2024-02-02

Екперти АРМА презентували ефективні кейси діяльності Агентства з розшуку та менеджменту активів

На базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» під час триденного семінару з фінансових розслідувань для представників правоохоронних органів відбулася презентація основних практичних кейсів діяльності Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА). Експерти розповіли про особливості процедури повернення одержаних злочинним шляхом активів та поділилися практичними інструментами розслідування незаконних фінансових операцій.

Екперти АРМА презентували ефективні кейси діяльності Агентства з розшуку та менеджменту активів

Нагадаємо, на базі багатопрофільного класичного Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбувся триденний семінар з фінансових розслідувань для представників правоохоронних органів. Ефективними практичними кейсами зі щоденної професійної діяльності поділилися експерти Бюро економічної безпеки України (БЕБ), Національної поліції України (НПУ), Державного бюро розслідувань (ДБР), Служби безпеки України (СБУ), Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) та Державної служби фінансового моніторингу України (ДСФМ). Дискусії за участю експертів та учасників модерував старший радник Консультативної місії Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки України Андрій Баран.

Під час однієї зі стратегічних сесій основні практичні кейси діяльності Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) та досвід роботи АРМА з системою ORBIS презентували начальник Управління виявлення та розшуку активів Агентства з розшуку та менеджменту активів Віталій Чубаєвський та провідний спеціаліст третього відділу Управління виявлення та розшуку активів Сергій Бєлов. Зокрема, Віталій Чубаєвський презентував цікаву доповідь «Роль АРМА в кримінальному процесі», в якій детальніше зупинився на організаційній структурі, досягненнях, досвіду взаємодії Агентства з розшуку та менеджменту активів з правоохоронними органами у сфері розшуку та виявлення активів та розповів про широкий спектр визначених агентством стратегічних цілей на майбутнє.

За словами спікера, Агентство з розшуку та менеджменту активів здійснює заходи з виявлення та розшуку активів за зверненнями правоохоронних органів в рамках кримінальних проваджень щодо розслідування злочинів у найрізноманітніших сферах: посягання на територіальну цілісність і недоторканність України; легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом; фіктивне підприємництво; ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів); порушення обов'язків щодо охорони майна; порушення правил охорони або використання надр; пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі; прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою; незаконне позбавлення волі або викрадення людини; розбій; шахрайство; торгівля людьми; зловживання владою або службовим становищем; викрадення, привласнення, вимагання військовослужбовцем зброї, бойових припасів, вибухових або інших бойових речовин, засобів пересування, військової та спеціальної техніки чи іншого військового майна, а також заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем; підробка документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів; незаконні дії щодо майна.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 30 червня 2023 року №579 Головою Агентства з розшуку та менеджменту активів було призначено Думу Олену Олексіївну, молоду креативну керівницю, яка досить успішно координує роботу агентства та плідно співпрацює з європейськими партнерами.

«Роль Агентства з розшуку та менеджменту активів в кримінальному процесі полягає у виявленні та розшуку активів, що підлягають арешту у кримінальних провадженнях. На підставі рішення суду, АРМА здійснює управління активами, на які накладено арешт у кримінальному провадженні, з метою збереження чи збільшення їхньої економічної вартості шляхом передачі активів в управління на підставі договору управління, розпорядження – реалізації відповідних активів з подальшим розміщенням готівкових коштів на рахунках у державних банках до закінчення кримінального провадження. У своїй діяльності АРМА використовує понад 30 реєстрів онлайн-режимів та інших видів міжвідомчої взаємодії, зокрема, Державний реєстр речових прав на нерухоме майно, Державний реєстр актів цивільного стану громадян, Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб, підприємств та громадських формувань тощо», – розповів начальник Управління виявлення та розшуку активів Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) Віталій Чубаєвський.

Крім того, АРМА забезпечує формування та реалізацію державної політики в сфері виявлення, розшуку та управління активами шляхом підготовки пропозицій щодо формування та реалізації державної політики (розроблення проєктів нормативно-правових актів, підзаконних актів, нормативно-правових актів АРМА); укладання міжвідомчих міжнародних угод про співробітництво з органами іноземних держав, до компетенції яких належать питання щодо виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів; надання роз’яснень, методичної та консультаційної допомоги слідчим, детективам, прокурорам та суддям з питань, пов’язаних з виявленням, розшуком, проведенням оцінки та управлінням активами; формування та ведення Єдиного державного реєстру активів, на які накладено арешт у кримінальному провадженні, який повинен містити дані про активи, на які накладено арешт у кримінальному провадженні, судове рішення про арешт та/або скасування арешту, номер кримінального провадження у Єдиному реєстрі досудових розслідувань та іншу відповідну інформацію.

Спікер також представив успішні практичні кейси діяльності державної інституції та відповів на питання учасників семінару.

Ефективними лайфхаками з досвіду роботи роботи АРМА з системою ORBIS поділився провідний спеціаліст третього відділу Управління виявлення та розшуку активів Сергій Бєлов та розповів про особливості збору аналітичних даних, формування відповідей на запити, чия кількість у 2023 році значно зросла.

«Отримана з офіційних реєстрів інформація дає змогу нам реально оцінити наскільки широким може бути спектр виявлених активів за кордоном. Для того, щоб оптимізувати роботу з системами даних, зібрати необхідну аналітичну інформацію, пішли таким шляхом: ми зібрали усю інформацію, а щоб розробити певні методи автоматизованого приймання інформації та мати можливість формувати в один клік аналітику, ми працюємо з системою ORBIS», - зазначив експерт.

Після завершення масштабного професійного івенту учасники присвяченого фінансовим розслідуванням семінару відвідали низку інноваційних науково-освітніх локацій Полтавської політехніки, ознайомившись з відмінною матеріально-технічною базою провідного класичного університету країни та флагмана вищої освіти Полтавщини.

Нагадаємо, фахівці Головного офісу TISC провели для науковців політехніки воркшоп з питань захисту та комерціалізації прав інтелектуальної власності, науковці кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування і стейкхолдери обговорили особливості підготовки професіоналів у сфері управління фінансово-економічною безпекою.

Раніше у політехніці відбувся перший на Полтавщині випуск помічників ветеранів.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»