2022-09-30

День першокурсника: Полтавська політехніка прийняла на навчання найбільшу в області кількість студентів

З нагоди Дня першокурсника в Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулись урочистості на честь студентів першого курсу усіх освітньо-кваліфікаційних рівнів і структурних підрозділів політехніки – навчально-наукових інститутів, факультетів, а також Полтавського фахового коледжу нафти і газу та Миргородського фахового коледжу імені Миколи Гоголя. Першокурсників разом з ректором привітало керівництво області, міста та імениті випускники.

День першокурсника: Полтавська політехніка прийняла на навчання найбільшу в області кількість студентів

29 вересня на головній відкритій сцені Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» урочистості з нагоди Дня першокурсника під гаслом "Навчайся в Україні" і посвята у студенти.

До університету завітали почесні гості – заступниця начальника Полтавської обласної військової адміністрації Катерина Рижеченко, Полтавський міський голова Олександр Мамай, військовий комісар Полтавського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Дмитро Губський і заступник міського комісара Полтавського обласного територіального центру з військового комплектування та соціальної підтримки Едуард Бородай.

Відомий по всій Україні гурт «Живі барабани» зарядив присутніх настроєм, драйвом та енергією, а найкращі курсанти кафедри військової підготовки Полтавської політехніки продемонстрували прийоми самооборони та рукопашного бою.

Ректор Національного університету «Полтавська Політехніка імені Юрія Кондратюка», заслужений працівник освіти України, доктор економічних наук, професор Володимир Онищенко звернувся з вітальним словом до  першокурсників, які прийняли патріотичне рішення навчатись в Україні і обрали Полтавську політехніку.

«Ми почали цей навчальний рік за досвідом європейських університетів – спершу студенти починають відвідувати заняття, адаптуються, а потім проводяться вітальні урочистості. Сьогодні відбулась ще одна важлива і пам'ятна подія – разом з керівництвом області і Полтавської громади привітали наших першокурсників у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»! Майже 3000 першокурсників різних освітньо-кваліфікаційних рівнів почали свій шлях до успіху: 1534 бакалаврів, 850 магістрів, 92 PhD-студентів і 352 фахових молодших бакалаврів.

Наш університет прийняв на навчання найбільшу (!) кількість студентів у Полтавській області!

Цього року до Полтавської політехніки було подано понад 6 тисяч заяв на вступ і за популярністю серед абітурієнтів університет посів 42 місце в Україні. Важливо відзначити той факт, що цього року студентами першого курсу стали абітурієнти майже з усієї України! Вітаю першокурсників з Полтави та Полтавської області, з Харкова, Сум, Донецька, Києва, Кіровограда, Запоріжжя та інших областей України!

Я дякую вам і вашим батькам за те, що в надзвичайно складний для України час ви вирішили навчатися вдома! Ваше рішення є свідченням того, що ми маємо на першому курсі нашого університету не тільки мужніх молодих людей, а й відповідальних за долю своєї країни патріотів. Окремо дякую за те, що ви обрали Полтавську політехніку. Ви точно зробили правильний вибір!!!

Наш університет – окраса Полтавщини, заклад вищої освіти України, який вдало поєднує 200-літні освітні традиції з сучасними інноваціями! Полтавська політехніка – класичний університет, у якому студенти навчаються за майже 100-а освітніми програмами. Університет входить в ТОП-50 найкращих університетів України за різними рейтинговими оцінками! У тому числі до QS-рейтингу – Міжнародного рейтингу якості!  Університет-лідер, який динамічно розвивається і наступного року (дай Боже, це вже буде після Перемоги) відзначить 205 років з моменту свого заснування.

2022/2023 навчальний рік – рік викликів і випробувань, пов’язаних із війною, яку розв’язала росія та новими загрозами коронавірусу. Проте ми гідно справляємось з викликами під гаслом «Освіта і наука попри війну» – Полтавська політехніка, один із небагатьох ЗВО України, який розпочав навчальний процес, згідно рекомендації МОН України, з 15 серпня у форматі офлайн, безумовно, з дотриманням вимог організації безпечного навчального процесу. І я дякую ЗСУ за можливість молоді ходити на пари, а студентам і викладачам за чітке дотримання правил безпеки життєдіяльності!

