2023-03-28

Тиждень грошей для наймолодших: дошкільнята відвідали навчальний банк університету і дізналися як правильно поводитися з грошима

У рамках Всесвітнього тижня грошей вихованці «Центру освіти і піклування про дітей дошкільного віку» Mr.Leader, що функціонує на базі Полтавської політехніки, відвідали одну з інноваційних університетських локацій – навчально-наукову лабораторію кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування «Навчальний банк». Діти дізналися як влаштовані банківські установи, навіщо потрібно заощаджувати, познайомились з валютами різних країн світу і грали в тематичні ігри.

Тиждень грошей для наймолодших: дошкільнята відвідали навчальний банк університету і дізналися як правильно поводитися з грошима

Відзначимо, з 20 березня по 2 квітня 2023 року в Україні триває масштабна інформаційна кампанія, присвячена відзначенню Всесвітнього тижня грошей (Global Money Week). Метою науково-освітніх та просвітницьких заходів, творчих конкурсів для вихованців дитячих садочків, школярів закладів загальної середньої освіти та студентської молоді університетів, організованих Національним банком України, є формування фінансової грамотності, бережливого ставлення у пересічних громадян до власних матеріальних ресурсів. Маленькі та дорослі українці можуть долучатися до участі у найрізноманітніших творчих конкурсах, поділитися отриманими лайфхаками з фінансової грамотності, опублікувати тематичні світлини на персональних сторінках у соціальних мережах та отримати цінні призи від організаторів інтелектуальних та творчих активностей.

Вихованці Центру освіти і піклування про дітей дошкільного віку «Mr.Leader», що функціонує на базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», активно попрацювали над формуванням власних фінансових навичок.

Управління грошима − одна з основних навичок, яка потрібна людині протягом дорослого життя. Виховуючи фінансову грамотність, ви підвищуєте підготовку дітей для того, щоб у дорослому віці вона була самостійною й фінансово успішною, зазначають автори освітньої програми Mr.Leader. Тому дитину важливо познайомити з грошима, різними номіналами, взагалі з поняттям «гроші» та яким чином люди їх заробляють.

У рамках тематичного заняття діти відвідали одну з інноваційних університетських локацій – навчально-наукову лабораторію кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування «Навчальний банк» та в умовах, максимально наближених до реальних, познайомилися з діяльністю даної установи. Маленьких «чомучок» привітала керівниця «Навчального банку» Марина Турченко, яка в цікавому інтерактивному та доступному форматі провела для хлопчиків та дівчаток заняття з фінансової грамотності. Діти дізналися про те як працює банк, навіщо потрібно заощаджувати і яким чином можуть стати в нагоді відкладені до скарбнички кошти. Спільно з вихователями Центру малюки весело рахували купюри, гралися в тематичні ігри, під час яких вдосконалили практичні навички поводження з грошима, навчалися розрізняти грошові одиниці окремих країн, зокрема добре впізнаваними виявилися, звісно ж, українська гривня та американський долар. Кожен з дітей хотів неодмінно спробувати себе в якості банківського співробітника та відвідувача, потримати в руках іноземні купюри та почути звук машинки, яка перевіряє справжність банкнот.

«Потрапити до справжнього банку, побачити на власні очі грошові купюри різних країн світу, дізнатися що не всі гроші справжні, українська валюта зветься гривнею, а монети невипадково мають білий та жовтий кольори – дитяча мрія збулася! Приємно вражає, що батьки вихованців Центру освіти і піклування про дітей дошкільного віку «Mr.Leader» чимало уваги приділяють вихованню у власних дітей фінансової грамотності. Хлопчики та дівчатка добре знають як поводитися з грошовими банкнотами, навіть візуально розпізнають номінали окремих з них, розповідаючи що за них купити. Одні мріють з батьками придбати справжню, не іграшкову, автомашину, інші – величезний будинок, продукти, одяг та іграшки.

