2022-09-08

Магістрантка-перекладачка стала стипендіаткою німецької програми DAAD

Магістрантка факультету філології, психології та педагогіки Полтавської політехніки Ірина Лобко стала стипендіаткою Німецької служби академічних обмінів (DAAD) та пройшла навчання у Міжнародній університетській літній школі німецької мови й культури у місті Мюнстер (Німеччина). У рамках проєкту учасниця покращила власні мовні компетенції, познайомилася з культурою та визначними місцями країни та отримала сертифікат про високий рівень володіння німецькою мовою.

Магістрантка-перекладачка стала стипендіаткою німецької програми DAAD

Студентка Ірина Лобко виграла стипендію Німецької служби академічних обмінів (DAAD) для навчання на міжнародному мовному інтенсиві, що тривав з 3 по 26 серпня у Мюнстері (Німеччина).  Магістрантка-перекладачка факультету філології, психології та педагогіки Національного  університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» стала активною учасницею Міжнародної університетської  літньої  школи  німецької мови й культури (Internationaler Hochschulsommerkurs für deutsche Sprache und Kultur), організованої мовною школою WiPDaF у співпраці з Вестфальським університетом імені Вільгельма (Westfälische Wilhelms-Universität Münster) – одним з найбільших університетів Німеччини. Учасниця проєкту покращила власні мовні компетенції, успішно пройшла тестування на рівень володіння німецькою мовою В2 та отримала відповідний міжнародний сертифікат.

У рамках Міжнародної університетської  літньої  школи  німецької мови й культури учасники проводили заняття в невеликих групах, поділених за рівнем володіння німецькою мовою (від А1 до С1). Варто відзначити той факт, що для отримання стипендії на проходження курсу учасники мали підтвердити рівень володіння мовою, що відповідає щонайменше рівню В1 за глобальною шкалою Загальноєвропейських рекомендацій з мовної освіти.

Задля досягнення максимального освітнього ефекту учасники з різних куточків світу були поділені на невеликі групи за рівнем володіння мовою, а навчальні заняття структуровані таким чином, щоб студенти могли покращити власні мовні компетенції. Освітня взаємодія містила етапи групової роботи, створення презентацій, рольових ігор, проведення інтерв’ю та інших освітніх методів, спрямованих на покращення комунікативних мовних навичок. Після успішного завершення курсу учасники отримали 5 кредитів ЄКТС.

Загалом мовний інтенсив складався із 90 академічних годин занять, насиченої культурної програми та просвітницьких заходів, спрямованих на глибше вивчення німецької культури та інших культур країн світу, зокрема екскурсійних турів в музеї Мюнстера, відвідин місцевих культурних заходів з нагоди Дня міста, мистецьких фестивалів, спортивних турнірів, перегляд фільмів. Таким чином упродовж  проєкту кожен учасник активно налагоджував міжкультурний діалог, дізнавався чимало нового про культурні, історичні та суспільні реалії Німеччини, знайомився з її літературними, мистецькими надбаннями.

«На моє глибоке переконання, міжнародні літні школи — одна з найкращих можливостей для вивчення мови й знайомства з культурою країн Європи. За місяць, проведений у мальовничому Мюнстері, змогла підвищити свій рівень володіння німецькою мовою до впевненого В2, особливо покращивши навички говоріння, відвідала  чимало цікавих місць у рамках екскурсійної програми  та  у вільний час. Наприклад, ми побували на екскурсії у Кельні, дізналися про історію Рурського індустріального району під час поїздки у Німецький музей гірництва (м. Бохум) та виставковий центр у газометрі (м. Обергаузен), відвідали замок у Нордкірхені та замок Фішеринг і навіть побували у пташиному заповіднику.

Одним із найяскравіших спогадів для мене є міжнародний буфет, під час якого учасники мали змогу познайомитися з національними стравами різних країн світу і презентувати власну кухню. Я працювала у групі з  ще однією дівчиною з України та представниками Латвії, Румунії й Індонезії, які вирішили долучитися до нас і презентувати разом українські страви. Раджу всім студентам, що  вивчають німецьку мову, активно брати участь у подібних міжнародних  курсах для отримання незабутніх вражень і глибоких знань. Щиро вдячна університету за створені комфортні умови для навчання, активного пізнання європейського мовного простору, особистісного  та професійного зростання», – прокоментувала учасниця проєкту, магістрантка –факультету філології, психології та педагогіки Полтавської політехніки Ірина Лобко.

Раніше магістрантка факультету філології, психології та педагогіки пройшла навчання у Літній школі польської мови і культури від NAWA, студентка-перекладачка стала фасилітаторкою молодіжного обміну, присвяченого боротьбі з хейтом і булінгом, шестеро студенток політехніки стали учасницями польської стипендіальної програми SPINAKER від  NAWA, а  професорка-філолог взяла участь у міжнародному проекті сучасних методик вивчення німецької мови.

Нагадаємо, студентів запрошують на стажування в канадських університетах за програмою Mitacs Globalink Research Intership та триває реєстрація на найбільшу конференцію студентських стартапів.

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка