2020-08-19

#ЕкоКомітет: університет відвідали парламентарі і представники нафтогазового бізнесу

Асоціація «Нафта і газ України», співзасновником якої є Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», організувала робочу поїздку виробничників, науковців і законотворців на Полтавщину. 11 серпня представники провідних нафтогазовидобувних компаній і парламенту відвідали університет.

#ЕкоКомітет: університет відвідали парламентарі і представники нафтогазового бізнесу

З робочим візитом завітали: заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Олександр Маріковський, директор ТОВ «Грейнком Шиппінг» Віталій Орел, генеральний директор ТОВ «НТП «Бурова техніка» Віталій Вітрик, начальник управління КРС та КТ ТОВ «НТП «Бурова техніка» Роман Галушка заступник виконавчого директора Асоціації «Нафта і Газ України» Андрій Гаджаман, помічник-консультант народного депутата України Анна Зарудна, представники групи компаній «С інжиніринг». Обговорили сучасні процеси інтенсифікації видобутку нафти і газу, важливість збереження природних надр України та перспективи розвитку нафтогазової освіти.

Полтавська політехніка готує кадри як для нафтогазової сфери, так і для збереження довкілля, і уже давно стала ефективним майданчиком для діалогу бізнесу, науки, освіти і влади.

«Перебуваючи у робочій поїздці на Полтавщині, був приємно вражений розвитком Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Високі технології, сучасний дизайн приміщень, комфортний простір, розвинена інфраструктура, але найголовніше – за основними напрямками освіта інтегрована в реальний сектор. Далеко не усі українські ВНЗ можуть похизуватися подібними здобутками.

За випускниками напрямків газо-нафтової сфери полюють на місцях такі компанії, як ТОВ «НТП «Бурова техніка», Укргазвидобування, Weatherford Україна та інші гравці добувної галузі», – прокоментував народний депутат Олександр Маріковський. Також додав: сучасні освітні технології у навчанні формують сильних і адаптованих до реалій випускників, а в університеті дуже системний та модерновий підхід до освітнього процесу.

Останнім часом університет успішно реалізував спільні проєкти з провідними компаніями нафтогазової галузі: відкрито тренінг-центр для навчання та сертифікації фахівців нафтогазового профілю за стандартами IWCF від компанії Wellsite Digital, навчально-науковий центр нафтових і газових промислів компанії Siemens, лабораторії DTEK, Schlumberger.

Науково-педагогічні працівники університету розповіли гостям про унікальні можливості для студентів і викладачів, які відкриті завдяки цим лабораторіям, про перемоги на міжнародних змаганнях та професійних конкурсах.

«Надзвичайно приємно, що цього року до спілкування і роботи над стратегічними питаннями приєдналися народні депутати, зокрема Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування. Переконаний, що у вдалому поєднанні видобутку, переробки нафти і газу, а також турботи про збереження надр і екології України полягає успіх у майбутньому, і тут дуже важлива державна підтримка.

У ході поїздки напрацьовано чимало конструктивних пропозицій для удосконалення деяких законопроєктів та чинної законодавчої бази у сфері видобутку, поводження з відходами тощо.

Наш університет став взірцем того, який високий результат дає формула успіху, коли освітяни, науковці, представники бізнесу, зокрема нафтогазовидобувних компаній, і влади – як виконавчої, так і законодавчої, зокрема народні депутати, об’єднують зусилля навколо університету.

Компанії інвестують в розвиток матеріально-технічної бази, чим забезпечують ще більш якісну підготовку фахівців галузі. У результаті це сприяє забезпеченню енергетичної незалежності нашої держави.

Пишаюсь, що наші випускники – це більше половини кадрового складу найпотужніших компаній: і видобувних, і сервісних… У цьому чималу роль відіграє саме ефективна співпраця закладів освіти і бізнесу. Це дуже відповідальна місія. Але і надалі університет постійно осучаснюватиметься, розвиватиметься, працюватиме як центр розвитку наукової думки та простір для спілкування різних галузей», – зазначив ректор Володимир Онищенко.

У вищій освіті майбутніх фахівців важливий не лише практичний аспект, а й науково-дослідницька робота – студенти беруть активну участь у міжнародному студентському науковому товаристві (СНТ).

Українські компанії і українські фахівці відтепер впевнено працюють на ринку, де ще донедавна могли працювати лише іноземні компанії. На важливості підготовки висококваліфікованих кадрів нафтогазової галузі наголосив член Наглядової ради Національного університету імені Юрія Кондратюка, генеральний директор ТОВ «НТП «Бурова техніка» Віталій Вітрик: «Сьогодні українські компанії впевнено працюють на тому ринку, де раніше могли працювали лише міжнародні компанії: ми придбали нове закордонне обладнання, забезпечили підприємства висококваліфікованими кадрами, які готові до якісної роботи.

При заході сервісних іноземних компаній на будь-яку територію, головне правило – 70-80% задіяних у проєкті людей повинні бути громадянами тієї країни, у яку заходять інвестори. Це допомагає освоїти українцям нові технології, ми забезпечуємо роботою українське населення та сплачуємо податки нашій країні. У кінцевому результаті ми досягаємо того рівня, коли самі можемо виконувати будь-які роботи».

Світові нафтогазово-сервісні компанії цікаві для України в контексті інвестиційного офісу, про який анонсував Президент України під час міжнародного економічного форуму у Давосі.

Народний депутат Олександр Маріковський обговорив з ректором Володимиром Онищенком напрямки стратегічного партнерства: від відкритих практичних лекцій до розвитку напрямків навчання, пов’язаних з охороною навколишнього природного середовища та природокористування, а також про співпрацю у законотворчій діяльності.

Медіа-центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»