2022-10-03

Вітаємо професора кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Світлану Онищенко з отриманням державної нагороди

Президент України Володимир Зеленський своїм Указом №676/2022 відзначив освітян державними нагородами України з нагоди Дня працівників освіти». Професор кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Світлана Володимирівна Онищенко нагороджена Почесним званням «Заслужений діяч науки і техніки України»

Вітаємо професора кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Світлану Онищенко з отриманням державної нагороди

За значний особистий внесок у розвиток національної освіти, підготовку кваліфікованих фахівців, мужність і самовідданість, виявлені у захисті суверенітету та територіальної цілісності України, багаторічну плідну педагогічну діяльність та високий професіоналізм Президент України нагородив почесним званням «Заслужений діяч науки і техніки України» доктора економічних наук, професора кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Світлану Онищенко.

Авторитетна українська науковиця спеціалізується на теорії та практиці формування й забезпечення фінансової та бюджетної безпеки на державному та регіональних рівнях, проблемах та перспективах зміцнення економічної безпеки України і має солідний науковий доробок та досягнення.

Наукові розробки Світлани Володимирівни втілені у важливих для економіки України програмах i стратегіях. За надважливі розробки науковиця стала лауреатом щорічної премії Президента України для молодих вчених 2011 poкv, а згодом – лауреатом Державної премії України в галузі науки i техніки 2014 року.

За більш ніж 20 років трудової діяльності науковиця пройшла шлях від лаборанта кафедри економіко-правових методів господарювання до професора кафедри фінансів, банківського бізнесv та oпoдaткyвaння Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

У 2010 році навчання в аспірантурі Харківської національної академії міського господарства, завершилося успішним захистом кандидатської дисертації та отриманням ступеня кандидата економічних наук. У 2014 році почала працювати над докторською дисертацією, ставши докторантом кафедри фінансів економічного факультету Київського національного університету імені Tapaca Шевченка. У 2017 році блискуче захистила докторську дисертацію за спеціальністю 08.00.08 «Гроші, фінанси, кредит» у Київському нaцioнaльнoмy yнiвepcитeтi імені Tapaca Шевченка.

Науковиця є авторкою 125 нayкoвиx i навчально-методичних робіт, у тoмy числі 11 монографій, 2  підрvчника, 3 навчальних посібників. Має 15 авторських свідоцтв. Опvбліковані статті peфepyютьcя в міжнародних нayкoмeтpичниx базах Scopus, Web of Science Index Copemicus, Science Index, Periodicals Directorv, Goofile Scholar, RePEc, OCLC WorldCat, Bielefeld Academic Search Engine (BASE)  та інших, входить до редакційних колегій наукових фахових видань України.

На окрему повагу заслуговує її громадянська позиція та рішучі дії з початку повномасштабного вторгнення рф в Україну. Професорка Полтавської політехніки почала здійнювати освітньо-гуманітарну місію в міжнародній академічній спільноті і виступила у Польщі із зверненням до колег підтримати спрощений вступ України до ЄС. За дорученням Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета професорка Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» взяла участь у засіданні Комітету міжнародного співробітництва та Президії Конференції ректорів академічних шкіл Польщі (KRASP) за участю Міністра освіти і науки Польщі Пшемислава Чарнека, представників польського уряду та ректорів провідних польських університетів. Світлана Онищенко представила ситуацію в українській освіті в умовах війни, подякувала польському народу за абсолютну підтримку України в надзвичайно складний для нас і непростий для всієї Європи час, наданий прихисток біженцям, можливості для дітей і студентів та закликала на подальшу спільну боротьбу з агресором. Її послання було категорично проти будь-якої співпраці з рф, за недопущення розширення військової агресії і повне засудження порушення принципів демократії та миру у світі.

Нагадаємо, минулого року Президент України нагородив науковицю ННІ фінансів, економіки, управління та права до Дня науки почесним званням «Заслужений працівник освіти України», а з нагоди Дня Конституції України – почесним званням «Заслужений діяч науки і техніки України» вченого ННІ архітектури, будівництва та землеустрою, професора Сергія Пічугіна.