2023-04-12

Європейський Великдень: викладачі та школярі відзначили головне християнське свято року тематичним мовним дійством

На факультеті філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулося великоднє мовне дійство. Юні представники «Полтавського товариства німців «Відергебурт» досліджували особливості німецької культури, знайомилися з великодніми традиціями та взяли участь у тематичному квесті університетськими локаціями.

Європейський Великдень: викладачі та школярі відзначили головне християнське свято року тематичним мовним дійством

На факультеті філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулась святкова неформальна зустріч викладачів з молоддю громадської організації «Полтавське товариство німців «Відергебурт», яка поринула в атмосферу величного релігійного свята в німецькомовних країнах.

Діти активно спілкувалися, обмінювалися родинними історіями святкування Великодня, досліджували особливості німецької культури, порівнювали українські та європейські великодні традиції, збагачували свій вокабуляр і вдосконалювали мовні навички. Під час тематичного квесту учасники дійства співали пісень, декламували вірші німецькою мовою, танцювали, розгадували найрізноманітніші головоломки, малювали, шукали великодні атрибути на затишних університетських локаціях.

«Уже кілька років дотримуємось гарної традиції відзначати різні державні та тематичні свята з дружною родиною викладачів та студентів факультету філології, психології та педагогіки, обговорюючи їхні витоки, культурний бекграунд та запозичуючи кращі європейські звичаї. Адже, щоб пишатися власною національною ідентичністю, неповторними мистецькими здобутками та досягненнями великих українців, необхідно пам’ятати про шанобливе ставлення до культур інших народів. Здобуваючи новий історико-культурний досвід, ми можемо виважено оцінювати події сучасності, реагувати на непрості виклики та залишатися нацією, здатною простояти ворогу відкритою громадянською позицією та широким євроінтеграційним культурним світоглядом.

Напередодні Великодня поспілкувалися в затишній атмосфері, пригадали традиції відзначення одного з найдавніших християнських свят, погралися в тематичні ігри, створили купу святкових малюнків. А неповторний колорит зустрічі підсилив смак великодніх смаколиків, які дітвора із задоволенням скуштувала під час чаювання після прогулянки затишним університетським парком. Радіємо, що наше свято, як завжди, вийшло домашнім та дуже затишним. Попереду чимало нових креативних ідей, освітніх ініціатив, на які охоче відгукується студентська та учнівська молодь, яка прагне вивчати та переймати позитивний європейський культурний досвід», – прокоментувала доктор філологічних наук, професор кафедри германської філології та перекладу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Тетяна Кушнірова.

За словами науковиці, теплі неформальні зустрічі і спілкування з молоддю, налагодження міжкультурної комунікації слугують не лише маркером зростаючого професіоналізму майбутніх випускників, але й сприяють формуванню у них глибшого розуміння соціокультурного контексту, гордості за власну незламну країну. А мова стане ще одним необхідним ключем, щоб про багатогранність «українського характеру», самобутню культурну спадщину дізналося якомога більше громадян провідних європейських країн.

Науково-педагогічні працівники кафедри германської філології та перекладу висловлюють слова щирої вдячності своїм партнерам – громадській організації «Полтавське товариство німців «Відергебурт» за всебічну підтримку спільних науково-освітніх ініціатив і успішну реалізацію різноманітних лінгвокультурних проєктів та запрошують усіх бажаючих долучитися до участі в науково-освітньому житті факультету філології, психології та педагогіки Полтавської політехніки.

Нагадаємо, нещодавно студенти політехніки відвідали колоритну ЕтноСадибу в Опішні.

Раніше голова Ради молодих учених факультету філології, психології та педагогіки вдосконалила навички роботи з цифровими сервісами у рамках проєкту від Ради молодих вчених, науковиця факультету філології, психології та педагогіки стала учасницею тренінгів з питань інтернаціоналізації вищої освіти на базі провідного німецького університету, а викладачка та студентка факультету пройшли стажування для викладання польської мови з компонентом емоційної регуляції.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»