2022-12-26

Члени товариства «Відергебурт» відзначили Святвечір зі студентами політехніки

24 грудня до українсько-німецького центру Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» завітали дорослі й маленькі члени Полтавського товариства німців «Відергебурт» та відсвяткували переддень Різдва разом зі студентами політехніки.

Члени товариства «Відергебурт» відзначили Святвечір зі студентами політехніки

 «Різдво – це одне із найулюбленіших свят у Німеччині, яке чекають з нетерпінням як дорослі, так і діти. В очікуванні Різдва суворі та пунктуальні німці ніби змінюються і стають однією великою родиною. Світле свято Різдва – це свято радісного очікування, і готуватись до нього німці починають заздалегідь.

З початку грудня вся Німеччина повністю змінюється, навкруги відчувається атмосфера свята. Вітрини магазинів, фасади будинків, арки, вулиці і дерева святково прикрашаються: усе навколо  світиться та виблискує. На головних майданах усіх міст встановлюються великі ялинки, що є символом Різдва в Німеччині. З давніх-давен існує повір’я, що в зеленій хвої ялинки живе дух лісу», − розповіла доктор філологічних наук, професор кафедри германської філології Тетяна Кушнірова.

До привітань долучилися студентки групи 201-ГФ факультету філології, психології та педагогіки Аліна Алєксєєва та Ксенія Фесенко, які подарували нашим гостям смачні подарунки.

Діти товариства приготували святковий концерт, у якому переповіли історію виникнення свята, заспівали різдвяні пісні німецькою мовою та привітали усіх присутніх зі святом. Наприкінці заходу всі учасники пригостилися ласощами зі смачним чаєм.

Святвечір (Heilige Abend) – час коли  німецькі сім’ї, зазвичай, ідуть в церкву, а потім сідають вечеряти. Господиня зазвичай готує 7 або 9 страв. На Різдвяному столі обов’язково повинна бути пшенична каша на молоці, приправлена маслом і медом, фарширований гусак з апетитною золотистою скоринкою та всілякі закуски. Також німці не можуть обійтись без різдвяного пирога «Штоллен», у який додаються різноманітні сухофрукти та прянощі. Під час вечері звучать побажання щастя, здоров’я та всіляких гараздів і усі дарують один одному подарунки. А дітвора знаходить подарунки наступного ранку ще і під ялинкою. Вони вірять, що різдвяні подарунки приносить їм Санта Клаус (Weihnachtsmann).

До речі, звичай прикрашати ялинку гірляндами, зірками, а також різноманітними іграшками і солодощами прийшов до нас саме з Німеччини, а потім поширився і в інших країнах.

Нещодавно з нагоди Дня Cвятого Миколая в Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулось казкове свято для вихованців Центру освіти і піклування про дітей дошкільного віку та дітей вимушених переселенців, а збірні команди Полтави позмагались на святковому Різдвяному турнірі з футболу.

Раніше учасники студентського наукового гуртка дослідили походження та забобони наймістичнішого свята року.

 

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»