2022-12-12

«Бренд науковця у цифровому світі»: викладачки політехніки опанували практичні навички на освітньому курсі

Науковиці Полтавської політехніки – кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу Анна Павельєва, докторка філософії, доцентка кафедри міжнародних економічних відносин та туризму Ірина Левченко та кандидатка економічних наук, доцентка Альона Буряк успішно пройшли навчання на курсі підвищення кваліфікації від ВГО «Інноваційний університет» та Офісу підтримки вченого «Бренд науковця у цифровому світі».

«Бренд науковця у цифровому світі»: викладачки політехніки опанували практичні навички на освітньому курсі

Упродовж 21-27 листопада 2022 року, у дні чергової масованої ракетної атаки на інфраструктуру України, попри блекаути та перебої із зв’язком та Інтернетом, викладачі, науковці провідних українських університетів успішно опановували курс підвищення кваліфікації від Всеукраїнської громадської організації «Інноваційний університет» та Офісу підтримки вченого «Бренд науковця у цифровому світі». Учасники, які пройшли всі освітні модулі та виконали підсумкові завдання, отримали сертифікати про успішне завершення курсу (30 год./1 кредит ЄКТС).

Полтавську політехніку представляли голова Ради молодих учених факультету філології, психології та педагогіки кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу, членкиня Експертної ради молодих учених МОН України, координаторка по зовнішніх комунікаціях у Eurodoc Анна Павельєва, докторка філософії, доцентка кафедри міжнародних економічних відносин та туризму, стипендіатка Кабінету Міністрів України для молодих вчених 2022 року Ірина Левченко та кандидатка економічних наук, доцентка  Альона Буряк, які опанували корисні практичні навички та отримали сертифікати про успішне завершення навчання.

Метою освітнього курсу стало надання українським науковцям знань про те, як ефективно доносити цілі та результати дослідницьких проєктів до потенційних інвесторів, влади та громадськості, просуваючи тим самим власний бренд. Науковці з різних куточків України ознайомились із ключовими аспектами успішної кар'єри науковця в сучасному світі та обговорили важливість розвитку власного іміджу вченого у цифровому суспільстві. Вчені дізнались, як актуалізувати тему власного бренду серед наукової спільноти та як розкрити якості, необхідні для успішної презентації власних наукових досягнень широкому колу слухачів, проаналізували різні форми спілкування та презентацію своєї дослідницької діяльності щодо цілей та контекстів, ознайомилися з основними положеннями складання резюме та ефективного проходження онлайн-співбесіди.

Учасники вивчали інструменти відкритої науки як засоби для популяризації наукових здобутків, опанували основи наукометрії та вебометрії та навчались висвітлювати особливості створення та підтримування в актуальному стані цифрових профілів вченого у міжнародних наукометричних базах, навчалися основним правилам комунікації у науковій сфері із використанням онлайн-технологій та особливостями проходження інтерв’ю, участі у прес-конференції, успішного спілкування з громадськістю через мас-медіа та не оминули увагою актуальне питання академічної доброчесності.

Насичена програма містила наступні освітні модулі:

  • І модуль

Змістовий модуль 1.1 «Успішна кар’єра науковця»

1) Сучасні тенденції та перспективи розвитку кар’єри науковців

2) Успішний науковець критерії, якості, дилем та індивідуальні траєкторії

3) Використання системи ORCID у формуванні професійного профілю

Спікер: Ірина Дегтярьова кандидатка філологічних наук, PhD з політичних наук та адміністрування, SGH Warsaw School of Economics, Фундація польських ректорів.

Дата та час проведення: 21.11.2022 о 16-00 (тривалість 1 год.)

Змістовий модуль 1.2 Ефективна комунікація

1) Візуальна комунікація.

2) Вербальна комунікація.

 3) Мова тіла.

4) Завоювання довіри аудиторії.

Спікер: Неля Лебідь тренерка, фасилітаторка, експертка в галузі навчання дорослих, кандидатка психологічних наук, доцентка, координаторка впровадження Всеукраїнської школи онлайн від ГС «Освіторія», зовнішній експерт ЮНІСЕФ з освіти.

Дата та час проведення: 21.11.2022 о 17-00 (тривалість 1 год.)

  • ІІ модуль

Змістовий модуль 2.1 «Успішна презентація»

1) Презентація особи

2) Презентація власних наукових розробок.

Спікер: Дмитро Чумаченко – кандидат технічних наук, доцент Національного аерокосмічного університету ім. Жуковського «ХАІ», освітній експерт.

Дата та час проведення: 22.11.2022 о 16-00 (тривалість 1 год.)

Змістовий модуль 2.2 «Я – бренд»

1) Особливості формування персонального бренду в науковій сфері.

2) Цифрові маркетингові комунікації, спрямовані на просування бренду науковця.

Спікер: Сергій Касян кандидат економічних наук, доцент, завідувач кафедри маркетингу Національного технічного університету «Дніпровська політехніка», Дійсний член Української асоціації маркетингу.

