2021-03-12

Володимир Онищенко: «Інвестиції в розвиток університету дають широкі можливості для нафтогазової галузі»

Ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Володимир Онищенко став спікером VII Міжнародного галузевого форуму «Підвищення ефективності видобутку вуглеводнів на нафтогазових родовищах України» та поділився успішними кейсами по реалізації спільних інвестиційних проєктів Полтавської політехніки і бізнесу.

Володимир Онищенко: «Інвестиції в розвиток університету дають широкі можливості для нафтогазової галузі»

Ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко став спікером VII Міжнародного галузевого форуму «Підвищення ефективності видобутку вуглеводнів на нафтогазових родовищах України» з доповіддю «Реалізація спільних інвестиційних проєктів Полтавської політехніки і бізнесу». Успішні кейси, накопичені університетом упродовж тривалого часу та плідної співпраці з провідними нафтогазовими компаніями Полтавського регіону, створили максимально сприятливі умови для якісної підготовки високого рівня та працевлаштування випускників нафтогазових спеціальностей Полтавської політехніки.

Цьогорічний виступ ректора Полтавської політехніки відрізняється від класичних, загальноприйнятих стандартів професійних презентацій та промов – учасники форуму мали нагоду пригадати внесок кожного з присутніх в оновлення матеріально-технічної бази університету, перегорнути сторінки реалізації перших інвестиційних проєктів та почути слова щирої вдячності за віру в динамічний розвиток університету, суттєву фінансову допомогу та підтримку у якісній підготовці фахівців нафтогазової сфери.

Серед пріоритетних напрямків діяльності Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – налагодження тісної співпраці з представниками провідних українських та міжнародних нафтогазових компаній, залучення нових бізнес-партнерів, реалізація інноваційних інвестиційних проєктів та зростання науково-освітнього потенціалу студентської молоді регіону. Полтавська політехніка – чудовий приклад одного з кращих закладів вищої освіти, де до якісної підготовки фахівці нафтогазового профілю залучають представників бізнесу, вкотре успішно спрацьовує добре відома формула «наука+освіта+бізнес+влада».

«Упродовж останніх п’яти років взаємовигідною формою партнерських відносин між Національним університетом «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» і провідними нафтовидобувними компаніями стала системна та ефективна реалізація інвестиційних проєктів з метою модернізації матеріально-технічної бази університету. Вже стало доброю традицією під час кожного галузевого форуму відкривати нові локації, інноваційні навчально-виробничі центри і лабораторії, цей форум не став винятком.

Разом з представниками бізнесу ми щойно відкрили в університеті Навчальний центр «CyberRoboLab», який люб’язно подарувала з нагоди 90–річчя Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» компанія «НТП «Бурова техніка» та її генеральний директор, голова Наглядової ради університету Віталій Вітрик. Це сучасна інноваційна лабораторія робототехніки, презентована компанією УНГС та її керівником Ігорем Вітриком для розвитку здібностей наших студентів з робототехніки та механотроніки. Подібні бізнес-проєкти всебічно сприяють підвищенню якості підготовки фахівців нафтогазової сфери та газовидобувних компаній», – розповів Володимир Онищенко, ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Прикладом багатовекторності співпраці політехніки з представниками бізнес-структур є успішна реалізація спільних інвестиційних проєктів – вже понад півтора десятки провідних українських і міжнародних компаній стали партнерами університету та інвестують кошти у майбутнє нафтогазового бізнесу. Потужні лідери галузі – компанії Wetherford Ukraine, Siemens, Schlumberger, DTEK Нафтогаз, Wellsite Digital , АТ «Укргазвидобування», ТОВ « НТП «Бурова техніка», УНПС ПАТ «Укрнафта», група компаній FIDMASH, «Гео-Альянс» та компанія «Геосинтез Інженірінг» інвестують в оновлення та модернізацію матеріально-технічної бази університету, відкриваючи нові потужні науково-освітні локації.