У процесі відвідин Навчального банку малюки здійснили віртуальну мандрівку різними країнами світу, розглянувши грошові одиниці Великобританії, Норвегії, Сполучених Штатів Америки. Щирий захват викликала у дітвори тематична гра біля справжнісінької каси, коли кожен мав змогу побувати у ролі касира та відвідувача, що прийшов розрахуватися за комунальні послуги, обміняти іноземну валюту чи отримати заробітну плату», – прокоментувала вихователька Центру освіти і піклування про дітей дошкільного віку «Mr.Leader», магістрантка спеціальності 053 «Психологія» Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка Олександра Малородна.

За словами керівниці навчально-наукової лабораторії кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування «Навчальний банк» Марини Турченко, проведений час змогли використати з максимальною користю, а усміхнені обличчя та допитливо-серйозні оченята малечі зробили ще затишнішим тепле неформальне спілкування. Даний формат освітньої взаємодії з підростаючим поколінням неодмінно стане в нагоді, а практична спрямованість подібних зустрічей з вихованцями інноваційного дитячого садочка з часом набуде системного характеру.

Отриманий малюками новий досвід діти одразу ж закріпили візуальним знайомством з старовинною будівлею Національного банку України, розмалювавши його відповідно до фото. Деякі маленькі художники виявили креатив, додавши до зображення побільше по-весняному світлих кольорів.

Цього дня було створено цілу низку цікавих творчих робіт, а тематичні малюнки та аплікації вже традиційно прикрасили стіни інноваційного дитячого садочка. Діти майстрували грошове дерево, робили паперові аплікації і дізнавались як починають власний бізнес – продаж лимонаду.

Нагадаємо, у період з 20 березня по 2 квітня Національний банк України проводить конкурс «Гроші та добробут у моїй країні», присвячений відзначенню Всесвітнього тижня грошей. Учасниками творчих та інтелектуальних змагань можуть стати ювенали (дошкільнята та учні молодших класів), юніори (школярі середніх та молодших класів) та сеньйори (студентська молодь українських університетів), які виконають різнопланові конкурсні завдання. Зокрема, малеча готуватиме тематичні малюнки, аплікації, рукодільні вироби, що розкриватимуть їхнє розуміння ролі грошей та фінансового благополуччя. Ідеями для натхнення слугуватимуть власноруч виготовлені грошові банкноти чи монети, скарбнички з матеріалів вторинної переробки. Школярі напишуть коротке художнє оповідання, у якому оригінально розкриють тему «Вплив фінансових рішень на життя», а студенти можуть у форматі короткої презентації запропонувати та обґрунтувати ідеї як підвищити рівень фінансової обізнаності серед молоді.

Щоб долучитися до участі у конкурсних випробуваннях, необхідно виконати три простих кроки:

  • обрати категорію даного конкурсу для своєї вікової групи;
  • підготувати конкурсу роботу відповідно до вимог конкурсу;
  • до 31 березня надіслати на e-mail: talan@bank.gov.ua інформацію про конкурсну роботу та посилання для її перегляду.

По завершенню конкурсу визначать 15 переможців, список яких оприлюднять на лендінгу конкурсу та на вебсайті, офіційних сторінках проєкту Національного банку України – Центру фінансових знань «Талан» у соціальних мережах.

Згідно з рішенням журі по п’ять переможців кожної категорії отримають сертифікати у розмірі 7 тисяч гривень на книжки та ігри з фінансової грамотності та підприємництва та можливість вирушити на екскурсію до Музею грошей у Національному банку України.

Нагадаємо, раніше засновник бренду Mr. Leader відвідав Центр освіти та піклування про дітей дошкільного віку Полтавської політехніки, вихованцям влаштували анімоване казкове дійство, малюки пройшли тестування і отримали «Азбуку лідера».

Нещодавно у рамках відзначення Всесвітнього тижня грошей майбутні фінансисти обговорили сучасні технології управління особистими заощадженнями.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»