2023-03-20

Фахівець АТ «Полтава-банк» – випускниця університету прочитала студентам лекцію про управління комплаєнс-ризиками в банківській сфері

20 березня економіст відділу комплаєнс АТ «Полтава-банк», випускниця спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування» Тетяна Бережецька прочитала відкриту лекцію для студентів-магістрантів Полтавської політехніки. Майбутні професіонали фінансової сфери дізналися про сутність, організаційну побудову, завдання нового напрямку діяльності вітчизняних банків – комплаєнс та обговорили причини виникнення існуючих комплаєнс–ризиків.

Фахівець АТ «Полтава-банк» – випускниця університету прочитала студентам лекцію про управління комплаєнс-ризиками в банківській сфері

20 березня 2023 року у рамках діючих угод щодо плідної співпраці зі стейкхолдерами на базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулася цікава науково-освітня подія – поділитися практичним досвідом, власними професійними напрацюваннями у сфері фінансової та банківської діяльності до студентської молоді завітала випускниця спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування», економіст відділу комплаєнс АТ «Полтава-банк» Тетяна Бережецька. За ініціативи науково-педагогічних працівників кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Полтавської політехніки спікерка провела в офлайн-форматі лекційне заняття «Комплаєнс у банку. Управління комплаєнс-ризиками» для здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти освітніх програм «Фінанси, банківська справа та страхування», «Управління фінансово-економічною безпекою» та «Облік і оподаткування» Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права.

За словами доктора економічних наук, професора кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Полтавської політехніки Світлани Єгоричевої, мотиваційні зустрічі, науково-освітні та просвітницькі заходи за участю стейкхолдерів, корисні практичні івенти від професіоналів фінансової сфери та практично орієнтований характер науково-освітніх подій, організованих та проведених університетом за участю досвідчених фахівців-практиків найкращим чином продемонструють випускникам фінансових спеціальностей їхні широкі перспективи та конкурентоспроможність на сучасному ринку праці. Адже поєднання теоретичних знань із вивченням практичного досвіду є необхідною умовою освітньої підготовки висококваліфікованих фахівців, а приклад науково – освітнього партнерства університету зі стейкхолдерами, відомими бізнес-брендами може сміливо слугувати корисним практичним кейсом для провідних закладів вищої освіти нашої країни.

Тематика відкритої лекції продиктована сучасними професійними викликами для майбутніх випускників на їхньому першому робочому місці, необхідністю постійно підвищувати власну кваліфікацію та обмінюватися вже набутим практичним досвідом. Під час спілкування зі спікеркою студенти – магістранти поглибили власні знання з фахових навчальних дисциплін «Банківський менеджмент» та «Організація і методика аудиту та податковий контроль».

Тетяна Бережецька докладно пояснила слухачам сутність та зміст нового для вітчизняних банків напряму діяльності – комплаєнс, охарактеризувавши його організаційну побудову та завдання відділу комплаєнс, в якому випускниця політехніки наразі працює. Лекторка приділила значну увагу розгляду видів та причин виникнення комплаєнс-ризиків, під якими розуміється ймовірність виникнення збитків/санкцій або втрати репутації внаслідок невиконання банком вимог законодавства, ринкових стандартів, правил добросовісної конкуренції, правил корпоративної етики, внутрішньобанківських документів банку, а також виникнення конфлікту інтересів. Професіонал на конкретних прикладах пояснила слухачам ефективні механізми ідентифікації та мінімізації подібних ризиків.

Студенти активно ставили запитання, цікавлячись корисними фінансовими кейсами, умовами проходження стажування, працевлаштування у даній банківській установі. До активної дискусії долучилися викладачі кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», які відзначили широкий діапазон створених університетом комфортних умов для плідної професійної комунікації, науково-освітнього і особистісного зростання сучасних випускників.

«Висловлюємо щиру вдячність нашій випускниці за змістовну зустріч та плідний обмін професійними меседжами, адже корисність та актуальність подібного практичного досвіду, особливо в умовах повномасштабного вторгнення держави - агресора, постійно зростає. Викладачі нашої кафедри системно підвищують власну кваліфікацію, а отримані сьогодні практичні кейси студенти Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» неодмінно зможуть використати у майбутній професійній діяльності», — підсумувала доктор економічних наук, професор кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Полтавської політехніки Світлана Єгоричева.

По завершенню лекції учасники поспілкувалися у форматі «питання-відповідь». Загалом інформативно насичена зустріч студентів-магістрантів з практичним фахівцем АТ «Полтава-банк» відбулася в невимушеній атмосфері професійної зацікавленості.

Нагадаємо, раніше директор з маркетингу компанії «Дебет Плюс» прочитав студентам лекцію про особливості автоматизації фінансової звітності, майбутні маркетологи обговорили стратегії створення та просування брендів, майбутні управлінці ознайомилися з роботою Міжрегіонального управління НАДС у Полтавській та Кіровоградській областях, майбутні фахівці ознайомилися з роботою Центру обслуговування платників Державної податкової інспекції у місті Полтаві, а студенти-правники познайомилися з роботою Полтавського районного управління ГУ НП у Полтавській області.

Нещодавно провідний експерт у галузі енергетики Євген Палєнка прочитав лекцію про економічні фактори сучасного нафтогазовидобувного бізнесу, майбутні професіонали ознайомилися з діяльністю Головного управління державної податкової служби України у Полтавській області, студентка політехніки опанувала навички управління бізнесом за програмою міжнародного обміну в Поморській академії, начальник Полтавської ОВА зустрівся зі студентами політехніки і обговорив Рік Незламності, правоохоронці провели тренінг, присвячений протидії найпоширенішим гендерним стереотипам.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»