«Приємно констатувати той факт, що ми зберігаємо традиції, нарощуємо власний науковий, інноваційний потенціал, що стало можливим завдяки нашим партнерам. Від імені науково-педагогічного та студентського колективу Полтавської політехніки висловлюю слова глибокої щирої вдячності друзям, партнерам, компаніям за вагомий вклад та значні інвестиції у майбутнє нашої держави, наших студентів, що будуть продовжувати вашу справу і розвивати економіку України», – подякував очільник Полтавської політехніки.

Ректор Володимир Онищенко особливими подяками відзначив керівників компаній, які свого часу повірили в можливості університету і зробили у його динамічний розвиток потужні інвестиції, які на сьогодні ефективно використовуються.

Унікальні статуетки одержали випускник університету, генеральний директор компанії «Геосинтез Інженірінг» Іван Полетучій, представник компанії DTEK Нафтогаз Іван Гафич, генеральний директор компанії Wellsite Digital Ігор Вітрик, генеральний директор ТОВ «НТП «Бурова техніка», голова Наглядової ради університету Віталій Вітрик. Представнику компанії Wetherford Ukraine разом з подякою генеральному директору компанії Олександру Тертиченку передали макет елеватора, виготовленого на нещодавно подарованому компанією сучасному 3D-принтері.

Окремо з вдячністю згадали компанії Schlumberger, яка інвестувала в створення лабораторії 3D-візуалізації та 3D-моделювання та Siemens, з якою півтора роки тому відкрили Навчально-науковий центр систем керування та автоматизації процесів нафтогазовидобутку – подяки знайдуть своїх адресатів при першій же нагоді.

«Першим проєктом політехніки та бізнесу, реалізованим 2016 року стала лабораторія промивальних рідин, що була відкрита разом з компанією «Геосинтез Інженірінг» та DТЕК Нафтогаз. Крім того, компанія DТЕК Нафтогаз у 2018 році створила на базі Полтавського фахового коледжу нафти і газу лабораторію спеціалізованих інформаційних систем та технологій. А на честь 90-річчя Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» компанія презентувала величезний внутрішній LED-екран для Центру культури і студентської творчості», – розповів Володимир Онищенко.

За словами представника компанії-партнера Івана Гафича, Полтавська політехніка стала традиційним потужним май данчиком, на якому збирається фахова спільнота не тільки Полтавщини, а й усієї країни: «Хочу подякувати керівництву університету, що знаходить ті «магніти», які притягують кращі професійні та наукові кадри регіону.

Необхідно чітко усвідомлювати – Полтавщина давно потребує потужного закладу вищої освіти, що готуватиме для нашої галузі нових професіоналів, тому компаніям необхідно підставити дружнє плече допомоги університету задля створення потужного нафтогазового напряму в університеті».

«Під час V Міжнародного галузевого форуму спільно з компанією Wellsite Digital відкрили інноваційний тренінговий центр для навчання та сертифікації фахівців нафтогазового профілю. У планах – створення на базі Полтавської політехніки ще потужнішого центру, нових сучасних лабораторій.

Серед інноваційних можливостей щойно відкритої у рамках форуму лабораторії «CyberRoboLab» – збирання і підготовка роботів, що братимуть участь у міжнародних змаганнях з робототехніки. Наразі формується збірна команда університету, щоб гідно представити свій регіон і бізнес-партнерів.

Новинкою форуму стала мультимедійна мовна лабораторія IDL, створена разом з ТОВ «НТП «Бурова техніка», адже знання іноземної мови – ще один крок до престижної роботи та працевлаштування у міжнародних нафтогазових та українських компаніях з іноземними інвестиціями.

На базі університету також створено колективний Центр 3D-друку, основою сучасного унікального обладнання став подарований компанією Wetherford Ukraine сучасний 3D-принтер, що активно використовується в науковій та освітній діяльності.

Ми з вами мали нагоду вже не раз переконатися в тому, що кожна гривня, вкладена в університет, використовується з максимальною ефективністю. Університет як сучасний потужний інноваційний центр Полтавщини готовий до подальшої плідної співпраці в сфері освіти, науки, бізнесу і влади», – прокоментував ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Володимир Онищенко.

Під час VI Міжнародного галузевого форуму ректор провідного українського університету розповів про широкі можливості використання наукового потенціалу на прикладі співпраці університету з провідними компаніями нафтогазового ринку України.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»