2021-06-02

Іноземний професор політехніки презентував успішні науково-освітні кейси на міжнародній конференції JEM 2021

Професор кафедри нафтогазової інженерії та технологій Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Бранімір Цвєткович презентував успішні кейси науково-освітньої діяльності університету на престижній Міжнародній конференції JEM 2021 у Бразилії. Науковець провів для зарубіжних колег дводенний тренінг, присвячений математичним інструментам та методам обрахунку притоку нафти до нафтогазових сведловин.

Іноземний професор політехніки презентував успішні науково-освітні  кейси на міжнародній конференції JEM 2021

Науковець Навчально-наукового інституту нафти і газу Полтавської політехніки – професор кафедри нафтогазової інженерії та технологій (це перший іноземний професор університету) Бранімір Цвєткович став спікером триденної Міжнародної конференції JEM 2021 у Бразилії та презентував успішні кейси науково-дослідницької діяльності університету.

Упродовж 17-18 травня професор провів дводенний тренінг, присвячений математичним інструментам реалізації методу усереднення запасів для розрахунку притоку до багатовибійної горизонтальної свердловини з багатостадійним гідророзривом пласта, для фахівців нафтогазової галузі з різних куточків світу.

«Досвід, набутий під час роботи у великих нафтогазових компаніях по всьому світу, передаю своїм послідовникам, науковцям, студентам. У Полтавській політехніці за тісного партнерства з представниками нафтогазового бізнесу створили відмінну матеріально-технічну базу, унікальну платформу для розвитку науки та потужного освітнього середовища. На моє тверде переконання, маємо ще над чим працювати та можемо прислужитися нафтогазовій галузі у сфері якісної підготовки фахівців та проведенні розвідувальних робіт на окремих родовищах.

Практичні кейси, презентовані мною на міжнародному рівні, стануть в нагоді усім, хто цікавиться питаннями нафтогазової освіти, збільшенням обсягів видобутку вуглеводнів та сучасними тенденціями розвитку національної економіки», – прокоментував професор Бранімір Цвєткович.

У своєму виступі науковець зробив огляд інноваційних методів інтенсифікації видобутку вуглеводнів, що входять до освітньо-професійних програм студентів нафтогазового напрямку та програмного забезпечення, яким обладнані інноваційні лабораторії університету. Детальніше доповідач зупинився на традиційних методах аналізу кривої падіння видобутку та пояснив значну кількість сучасних способів аналізу падіння видобутку серед яких були представлені аналітична модель, чисельна, Бласінгейма, Агарвала-Гарднера та інші.

Автор взяв за приклад вибірку найдосконаліших моделей матеріального балансу та пояснив слухачам методологію аналізу падіння видобутку, показавши актуальний стан технології випробування свердловин і аналіз падіння видобутку. Актуальність та наукова обґрунтованість представленого матеріалу та харизматичність особистості Браніміра Цвєтковича викликали інтерес у слухачів, а організатори конференції надали пропозиції про подальшу наукову співпрацю.

Упродовж останніх десяти років конференція JEM (подорож мультифазними потоками) успішно проводиться за всебічної підтримки та сприяння Федерального університету Санта-Катарини, Інженерної школи Сан-Карлоса, Університету Сан-Паулу, Федерального технологічного університету Парана, Інженерного коледжу Державного університету Кампінас та інших освітніх закладів.

На конференції розглядаються інноваційні підходи до фазового стану вуглеводнів, підвищення коефіцієнтів вилучення та збільшення ефективності розробки нафтогазових об’єктів. Більшість відомих експертів та науковців з усього світу беруть участь у JEM, зокрема, під час попередніх конференцій більше 100 доповідачів з усього світу представили сучасні наукові дослідження.

Метою цьогорічної конференції стало проведення дводенних тренінгів, присвячених значній кількості тем, що стосуються мультифазної фільтрації флюїдів, та дводенних семінарів для підвищення обізнаності та обміну досвідом між працівниками академій, дослідницьких інститутів та представників промисловості у таких стратегічних наукових напрямках нафтогазової справи як виміри та інструментальне оснащення, мультифазна фільтрація зі зміною фазового стану, промислові системи і технології.

Професор Бранімір Цвєткович неодноразово виступав ключовим спікером міжнародних науково-практичних конференцій та науково-популярних заходів, читає публічні лекції для студентів нафтогазових спеціальностей Полтавської політехніки та Полтавського фахового коледжу нафти і газу та збирає чимало зацікавлених слухачів.

Наприкінці травня іноземний професор Полтавської політехніки презентував можливості для бізнесу на VIII Міжнародній нафтогазовій конференції Ньюфолк НКЦ «Колтюбинг. ГРП. Бурові сервіси. Геологія та Геофізика», а під час VII Міжнародного галузевого форуму, присвяченого технологіям нарощування обсягів видобутку вуглеводнів, поділився результатами власної наукової діяльності.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»