення та захисту учнівського наукового дослідження з учителями-гуманітаріями міста Миргород.

За словами кандидатки педагогічних наук, декана гуманітарного факультету Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Анни Агейчевої, результативність і високу ефективність тісної взаємодії представників середньої і вищої ланок системи освіти України у сфері розвитку учнівської та молодіжної науки важко переоцінити.

«У науковців-філологів Полтавської політехніки, які активно долучаються до консультування, підготовки та захисту учнівських наукових робіт, працюють у журі конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України, виникла ідея організувати проведення на базі університету методичний семінар, на якому обговорити найактуальніші питання допомоги освітянам Полтавської області зорієнтуватися у сучасних тенденціях та полегшити власну роботу над підготовкою дослідження зі своїми вихованцями. На мою думку, з поставленим завданням впоралися на «відмінно», а шкільні вчителі отримали реально корисні кейси», – прокоментувала очільниця гуманітарного факультету та подякувала колегам за розумних й ерудованих випускників шкіл, що продовжують навчання на теренах рідної області, поповнюючи лави студентської спільноти Полтавської політехніки.

Учасники семінару детально обговорили як обрати тему роботи, ефективно організувати дослідження та правильно з методичного точки зору оформити його результати, особливо важливим постало питання уникнення академічної недоброчесності в роботі, орієнтування учня на діалогійність наукової думки.

«Проведенням серії семінарів на таку актуальну тематику намагаємося всебічно підтримати наукове наставництво та мотивувати вчителів до активної праці у дослідницькій сфері, демонструємо широкі можливості та закликаємо не відмовлятися від наукових амбіцій через брак досвіду та банальний страх», – розповіла модераторка, кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри загального мовознавства та іноземних мов Полтавської політехніки Світлана Галаур.

Учасники подякували науковцям Полтавської політехніки за гостинність, надані корисні практичні поради та домовилися про подальші науково-освітні заходи з метою обміну практичним досвідом та запозиченням кращих національних і європейських освітніх практик.

Раніше науковці та стейкхолдери обговорили інструменти підвищення якості вищої освіти на семінарі від НАЗЯВО, а декан гуманітарного факультету представила успішний міжнародний досвід університету.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»