2023-03-21

Майбутні фінансисти обговорили сучасні технології управління особистими заощадженнями

20 березня на кафедрі фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулося засідання студентського наукового гуртка, присвячене сучасним технологіям управління особистими фінансами. Учасники гуртка обговорили сутність, складові ефективного управління власними заощадженнями та проаналізували сучасні інструменти їхніх інвестувань.

Майбутні фінансисти обговорили сучасні технології управління особистими заощадженнями

У перший день відзначення Всесвітнього тижня грошей студенти Навчально – наукового інституту фінансів, економіки, управління та права Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» під керівництвом доктора економічних наук, професора кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Світлани Єгоричевої провели чергове засідання студентського наукового гуртка «Сучасні технології управління особистими фінансами».

Обрана тематика засідання співпала з гаслом міжнародної інформаційної кампанії з фінансової обізнаності Global Money Week - «Learn.Save.Earn.», тобто «Навчайся. Накопичуй. Заробляй», спрямованим на розвиток фінансової свідомості дітей та молоді. Метою потужної інформаційної кампанії стало формування необхідних знань, практичних умінь, поведінки та ставлення до грошей, необхідних для прийняття розумних та зважених фінансових рішень, що дасть змогу досягти фінансового добробуту та незалежності. Офіційна тема Global Money Week у 2023 році звучить як «Plan your money, plant your future» - «Плануй свої гроші, плекай своє майбутнє» наголошує на важливості сталого розвитку та впливі особистих фінансових рішень на власне майбутнє, навколишнє середовище і суспільство.

У вступному слові керівник студентського наукового гуртка, доктор економічних наук, професор кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Полтавської політехніки Світлана Єгоричева наголосила, що в непростих сучасних умовах, викликаних низкою добре відомих усіх причин, уміння управляти власними фінансами неодмінно знадобиться. Адже від рівня ощадливості населення безпосередньо залежить його соціально – економічне благополуччя.

Учасники гуртка обговорили змістовні доповіді, ґрунтовні наукові дослідження, презентовані майбутніми фінансистами. Доповідачами виступили студенти – першокурсники спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування». Їхні наукові пошуки стали логічним розвитком знань та вмінь, отриманих під час вивчення курсу «Фінанси домогосподарств».

Зокрема, студент групи ЕФ-101 Олександр Токар презентував доповідь «Основи управління особистими фінансами», у якій охарактеризував сутність та складові особистих фінансів, стратегії управління ними для досягнення фінансових цілей та пояснив поняття фінансової незалежності.

Студентка групи ЕФ-101 Анастасія Неусмехова у виступі «Основні правила управління особистими фінансами» акцентувала увагу молоді на особливостях та складнощах управління особистими фінансами у сучасних українських умовах, а також застерегла від призвичаювання молоді до «життя у борг», надавши конкретні рекомендації щодо подолання боргової пастки.

Студентка групи ЕФ-101 Валентина Бабець у власній доповіді «Сучасні інструменти інвестування власних заощаджень» проаналізувала існуючі та перспективні можливості інвестування заощаджень населення в Україні з метою підвищення добробуту та захисту від непередбачуваних обставин, акцентуючи увагу на вартості та ризикованості здійснення різноманітних інвестицій.

Студентка групи ЕФіт-101 Поліна Проценко на виступі «Онлайн інструменти управління особистими фінансами» охарактеризувала можливості різноманітних комп’ютерних програм та мобільних додатків щодо управління особистими фінансами. Доповідачка продемонструвала як таке програмне забезпечення дозволяє організовувати та контролювати особисті фінансові ресурси, допомагаючи скорочувати непотрібні витрати та ухвалювати розумні фінансові рішення.

Всі учасники засідання наукового гуртка виявили неабиякий інтерес до розглянутих проблем, який виявився у питаннях, обмін думками та звертанні до власного досвіду в сфері управління особистими фінансами.

Навіть в умовах повномасштабного вторгнення, науково – педагогічні працівники кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» продовжують системно проводити професійно-просвітницькі заходи та залучають до конструктивного діалогу зі студентською молоддю висококваліфікованих фахівців фінансової та банківської сфери.

Нагадаємо, кампанія Global Money Week, вперше організована Міжнародною мережею фінансової освіти Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), проводиться з 2012 року. За цей час до неї долучилися 176 країн, у т.ч. з 2015 року – Україна, 16,2 тис. організацій, 219 млн. учасників, 50 млн. дітей та молоді.

Раніше майбутні фінансисти дізналися про ризики, пов’язані з використанням криптовалют, дізналися як інвестувати заощадження та підвищити особисту фінансову грамотність та розглянули сучасні тренди діяльності кредитних спілок на прикладі першої в Полтаві «Каси взаємодопомоги».

Нещодавно фахівець АТ «Полтава-банк» – випускниця університету прочитала студентам лекцію про управління комплаєнс-ризиками в банківській сфері, а провідний експерт у галузі енергетики Євген Палєнка прочитав лекцію про економічні фактори сучасного нафтогазовидобувного бізнесу.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»