Під час моєї зустрічі разом із студентським самоврядуванням політехніки з вами, шановні першокурсники, пролунав сигнал «повітряної тривоги» і ви чітко, а головне спокійно, зібрали речі і перейшли до укриття. Тож, ще раз наголошую на тому, що безпека – понад усе! Треба чітко дотримуватися правил безпеки! Адже в університеті виховуються не тільки особистості, які мають ґрунтовні знання, але виховуються патріоти та інтелектуальна еліта України, яку потрібно всіляко оберігати!

Дуже гордий відзначити, що політехніка не просто лідирує у кількісному наборі студентів, але й високим рівнем їх знань.

Роки навчання в університеті – це роки вашого становлення, як креативних професіоналів своєї справи, успішних спортсменів, майбутніх вчених та ефективних політиків, які своїми здобутками будуть прославляти Україну. Я впевнений у тому, що саме ви, після завершення навчання, будете тими лідерами, які виведуть Україну на новий рівень! Будете відбудовувати зруйновану інфраструктуру та будувати нову європейську Україну. Я пишаюсь вами!

Тож бажаю вам, щоб роки навчання в Полтавській політехніці були роками здобуття знань і формування тієї бази, яка впродовж наступних десятиліть буде для вас основою життєвого успіху!

Шановні першокурсники, вітаю вас із набуттям статусу студента Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»!

Разом до перемоги!

Слава Україні!», – привітав ректор Володимир Онищенко.

 

Почесні гості передали першокурсникам головні атрибути студентства. Символічний Ключ Знань від ректора отримала першокурсниця Ангеліна Поліщук, яка отримала 200 балів на творчому конкурсі зі спеціальності «Архітектура та містобудування», вступила до Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою і вже призначена старостою групи. Студентський квиток від Катерини РижеченкоДенис Фенко, який посів перше місце в рейтингу зі спеціальності «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» і став першокурсником Навчально-наукового інституту інформаційних технологій та робототехніки. Індивідуальний навчальний план від Олександра Мамая прийняв першокурсник Кирило Васильєв, який посів перше місце в рейтингу зі спеціальності «Нафтогазова інженерія» і вступив до Навчально-наукового інституту нафти і газу.

«У першу чергу я хочу виразити вам свою захопленість. Я пишаюся тим, що молодь так беззаперечно вірить у нашу перемогу. Слід казати, що ви наше майбутнє, але, водночас, ви – таке круте сучасне! Ви це довели своєю присутністю тут, рішенням навчатися в Полтаві, в Україні, – сказала заступниця начальника Полтавської ОВА Катерина Рижеченко. – Можна багато говорити, що попереду в нас багато роботи, що на вас велика відповідальність. Але я впевнена, що студентські роки, як для багатьох із нас, будуть веселими, сповненими розвитку й бачення прекрасного майбутнього нашої країни.

Я щиро вдячна керівництву Полтавської політехніки, яке створило всі умови для навчання не тільки дистанційно, бо кожна зі спеціальностей вимагає практики, спілкування, комунікації. Сподіваюсь, що 205 років навчальному закладу ми масштабно зможемо відсвяткувати вже після нашої перемоги в наступному році! Бажаю вам прекрасних студентських років!»

«Вітаю вельмишановну, величезну, університетську сім’ю! Я, у першу чергу, хочу звернутися до викладачів з величезними словами подяки й сьогодні привітати вас з прийдешнім професійним святом працівників освіти. Я вам бажаю натхнення й мудрості. Саме головне: не забувайте, що сьогодні вам батьки віддали найцінніше, що у них є – своїх дітей. Нехай вони вже дорослі, нехай вони вже студенти, але це – найцінніший скарб нашої держави.

Батьки, сьогодні – це наша з вами перемога, що наші діти стали студентами. Нехай ваші діти кожного дня радують вас своїми досягненнями.

І дорогі першокурсники! Ви до кінця ще цього не розумієте, але саме ви сьогодні зібрали на цій сцені всіх – керівництво міста, керівництво області, всіх викладачів. Сьогодні ви ступили на стежину студентського життя. У вас попереду чудові роки навчання, пізнання, визначення з майбутньою професією і справою життя.  Це найкращі часи вашого життя.

