2023-05-23

До Полтавської політехніки з робочим візитом завітали делегації двох провідних університетів-партнерів

23 травня Полтавську політехніку з робочим візитом відвідали делегації двох провідних університетів – Національного технічного університету «Дніпровська політехніка» та Національного університету «Запорізька політехніка». Очільники університетів обмінялися практичним досвідом, а студентська молодь провела неформальну зустріч на базі Студентського хабу Полтавської політехніки.

До Полтавської політехніки з робочим візитом завітали делегації двох провідних університетів-партнерів

З метою підсилення багаторічної плідної освітньої та наукової співпраці у сфері вищої освіти та обміну актуальними професійними кейсами до Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» завітали очільник та представники студентського самоврядування двох провідних університетів – Національного технічного університету «Дніпровська політехніка» та Національного університету «Запорізька політехніка».

«Раді зустрічати вас в культурній столиці України – місті Полтаві, у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»!

Безпекова ситуація дозволяє провести такий формат зустрічі в Полтаві, на відмінну, на жаль, від східних регіонів. У кожного свій фронт і ми продовжуємо якісно виконувати свої завдання. Наш з вами спільний фронт – це освіта, наука, культура, мистецтво. Об’єднуючи зусилля, робимо власний вагомий внесок в Перемогу України над ворогом.

Сподіваюся, що наша зустріч у Полтавській політехніці надихне заклади вищої освіти України у справі об’єднання заради майбутнього України. Власним прикладом популяризуємо корисний кейс - синергія в дії.

Зробимо все можливе, аби наповнювати договір конкретними справами задля розвитку освіти та науки України, виховання нового покоління високоосвічених фахівців, лідерів думок та справжніх патріотів, які будуть вболівати не тільки за свій університет, а й за свою країну», – відкриваючи урочисте засідання Вченої ради відзначив ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», доктор економічних наук, професор Володимир Онищенко.

Полтавську політехніку представляли: перший проректор – проректорка з наукової роботи та економічного розвитку, Заслужений економіст України Олена Філонич, проректор з науково -педагогічної роботи, кандидат військових наук Анатолій Мартиненко, проректор з науково – педагогічної роботи Андрій Замахін, проректорка з наукової та міжнародної роботи, доктор технічних наук, професор Олена Степова, директор Навчально – наукового інституту нафти і газу, доктор технічних наук, професор Богдан Коробко, декан факультету філології, психології та педагогіки, кандидатка педагогічних наук Анна Агейчева, директор Навчально – наукового інституту інформаційних технологій та робототехніки, кандидат технічних наук, доцент Володимир Пенц, директорка Навчально – наукового інституту фінансів, економіки, управління та права, доктор економічних наук, професор Світлана Онищенко, директор Навчально – наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою, доктор архітектури Вадим Вадімов, декан факультету фізичної культури та спорту, доктор педагогічних наук, професор Ліна Рибалко, президент Студентського парламенту Артем Лоїк, голова профспілкового комітету студентів та аспірантів Олександр Дроботя.

До складу делегації Національного технічного університету «Дніпровська політехніка» увійшли ректор Дніпровської політехніки Олександр Азюковський, проректор з наукової роботи Ігор Нікітенко, доцент кафедри нафтогазової інженерії та буріння Андрій Ігнатов, завідувач кафедри нафтогазової інженерії та буріння Євген Коровяка, голова департаменту з питань якості освіти (студентське самоврядування) Катерина Михайлова, голова студентського самоврядування Єлизавета Таран, завідувач кафедри конструювання технічної естетики і дизайну Сергій Федоряченко, голова внутрішнього відділу забезпечення якості вищої освіти Олена Яворська та студент інституту гуманітарних та соціальних наук Богдан Буригін.

Національний університет «Запорізька політехніка» представляли: ректор університету, професор Віктор Леонідович Грешта, проректор з науково-педагогічної роботи та питань перспектив розвитку університету, доцент Руслан Куликовський, проректор з науково – педагогічної роботи, соціально-економічного розвитку та молодіжної політики, доцент Андрій Іванченко, проректор з науково-педагогічної роботи та питань перспектив розвитку університету, доцент Руслан Куликовський, голова студентського самоврядування, студентка гуманітарного факультету Марія Павленко, заступник голови студентського самоврядування, студент факультету комп’ютерних технологій Микита Зайко та заступник голови студентського самоврядування, студентка факультету економіки та управління Валерія Остріченко.

