2024-09-21

En Route до розвитку інтернаціоналізації та розширення міжнародного партнерства у вищій освіті: науковиця університету взяла участь у масштабному заході EAIE в Тулузі

Завідувачка кафедри германської філології та перекладу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», кандидатка філологічних наук, доцентка Оксана Воробйова взяла участь у масштабній події, присвяченій інтернаціоналізації вищої освіти, – конференції та виставці Європейської асоціації міжнародної освіти (EAIE – European Association for International Education), що пройшли у Тулузі.

En Route до розвитку інтернаціоналізації та розширення міжнародного партнерства у вищій освіті: науковиця університету взяла участь у масштабному заході EAIE в Тулузі

У період з 17 по 20 вересня 2024 року завідувачка кафедри германської філології та перекладу факультету філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», кандидатка філологічних наук, доцентка Оксана Воробйова долучилася до участі у масштабній події, присвяченій інтернаціоналізації вищої освіти – конференції та виставці Європейської асоціації міжнародної освіти (EAIE – European Association for International Education). Цьогорічний міжнародний, присвячений 35-річчю організації захід відбувся в одному з наймальовничіших міст Європи – французькій Тулузі.

Вже втретє організатори конференції-виставки забезпечують можливість безкоштовної участі України у події в межах міжнародної програми DAAD Mol Ukraine – Management of Internationalisation and German-Ukrainian Academic Cooperation («Управління інтернаціоналізацією та українсько-німецьким академічним співробітництвом»).

Вдруге поспіль свої проєкти за тематикою програми розробляють та реалізовують науково-педагогічні працівники факультету філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», цьогоріч до презентації напрацювань долучилася завідувачка кафедри германської філології та перекладу, кандидатка філологічних наук, доцентка Оксана Воробйова.

Масштабна міжнародна подія зібрала більше 7 тисяч учасників із понад 100 країн - представників університетів, освітніх організацій, професійних об'єднань, органів державної влади. Формат заходу передбачав можливість долучатися до панельних дискусій та тематичних сесій, брати активну участь в нетворкінгових заходах та воркшопах на тему інтернаціоналізації вищої освіти та сучасних тенденцій її розвитку, ділитися з однодумцями ідеями в EAIE Community Drop-in Area, працювати та активно проводити час у EAIE Village, спілкуватися та відновлювати сили в EAIE Member Lounge.

Полтавська політехніка разом із 15 провідними університетами та освітніми організаціями нашої країни представляла українську вищу освіту на обʼєднаному стенді «Вища освіта в Україні». Гаслом заходу цьогоріч була фраза «En Route!» («На шляху!») – на шляху до партнерства в освіті та науці, до сталого розвитку, до розуміння розмаїття, інклюзії, подолання усіх бар’єрів, до миру тільки після Перемоги!

«Для мене була справжня честь – представляти Полтавську політехніку і Полтавський регіон загалом на такому масштабному і потужному заході. Це справжній майданчик для встановлення нових та закріплення вже існуючих партнерських відносин, розширення можливостей академічної мобільності студентів та викладачів, обговорення ідей для спільних досліджень, грантових проєктів.

Надзвичайно інформативними та мотивуючими особисто для мене та мого проєкту в рамках програми DAAD Mol Ukraine «Управління інтернаціоналізацією та українсько-німецьким академічним співробітництвом 2024» були тематичні сесії, присвячені досвіду реалізації комбінованих програм інтенсивного навчання (так званих BIPs – blended intensive programs) та програм спільного міжнародного онлайн-навчання (так званих COILs – сcollaborative online international learning), важливості залучення стейкхолдерів до процесу інтернаціоналізації, а також застосуванню кейс-навчання та інноваційних методик викладання англійської мови для академічних цілей. Щиро вдячна керівництву університету та факультету філології, психології та педагогіки за всебічну підтримку ініціатив, зокрема участі в цьому грандіозному заході», - розповіла учасниця Оксана Воробйова.

За словами декана факультету філології, психології та педагогіки, кандидатки педагогічних наук, доцентки Анни Агейчевої, проєкт науковиці – філолога має на меті розвиток мультилінгвальної стратегії багатопрофільного класичного університету, яка дає важливе підґрунтя для розвитку інтернаціоналізації у сфері освіти та науки, розширює горизонти співпраці в рамках академічної мобільності та грантових проєктів.

«У нашому університеті, завдяки багаторічним зусиллям ректора, професора Володимира Олександровича Онищенка, надзвичайно велика увага приділяється вивченню іноземних мов як надійній запоруці підготовки висококваліфікованих професіоналів. Молоді люди мають унікальну можливість вивчати англійську, німецьку, польську та французьку мови як обов’язкові навчальні дисципліни або курси за вільним вибором.

Завдяки колосальній підтримці гуманітарного вектору розвитку відбувається динамічне входження університету в європейський та світовий освітній простір, що є можливим лише за умов якісної іншомовної підготовки майбутнього фахівця, розвитку іноземної філології, ефективної кроскультурної комунікації. Представники академічної спільноти, студенти та аспіранти університету додатково поглиблюють здобуті знання і тренують мовні навички у Центрі іноземних мов Полтавської політехніки, який користується великим попитом серед представників громади, внутрішньо переміщених осіб, управлінських структур міста Полтави та Полтавської області, що, зі свого боку, створює позитивний соціальний ефект та сприяє сталому розвитку», - наголошує Анна Агейчева.

Нагадаємо, раніше науковиця політехніки стала учасницею воркшопу щодо управління інтернаціоналізацією та українсько-німецьким академічним співробітництвом на базі провідного європейського університету.

Нещодавно науковиці Полтавської політехніки відвідали Третій Світовий форум українознавчих шкіл, а науковиця-філолог стала учасницею міжнародного проєкту сучасних методик неформального навчання «Familiensprachschule».

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»