Я радий, що маю змогу привітати вас особисто з цим святом. І я щасливий, що так багато студентів вирішили вступити до українського вишу і реалізувати себе на нашій, українській землі. Ви – наше майбутнє, на плечі якого ляже відбудова і відновлення країни. А зараз ваше головне завдання вчитися і здобувати практичні навички. 

Доля може закинути вас в будь-яке місто. Але завжди, де б ви не були, розповідайте всім, що Полтавська політехніка – найкращий виш у світі. Щасти вам, на студентській ниві!», – побажав Полтавський міський голова Олександр Мамай.

Від імені Полтавської міської територіальної громади Олександр Мамай  нагородив ректора Полтавської політехніки Володимира Онищенка високою відзнакою муніципалітету із врученням нагрудного знаку.

В університеті існує традиція на особливих урочистостях вшановувати Хвилиною мовчання і покладанням квітів пам'ять тих, хто став на захист територіальної цілісності нашої держави й поклав своє життя за мир. Почесна варта студентів політехніки поклала квіти до Пам’ятної стели загиблим викладачам та студентам, а також до меморіальних дошок загиблим у російсько-українській війні – студенту Максиму Хітайлову та випускнику Дмитрові Коряку.

«Мені приємно, що в часи, коли наша країна успішно протистоїть збройній агресії російської федерації, ви обрали шлях освіти. І вдвічі приємно, що цей шлях ви розпочали з Полтавської політехніки. Вірте в ЗСУ, перемога буде за нами. Пам’ятайте, що в країні ще триває війна й вона потребує спеціалістів, якими ви станете після закінчення навчання. Відбудуємо нашу країну разом!», – сказав заступник міського комісара Полтавського обласного територіального центру з військового комплектування та соціальної підтримки Едуард Бородай.

Заслужені бурхливі оплески лунали для чемпіонів НМТ від імені яких запросили на сцену Валентину Бабець, яка здала НМТ на максимальні 600 балів та стала студенткою 1 курсу спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування» Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права.

На сцену вийшли відомі та успішні випускники університету: командир добробату «Легіон» Олег Приймачов – випускник факультету фізичної культури і спорту Полтавської політехніки, майстер спорту України міжнародного класу з таїландського боксу, 5-разовий чемпіон світу, чемпіон Європи з таїландського боксу, 2-разовий переможець Всесвітніх ігор з таїландського боксу; Анна Черв’як – випускниця ННІ фінансів, економіки, управління та права, доктор філософії за спеціальністю «Економіка», учений секретар Вченої ради університету і Артем Лоїк – випускник ННІ архітектури, будівництва та землеустрою, відомий реп-виконавець, учасник і переможець талант-шоу, керівник центру культури і студентської творчості Полтавської політехніки, засновник Волонтерського штабу університету, радник ректора з молодіжної політики. Імениті випускники політехніки побажали першокурсникам не тільки навчатися, а й розвиватися творчо, покращувати свої спортивні навички, досягати нових вершин та ставати справжніми лідерами по життю.

«Ви приєдналися до нашої дружньої родини. Сьогодні у вас розпочинається нереальний та дуже крутий етап у вашому житті, який ви запам’ятаєте назавжди. Попри те, що цей рік буде трошки відрізнятися від попередніх,  він буде сповнений нових перемог, нових досягнень та амбіцій.

Ми всі навчалися в Полтавській політехніці: я, Олег, Артем. Тут ми обрали свій шлях. Я знайшла себе в науці, мені вона приглянулася до душі. Олег обрав для себе спорт і зараз він має значні досягнення. Не кожного дня тобі може вручити відзнаку Президент України. Артем у свої студентські роки розвивався як творча особистість і зараз він відомий як реп-виконавець. Всі ми різні, але всі ми знайшли себе в Полтавській політехніці. Я хочу побажати, щоб ви залишали в собі ці мрії, амбіції, щоб у вас була жага до знань, щоб ви прагнули перемагати. Будьте ініціативними, вірте в себе, вірте в Полтавську політехніку, вірте в Україну!», – побажала Анна Черв’як.

Музичний подарунок зробив Артем Лоік, виконавши свій хіт «Лютує», що є спільним творчим проєктом зі студентами університету, а Данило Ревека завершив урочистості піснею «Ой у лузі червона калина», що стала символом патріотизму та перемоги України.

Раніше Полтавська політехніка відзначила Міжнародний день студентського спорту та день народження факультету фізичної культури та спорту.

 

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»