Під час засідання Вченої ради очільники Полтавської, Запорізької та Дніпровської політехнік презентували свої заклади вищої освіти, їхні досягнення та вагомі здобутки, а також поділилися планами на подальшу співпрацю університетів.

«Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – це багатопрофільний класичний університет з більш ніж 200-річними освітніми традиціями, який пройшов великий шлях і нині він є класичним університетом Європейського рівня, який зберігає освітні традиції минулого і поєднує їх з інноваціями сучасності. Університет розташований у мальовничому місті Полтава – затишній та мальовничій культурній столиці України.

В політехніці діє 8 структурних підрозділів, серед яких 4 Навчально-наукових інститути, 2 факультети та 2 коледжі – Полтавський фаховий коледж нафти і газу та Миргородський фаховий коледж імені Миколи Гоголя. Наразі в університеті навчається до 6000 студентів, серед яких близько 500 іноземних студентів, які навчаються сьогодні дистанційно.

Полтавська політехніка тримає освітній фронт та з перших днів війни відновила навчальний процес в онлайн – форматі, а з 15 серпня, згідно з рекомендаціями МОН України, проводить навчання в очному форматі. В університеті створені відповідні безпекові умови, що дає можливість продовжувати надавати якісні освітні послуги», – розповів Володимир Олександрович Онищенко.

Ректор Полтавської політехніки також презентував сучасну лабораторну та матеріально-технічну базу університету, розповівши про наукові школи закладу, успішну публікативну активність науковців політехніки в умовах сьогодення, про реалізацію проєктів академічної мобільності та високі позиції університету у всеукраїнських та міжнародних рейтингах.

Значення політехніки як місця всебічного розвитку розглянув у своєму виступі ректор Національного технічного університету «Дніпровська політехніка» Олександр Олександрович Азюковський, який порушив питання якісної підготовки фахівців в умовах сьогодення, поділився планами співпраці університетів та обговорив можливості, що відкриваються перед університетами-партнерами.

Ректор Національного університету «Запорізька політехніка» Віктор Леонідович Грешта презентував свій заклад вищої освіти, розповівши про історію становлення та розвитку Запорізької політехніки, діяльність наукових шкіл університету, звернув увагу на спільні риси університетів-партнерів та зазначив, що співпраця допоможе покращити політехнікам свої сильні сторони.

По завершенню урочистого засідання ректор Полтавської політехніки Володимир Олександрович Онищенко провів для представників делегацій кампус-тур, під час якого дніпровські та запорізькі колеги відвідали мовні центри університету, в яких студенти політехніки вивчають не тільки мову, а й культуру країни, завітали до потужних комп'ютерних центрів з сучасними моноблоками, ознайомилися з можливостями інноваційної лабораторії робототехніки «CyberRoboLab», дізналися про діяльність лабораторії психодіагностики та корекційно-розвивальної роботи, завітали до спортивних локацій університету, переглянули виставку американсько - українського митця та геолога Макса Вітика «Історія планети Земля» у Центрі сучасного мистецтва університету, відвідали Навчально – науковий центр нафтогазових промислів компанії «Siemens» та ознайомилися з матеріально-технічною базою Навчально-наукових інститутів і факультетів університету.

Надовго запам’ятається невеликий студентський мистецький перфоманс, де Президент Студентського парламенту Артем Лоїк розповів представникам університетів – партнерів про діяльність започаткованого у перші дні війни Волонтерського штабу та поділився як зміг оговтатися від отриманих душевних потрясінь, викликаних повномасштабним вторгненням.

Мистецьке дійство, справжня колаборація думок та креативних ідей продовжилося поезіями та піснями Артема Лоїка, які вселяють віру в те, що націю, в якої така класна сучасна та позитивна молодь, ніхто і ніщо не здатні подолати.

Чудовим прикладом потужної синергії молоді Полтавської політехніки став проєкт «Лютує», створений відомим реп–виконавцем у творчому тандемі зі студентами кафедри образотворчого мистецтва, які своїми унікальними творчими роботами буквально проілюстрували кожний рядок однойменної композиції.

