2022-06-26

Гоголівці подарували романтичну казку «Всі миші люблять сир», а студенти порадували малечу солодощами

На головній сцені Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» актори Полтавського музично-драматичного театру імені Гоголя показали для дітей з тимчасово переміщених родин романтичну казку «Всі миші люблять сир». Шекспірівські пристрасті зі щасливим кінцем захопили і дорослих глядачів. Після вистави студенти-волонтери порадували малечу солодкими сюрпризами.

Гоголівці подарували романтичну казку «Всі миші люблять сир», а студенти порадували малечу солодощами

24 червня 2022 року на головній сцені університету актори Полтавського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. М. В. Гоголя зіграли дитячу виставу «Всі миші люблять сир» для тимчасово переміщених родин. Актори показали надзвичайно веселу та світлу інтерактивну казку. Добра історія розповідає про мишенят, пухнастих «Ромео і Джульєтту» з сирного королівства, які мусили примирити своїх батьків та зберегти кохання. Яскраве дійство за твором угорського письменника Дюла Урбана оригінальними декораціями та хореографією оформили головний художник театру Ірина Кліменченко і балетмейстер Світлана Закірова. Головних героїв втілили зіркові актори театру.

«Специфіка постановок для дітей як в довоєнний час, так і зараз залишається надзвичайно складною. Діти – найвибагливіші глядачі, так було завжди. Дитина має вірити в те що відбувається на сцені, і ця казкова правда повинна бути настільки яскравою, щирою та доброю настільки, щоб захопити дитину й повести її в дитячий світ, зважаючи на те, що багато дітей зараз позбавлені віри в казку», – зазначив режисер-постановник вистави, заслужений діяч мистецтв України Владислав Шевченко. Раніше трупа гоголівців завітала до Полтавської політехніки з ігровою казкою для дітей та дорослих.

«Мені здається, що те, що ми зараз робимо – надзвичайно важливо, особливо для діточок. Це показує нас як народ, який об’єднався й готовий допомагати один одному, ми всі одне за одного. Для них все те, що зараз відбувається – великий стрес. Діти може й не розуміють, що відбувається, але все одно їх життя змінилося. На казки, які ми зараз показуємо, діти реагують дуже гарно, вони відчувають, що повернулися у своє дитинство, яке, на жаль, втратили. Після казки у них знову посмішки», – прокоментувала актриса Юліана Романова.

«Переглянула із задоволенням і ще відвідаю такі заходи. Здається, посмішка не сходила з мого обличчя. Співпереживали героям усі разом. Ми приїхали з Авдіївки в середині березня. Життя розділилось на «до» та «після», але такі заходи, гарні умови перебування допомагають заспокоїтися. Найбільше мене мотивують мої ж діти», – поділилась враженнями переселенка Людмила, яка завітала на виставу з 3-місячною і 6-річною доньками. Говорить, що і старшу донечку долучала до культурних заходів ще немовлям.

Після вистави студенти-волонтери Полтавської політехніки привітали юних глядачів солодкими презентами.

«Університет з першого дня долучився до допомоги внутрішньо переміщеним особам. Ми організували місця у гуртожитках для осіб, які постраждали від збройної агресії. З першого дня в університеті працює психологічна служба. Працівники кафедри психології та педагогіки організували цілодобову психологічну підтримку всім внутрішньо переміщеним особам, в тому числі і діткам. Також з постраждалими від війни працюють науковці і студенти кафедри фізичної терапії та ерготерапії. Вони відвідують сеанси реабілітації у наших лабораторіях.

З перших днів в університеті діє волонтерський штаб. Він збирає допомогу і для переселенців – все те необхідне людям і відповідно до потреб формуються пакети допомоги, які роздаються переселенцям. Університет працює з міжнародними організаціями і безпосередньо просить надати ту допомогу, яка наразі потрібна: ліки, харчові продукти, засоби догляду та гігієни тощо. Від німецької благодійної організації ми отримали гуманітарну допомогу з ліками і виробами медичного призначення. Нещодавно ми отримали гуманітарну допомогу від польських друзів – Познанської політехніки. Студенти-волонтери сформували набори і роздали усім потребуючим.

Поряд з цим, університетом самостійно забезпечено безкоштовне харчування всіх внутрішньо переміщених осіб в їдальні університету. Також співпрацюємо зі світовою організацію World Central Kitchen і полтавськими виробниками натуральних продуктів, які теж готують безкоштовні обіди переселенцям – їх у другій половині дня завозять до гуртожитків.

Університет організував виїзний прийом співробітників органів соціального забезпечення, щоб ВПО могли якомога швидше отримати довідку без багатогодинного стояння у чергах. Щотижня майже протягом трьох місяців на базі студмістечка мешканців консультують британські медики.

Ми проводимо для налаштування і розрядки ситуації різні заходи з дітками на території університету, на всіх спортивних локаціях, в розрізі всіх діючих факультетів і навчально-наукових інститутів, проводимо майстер-класи, воркшопи, дні дозвілля. Завжди доступні прогулянки у нашій рекреаційній зоні, викладачі проводили екскурсії Полтавою і знайомили з нашим чудовим містом.

Полтавські музиканти і актори відгукуються на пропозиції благодійних виступів і самі пропонують. Особливо радісно бачити діток після вистав – вони знову усміхаються.

Дуже цінно знати, що в нашому університеті співвітчизники почуваються у безпеці і комфорті.

Дякую за приємні емоції, за гарний настрій друзям Полтавської політехніки – Полтавському театру імені Гоголя. Ми щиро вдячні вам за гру та надзвичайну виставу. Я впевнена, що сьогодні не тільки діти отримали позитивні емоції, а й дорослі! Посмішки дітей дають можливість вірити в найшвидшу перемогу. Ми із задоволенням запрошуємо Полтавський музично-драматичний театр імені Гоголя до нашого університету! Приходьте до нас частіше, вас чекають вдячні глядачі», – подякувала перший проректор – проректорка з науково-педагогічної роботи та економічного розвитку університету Олена Філонич.

Нещодавно вимушені переселенці і міський голова нагородили колектив політехніки подяками.

Нагадаємо, у Центрі культури і студентської творчості Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбувся концерт Пісенно-танцювального ансамблю «Полтава» для тимчасово переміщених осіб, а артисти Полтавської обласної філармонії і випускник університету провели концерт «З Україною в серці».

 

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»