Дата та час проведення: 22.11.2022 о 17-00 (тривалість 1 год.)

Змістовий модуль 2.3 Як управляти емоціями, перестати хвилюватися та панікувати перед виступом.

Спікер: Ірина Губеладзе докторка психологічних наук, завідувачка лабораторії психології мас і спільнот Інституту соціальної та політичної психології НАПН України.

Дата та час проведення: 23.11.2022 о 13-00 (тривалість 2 год).

  • ІІІ модуль

Змістовий модуль 3.1 «Імідж вченого в цифровому суспільстві».

1) Електронне резюме

2) Ефективне проходження онлайн співбесіди.

Спікер: Тарас Котик засновник рекрутингової компанії Talent Connect, що спеціалізується на пошуку та підборі висококваліфікованих фахівців в Україні.

Дата та час проведення: 24.11.2022 о 16-00 (тривалість 1 год.)

Змістовий модуль 3.2 Використання інструментів відкритої науки та наукометричних баз для популяризації власних наукових результатів

1) Основи наукометрії та вебометрії.

2) Інструменти відкритої науки, як засоби популяризації власних наукових результатів

3) Профілі у міжнародних наукометричних базах – «must have» для вченого.

Спікер: Анна Яцишин доктор педагогічних наук, провідний науковий співробітник Державної установи «Інститут геохімії навколишнього середовища НАН України», Інститут цифровізації освіти НАПН України.

Дата та час проведення: 24.11.2022 о 17-00 (тривалість 1 год.)

Змістовий модуль 3.3 Цифрові технології (YouTube, Telegram, Instagram) та соціальні мережі для популяризації наукових здобутків.

Презентації слухачів навчального курсу: «Пітч про себе перед інвестором»

Спікер: Олена Третяк - начальниця відділу іміджу та промоції Луцького національного технічного університету.

 Дата та час проведення: 25.11.2022 о 17-00 (тривалість 2 год.)

  • IV модуль

Власні презентації учасників: «Пітч про себе перед інвестором».

Пітчинг провели:

Іван Баликін - кандидат історичних наук, доцент ПВНЗ «Європейський університет», координатор Офісу підтримки вченого;

Теодозія Яцишин – доктор технічних наук, професор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, старший науковий співробітник Державної установи «Інститут геохімії навколишнього середовища НАН України», координатор Офісу підтримки вченого;

Сергій Касян – кандидат економічних наук, доцент, завідувач кафедри маркетингу Національного технічного університету «Дніпровська політехніка», дійсний член Української асоціації маркетингу;

Анна Яцишин – доктор педагогічних наук, провідний науковий співробітник Державної установи «Інститут геохімії навколишнього середовища НАН України», Інститут цифровізації освіти НАПН України.

Дата та час проведення: 27.11.2022 з 10-00 до 14-00.

Формат навчання – змішаний, дистанційний чи заочний, науковці обирали самостійно.

«За цей тиждень отримали колосальний досвід у сфері просування науково – дослідницького бренду у сучасному цифровому світі, отримані знання та практичний інструментарій неодмінно використаємо у власній професійній діяльності. Чітко усвідомлюємо важливість розвитку української науки в непростих воєнних умовах та покладену на неї почесну місію сприяти відновленню нашої країни.

Слова щирої вдячності адресуємо тренерам, Всеукраїнській громадській організації «Інноваційний університет» та Офісу підтримки вченого за корисні практичні кейси, насичені освітньо-просвітницькі заходи та плідне спілкування з колегами. Віримо, що вони невдовзі стануть в нагоді у мирному житті!», - прокоментувала голова Ради молодих учених факультету філології, психології та педагогіки кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», членкиня Експертної ради молодих учених МОН України, координаторка по зовнішніх комунікаціях у Eurodoc Анна Павельєва.

За словами докторки філософії, доцентки кафедри міжнародних економічних відносин та туризму, стипендіатки Кабінету Міністрів України для молодих вчених 2022 року Ірини Левченко, результативне навчання на курсі допомогло зосередити власну увагу на формуванні та просуванні бренду науковця у цифровому світі та відволіктися від зовнішніх військових загроз. «Незважаючи ні на що, змогли завершити курс та продовжувати діяльність з популяризації іміджу української науки в світі. Радіємо, що маємо можливість займатися науково-дослідницькою діяльністю, спілкуватися з досвідченими науковцями та навчатися новому!, – поділилася враженнями учасниця курсу.

Нагадаємо, науковців запрошують до участі у вебінарах з питань використання платформ Web of Science та Scopus, оголошено конкурс «Спеціалізовані освітні програми або модулі в ключових сферах потенціалу» у рамках програми Digital Europe.

Раніше професорів політехніки призначено до складу експертних рад МОН України з питань атестації наукових кадрів, а чотирьом науковцям Полтавської політехніки присуджені премії Президента України для молодих вчених.

 

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»