А далі мистецьку естафету продовжили гості – присутні надихнулися проникливою декламацією студентом Дніпровської політехніки Богданом Буригіним поезії Єгора Бірчі «Моя Україна». А заступниця голови студентського самоврядування, студентка факультету економіки та управління Національного університету «Запорізька політехніка» Валерія Остріченко на головній сцені Полтавської політехніки презентувала неповторний вокальний подарунок.

Панувала піднесена атмосфера, створена відкритими поглядами, посмішками та гучними підбадьорливими оплесками учасників молодіжного неформального івенту.

По завершенню керівництво та студентська молодь трьох університетів – партнерів зібралися у Студентському хабі «Політехніка» та поділилися позитивними враженнями.

«Полтавська політехніка – це сучасний відкритий університет, який створює майбутнє вже сьогодні. Це класні, круті викладачі, це драйвові студенти, які не бояться виклику і не бояться невідомого, тому що вони відповідально ставляться до майбутнього, це відкритий простір, це сучасні лабораторії, це просто унікальна чудова неповторна атмосфера! Полтавська політехніка – це саме той університет, який складає сузір'я освітянської мапи України», – поділився ректор Дніпровської політехніки Олександр Азюковський.

«Нас з Полтавською політехнікою поєднують добрі й давні традиції співпраці, взаємовигідного спілкування, розвитку наукових шкіл. Вперше відвідую Полтавську політехніку як ректор. Раніше вже відвідував цей славетний університет, і сьогодні спостерігаю ці вагомі зміни – інноваційні лабораторії, розвиток наукових шкіл, взаємодія ректорату й студентського самоврядування.

Сьогодні отримав величезне задоволення від чесних позитивних емоцій, спілкування наших студентів, і це саме те, заради чого працюють університети. Заклад вищої освіти має бути орієнтованим на студента. Ми бачимо всебічну плідну підтримку студентського самоврядування ректором університету, як відчуває себе студентство Полтавської політехніки, бачимо розвиток. Це результат мудрих управлінських рішень команди університету.

Щиро вдячний ректору Полтавської політехніки Володимиру Онищенку за новий досвід, який ми сьогодні отримали. Зичу міцного здоров’я всім колегам, успіхів і нових здобутків студентам та розвитку закладам вищої освіти України», – зауважив Віктор Грешта.

У рамках зустрічі представники студентського самоврядування політехнік завітали до інноваційних лабораторій Полтавської політехніки, поспілкувалися та обмінялися враженнями у нещодавно створеному студентському просторі StudHub на базі університету, а також молодь політехніки провела для своїх колег екскурсію містом та показала визначні пам’ятки – візитівки міста Полтава.

У рамках робочого візиту високоповажні гості з Запорізької та Дніпровської політехнік відвідали мальовничі куточки чудового міста Полтави та насолодилися прогулянкою «духовною столицею України».

Яскравою перлиною програми стали музей – садиба Івана Котляревського, де гості занурилися в неповторну атмосферу та культурний колорит XIX століття, мандруючи сторінками творів автора безсмертної поеми «Енеїда».

Відвідали пам]ятку міста – Білу альтанку, споруджену відомим полтавським архітектором Левом Семеновичем Вайнгортом. Не оминули увагою й гастрономічну пам’ятку міста – Полтавську галушку, тепер колеги мають спільну, дійсно історичну світлину!

Вразив величчю Корпусний парк, неквапливо прогулялися його алеями, обговорюючи враження від насиченого емоціями дня.

За результатами робочого візиту університети-партнери вже мають певні напрацювання та розпочали наповнювати Меморандум конкретними справами. В рамках договору та з метою обміну досвідом та посилення співпраці між освітніми закладами Запорізька політехніка планує відправити найближчим часом свою делегацію до Національного технічного університету «Дніпровська політехніка».

Нагадаємо, політехніка співпрацюватиме з Науково-дослідним інститутом правового забезпечення інноваційного розвитку Національної академії правових наук України та підписала Меморандум про співпрацю з Полтавським обласним центром зайнятості.

Нещодавно молодим науковицям політехніки вручили дипломи лауреатів Премії Верховної Ради України.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»