2022-09-06

«Familiensprachschule»: професорка-філолог взяла участь у міжнародному проєкті сучасних методик вивчення німецької мови

Науковиця факультету філології, психології та педагогіки Полтавської політехніки, доктор філологічних наук, професор кафедри германської філології та перекладу Тетяна Кушнірова стала учасницею міжнародного проєкту «Familiensprachschule». У рамках проєкту учасники вивчали німецьку мову з використанням інноваційних методик неформального навчання, налагоджували міжкультурну комунікацію, обмінювалися досвідом та подорожували мальовничими куточками України.

«Familiensprachschule»: професорка-філолог взяла участь у міжнародному проєкті сучасних методик вивчення німецької мови

Упродовж 18-29 серпня 2022 року відбулися науково-освітні та просвітницькі заходи у рамках міжнародного проєкту  «Familiensprachschule», організованого громадською організацією  «Міжнародне товариство німців України – Відергебурт» на чолі з Володимиром Піньковським. Плідний науково-освітній та міжкультурний обмін пройшов за ініціативи Ради німців України та фінансової підтримки Федерального міністерства внутрішніх справ, будівництва та комплексного територіального розвитку Німеччини через БФ «Товариство Розвитку».

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» представляла доктор філологічних наук, професор кафедри германської філології та перекладу Тетяна Кушнірова, яка стала активною учасницею проєкту та отримала додаткові професійні навички і компетенції.

У рамках реалізації проєкту учасники мали змогу вивчати німецьку мову в різних вікових групах за новітніми методиками неформального навчання. Програма проєкту передбачала оптимальне поєднання німецької мови і культури, краєзнавства та вивчення національної ідентичності з різноманітними німецькомовними іграми, творчими заняттями, лекціями, індивідуальним спілкуванням з психологом, комунікацією між учасниками, обміном досвідом, знайомством з новими людьми, екскурсіями Закарпаттям.

Заняття на найвищому рівні з використанням найновіших сучасних методик провели сертифіковані викладачі громадської організації «Німецька молодь Закарпаття» (керівник – Юлія Тайпс) Віталія Кабацій та Оксана Лізанець. У легкій та невимушеній формі на щоденних заняттях розглядалися певні теми, які стосуватися національної ідентичності Німеччини як однієї  із країн Євросоюзу, її адміністративно-територіального  устрою, національної кухні, музики, традицій тощо.

Слухачі аналізували німецькі приказки та прислів’я, підбирали українські аналоги, досліджували німецький фольклор, згадували давні легенди тощо. У День незалежності України учасники натхненно виконували гімн України, перекладений німецькою мовою, досліджували особливості перекладу українського тексту німецькою. Апофеозом проєкту стала інсценізація казок «Червона Шапочка», «Рукавичка», «Людина»  німецькою мовою, учасники активно виконували поставлені завдання, із цікавістю досліджували особливості німецької культури.

За словами Тетяни Кушнірової, освіта та наука ніколи не стоять на місці, тонко реагуючи на суспільні зміни та виклики. Неможливо уявити портрет сучасного викладача, науковця та дослідника-мовознавця без постійної готовності пізнавати нове, вивчати лінгвістичні та фонетичні явища та черпати натхнення у літературних і культурних  багатствах країн світу.

«Новий час потребує нових знань, тому особливо нагальним наразі є вивчення іноземних мов, що дасть змогу швидше і продуктивніше інтегруватися у європейське суспільство. Такі потужні освітні  проєкти дають можливість повірити у власні сили та засвоювати інформацію у цікавій ігровій формі, що мотивує  працювати і навчатися далі», – прокоментувала науковиця.

Учасники проєкту «Familiensprachschule» висловлюють слова щирої вдячності  голові  громадської організації  «Міжнародне товариство німців України – Відергебурт» Володимиру Піньковському та керівнику  громадської організації  «Німецька молодь Закарпаття»  Юлії Тайпс, викладачам Віталії Кабацій та Оксані Лізанець за чудову організацію та змістовне наповнення проєкту.

Нагадаємо, професорка Тетяна Кушнірова стала лауреаткою Премії імені Володимира Вернадського.

Нещодавно у Полтавському художньому музеї (галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка відкрилась родинна виставка однієї з найвідоміших творчих сімей України – Пілюгіних.

Раніше науковиця кафедри германської філології та перекладу пройшла тренінг за програмою «Активні громадяни» від Британської Ради в Україні, обрана координаторкою по зовнішніх комунікаціях  при Європейській Раді аспірантів, докторантів та молодих вчених, увійшла до складу журі конкурсу наукових проєктів з академічної доброчесності та пройшла «Весняну школу молодого науковця 2.0».

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»