2024-04-02

Для студентів змінили правила перетину кордону: бакалаври-чоловіки зможуть брати участь у програмах академічної мобільності

2 квітня 2024 року Кабінет Міністрів України ухвалив зміни щодо перетину державного кордону для студентів-бакалаврів закладів вищої освіти. Рішення дозволить юнакам віком від 18 до 22 років ставати учасниками програм академічної мобільності строком на один семестр.

Для студентів змінили правила перетину кордону: бакалаври-чоловіки зможуть брати участь у програмах академічної мобільності

2 квітня Кабінет Міністрів України ухвалив постанову «Про внесення зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України». 

Раніше пропозицію відновлення цієї можливості озвучували студенти Маріупольського та Сумського державних університетів під час зустрічей із Президентом України Володимиром Зеленським. На доручення Президента Міністерство освіти і науки України розробило відповідну постанову.

Документ передбачає, що студенти-чоловіки зможуть перетинати кордон під час воєнного стану за умов, якщо вони:

  • віком від 18 до 22 років, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації; 
  • навчаються на денній формі в закладах вищої освіти України державної або комунальної форм власності й здобувають ступінь вищої освіти бакалавра (магістра медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямування); 
  • є учасниками освітньої академічної мобільності; 
  • їдуть на навчання в зарубіжні заклади освіти строком на 1 семестр.

Для перетину кордону з метою навчання на програмах академічної мобільності студентам необхідно мати:

  • довідку від закладу вищої освіти України щодо направлення учасника програми академічної мобільності для навчання в зарубіжному закладі освіти із зазначенням: 
  • підстави співробітництва; строку навчального семестру за кордоном; 
  • відсутність за результатами двох останніх семестрів (півріч) негативних оцінок і фактів перескладання заліків і екзаменів; 
  • підтвердження рівня знання мови викладання в зарубіжному закладі освіти;
  • копію договору академічної мобільності, засвідчену закладом освіти України; 
  • е-квиток студента, перевіреного засобами порталу «Дія»;
  • військово-облікові документи з відповідними позначками районного, міського ТЦК та соціальної підтримки.

Як пояснили в Міносвіти, відповідне рішення посприяє інтеграції України в європейський простір вищої освіти, дасть змогу студентам здобувати нові знання і досвід за програмами академічної мобільності.

Зазначимо, академічна мобільність передбачає переміщення студентів або викладачів вищих навчальних закладів на певний період часу в інший освітній або науковий заклад в межах або за межами своєї країни з метою навчання або викладання.

Нагадаємо, норвезький інститут спорту запрошує студентів ФФКС взяти участь у програмі кредитної академічної мобільності Erasmus+, австрійський Університет прикладних наук Бургенланду запрошує взяти участь у програмі академічної мобільності Erasmus+ в осінньому семестрі 2024 року, Університет прикладних наук Laurea запрошує взяти участь у програмі кредитної академічної мобільності Erasmus+ в Фінляндії.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»