2022-09-14

Філологи політехніки проводять онлайн-курси з німецької мови для релокованих до Німеччини українців

12 вересня ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко підписав з німецькою Асоціацією інвалідів Мюріца договір щодо реалізації соціального проєкту «Вільний шлях до інтеграції – ліквідація мовних бар’єрів». Викладачі університету проводитимуть онлайн-курси з німецької мови для вимушених переселенців та допомагатимуть їм подолати мовні бар’єри у Німеччині.

Філологи політехніки проводять онлайн-курси з німецької мови для релокованих до Німеччини українців

З 1 вересня до кінця року в рамках проєкту «Вільний шлях до інтеграції – ліквідація мовних бар’єрів» викладачі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» проводитимуть онлайн курси з німецької мови для релокованих до Німеччини українців.

У підписанні договору про реалізацію проєкту взяли участь голова Комітету по спорту Всеукраїнської організації «Союз осіб з інвалідністю України» Сергій Чумак, який представляв Асоціацію інвалідів Мюріца, декан факультету філології, психології та педагогіки, кандидат педагогічних наук, доцент Анна Агейчева та ректор Полтавської політехніки, доктор економічних наук, професор Володимир Онищенко.

«Серед українців, зокрема з інвалідністю та їх оточуючих, існує гостра потреба в опануванні мови країни в якій вони знаходяться. Чимало наших співвітчизників виїхали до Німеччини. Самі носії мови допомагають їм адаптуватися, але було б дуже добре, якби це робили наші викладачі. Наша співпраця з університетом розпочалася ще минулого року з всеукраїнського проєкту «Артспорт». Тому німецькі партнери без вагань обрали Полтавську політехніку.

Мова – це інструмент в боротьбі за існування, і нам дуже важливо щоб якомога більше людей володіло цією зброєю» – зауважив Сергій Чумак.

Проєкт «Вільний шлях до інтеграції – ліквідація мовних бар’єрів» передбачає розробку викладачами університету концепцій та методик онлайн-курсу німецької мови, навчального плану з помісячним змістом, підготовку робочих матеріалів.

«Дійсно, ситуація зараз така, що люди виїхали за кордон й залишилися без підтримки. В цілому, треба повертатися й відроджувати країну. Наша держава має унікальний шанс. Найгірше, що могло статися, вже відбулось. Тепер з війни ми маємо вийти зовсім іншою країною. Але на даному етапі я цілком поділяю думку щодо усіх можливих шляхів підтримки наших земляків.

Угода підписана, перші заняття уже відбулись і мені дуже приємно почути позитивні відгуки про високий рівень майстерності наших викладачів, а також продовжувати співпрацю після проєкту «Артспорт».

Таким чином більше людей зможуть більше допомагати Україні навіть закордоном, усунувши мовні бар’єри, та зможуть комфортно облаштуватися у місці тимчасового прихистку, ще й матимуть зв’язок з Батьківщиною.

А це ще один внесок в Перемогу!» – прокоментував ректор Володимир Онищенко.

«Я дуже рада, що наша співпраця продовжується. Допомагати нашим співвітчизникам за кордоном дуже важлива місія. Їм дуже важко, вони стикаються з тим, що вони не розуміють побут, мову. Дуже чудово, що є такі організації, які допомагають їм. Я дуже рада, що в нас є відповідні фахівці. Ми підійшли до цього проєкту досить відповідально. Я впевнена що наступні півроку пройдуть досить динамічно й всі цілі та завдання цього проєкту будуть виконані» – зазначила декан факультету філології, психології та педагогіки Анна Агейчева.

Онлайн-курси з німецької мови вже розпочалися, заняття відбуваються двічі на тиждень: вівторок, четвер з 15:30 до 17:00. Курси безкоштовні для слухачів.

Раніше магістрантка-перекладачка стала стипендіаткою німецької програми DAAD, а троє студенток політехніки пройшли мовний інтенсив у Німеччині.

 

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»