2021-05-29

Представники політехніки взяли участь у VIII Міжнародній нафтогазовій конференції

Делегація викладачів і студентів Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та Полтавського фахового коледжу нафти і газу взяла участь у VIII Міжнародній нафтогазовій конференції Ньюфолк НКЦ «Колтюбинг. ГРП. Бурові сервіси. Геологія та Геофізика».

Представники політехніки взяли участь у VIII Міжнародній нафтогазовій конференції

Незважаючи на карантинні обмеження, спричинені всесвітньою пандемією COVID-19, VIII Міжнародна нафтогазова конференція Ньюфолк НКЦ «Колтюбинг. ГРП. Бурові сервіси. Геологія та Геофізика» упродовж 27-28 травня у змішаному форматі зібрала у львівському Будинку вчених величезну кількість керівників та фахівців нафтогазовидобувних та нафтогазосервісних компаній, готових поділитися кейсами успішного розвитку власних компаній, новітніми колтюбінговими технологіями, інноваційними буровими сервісами. Модерував захід генеральний директор ТОВ «Ньюфолк НВЦ» Андрій Закревський.

«Приємно, що вперше за півтора роки майже цілковитої ізоляції нам вдалося зібратися наживо, щоб обговорити проблеми видобутку вуглеводнів. Застосування колтюбінгових технологій та уникнення геологічних ризиків про проведенні процесів буріння. Перша сесія нашої конференції – стратегічна, присвячена загальним питанням, геології та супутнім з нею процесам присвячений другий день. Прошу звернути увагу на тематичні воркшопи, присвячені уникненню аварійних ситуацій на колтюбінгу та нафтогазохімічним комплексам України. Сподіваюся, нові знайомства, укладені угоди та передані практичні кейси успішної співпраці з бізнесом стануть в нагоді ще не одному поколінню наших сучасників», – наголосив Андрій Закревський.

Полтавська політехніка як один з провідних українських закладів вищої освіти, які готують фахівців для галузі, презентувала можливості для бізнесу – в якості спікерів були запрошені ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко та професор кафедри нафтогазової інженерії та технологій Бранімір Цвєткович.

Студентську спільноту майбутніх фахівців нафтогазової галузі представляли магістранти Навчально-наукового інституту нафти і газу Полтавської політехніки – Дмитро Ключка, студент групи 501-МН, переможець конкурсу IPL, екс-президент Студентського відділення Спілки інженерів-нафтовиків, Михайло Крендич, студент групи 501-МН, екс-президент студентського парламенту, Дмитро Крутько, студент групи 501-МВ, який набрав найбільшу кількість балів на професійному тестуванні від НКЦ Ньюфолк, та новообраний президент Студентського відділення Спілки інженерів-нафтовиків, переможець наукового конкурсу, студент групи 401-НГ Олексій Литвяк.

«Наш університет вже традиційно долучився до цієї масштабної наукової події, адже як показує досвід, синергетичний ефект взаємодії «освіта+наука+бізнес+влада» має надзвичайно дієві результати. Користуючись нагодою, хочу подякувати представникам провідних нафтогазових компаній за сприяння у розвитку матеріально-технічної бази університету, адже за останні п’ять років університет зробив значний прорив у модернізації та створенні інноваційних освітньо-наукових локацій, що було б неможливим без тісної співпраці з бізнесом. Особливою гордістю стало відкриття під час минулорічного березневого нафтогазового форуму унікального тренінг-центру, де здійснюється сертифікована підготовка та перепідготовка фахівців галузі.

Варто відзначити той факт, що вперше на конференції з науковою доповіддю виступив перший іноземний професор Полтавської політехніки – Бранімір Цвєткович та поділився тенденціями розвитку нафтогазової галузі. Професійна конференція, як завжди, є осередком плідних дискусій та креативних ідей», – прокоментував ректор Полтавської політехніки, професор Володимир Онищенко.

«Величезна вдячність організаторам за чудову нагоду вже увосьме відкривати одну з наймасштабніших нафтогазових подій року. Адже, на моє глибоке переконання, будь- які інновації неодмінно мають починатися з освіти. Спільні конференції стали певною відправною «точкою для наших викладачів і студентів, які щорічно долучаються, обговорюють проблеми галузі та використовують здобуті практичні знання на заняттях та виробництві. Шалено скучили за живим спілкуванням, чекаємо на виступи професіоналів нафтогазового комплексу», – додала директорка Полтавського фахового коледжу нафти і газу Любов Шумська.

Учасники конференції працювали за такими напрямками:

  • «Стратегія розвитку нафтогазового ринку»;
  • «Нафтогазові сервіси в Україні»;
  • «Інтенсифікація. Снаббінг. ГРП»;
  • «Геологія. Розвідка. Інформація».

Ректор Полтавської політехніки Володимир Онищенко виступив у секції «Стратегія розвитку нафтогазового ринку» з доповіддю «Наукові геологічні дослідження як фактор розвитку нафтогазової галузі», презентувавши один з важливих факторів розвитку нафтогазової галузі – наукові дослідження геологічних процесів, розвідки наземних та підземних покладів природного та сланцевого газу, метану та конденсату.

Програма заходу була надзвичайно насиченою – змістовні виступи про стратегічну діяльність та ресурсний потенціал компанії розповів директор дивізіону «Розвідка та видобування» групи Нафтогаз Олександр РоманюкРозвиток ресурсної бази Нафтогазу. Стратегічні проєкти»), діяльність оновленої Державної служби геології та надр України презентував її голова Роман ОпімахРозвиток вітчизняного газовидобутку – пріоритет держави»), практичними кейсами видобутку вуглеводнів поділилися генеральний директор ДТЕК Нафтогаз Ігор Щуров та директор з розвідки та перспективного розвитку ДТЕК Нафтогаз Іван ГафичДосвід ДТЕК з дорозвідки глибоких горизонтів Семиренківського ГКР, або як проблеми розробки створюють нові можливості розвитку»), інноваційні технології компанії «Фідмаш» презентував генеральний директор СЗАТ «Фідмаш» Олександр РайхлінАктуальні технології Фідмаш для України»), про потенційні можливості збільшення газовидобутку розповів виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України Артем ПетренкоУспішне виконання УРП – запорука збільшення газовидобутку в Україні»), міжнародним досвідом використання технологій буріння з контролем тиску поділився заступник директора з виробництва Newtech Ukraine Тарас ДирівТехнологія буріння з контролем тиску – MPD. Міжнародний досвід»), проблеми при контролі бурового обладнання обговорили з начальником випробувальної лабораторії неруйнівного контролю та технічної діагностики ТОВ «НОРДІК-БУД» («Актуальні проблеми при контролі бурового обладнання»).

Практичними кейсами успішної діяльності Державної служби геології та надр України поділився її голова Роман Опімах, який презентував інноваційні підходи до надракористування: «Наразі нашою службою зроблено чимало спланованих заздалегідь кроків, зокрема почала кардинально вирішуватися проблема «кадрового перезавантаження». Минулого року стажування на базі Державної служби геології та надр України пройшло 15 студентів, п’ять найкращих залишилися у нас працювати. Тому постійно запрошуємо талановиту молодь, випускників університетів до співпраці, адже розуміємо, що без молодого поповнення неможливе оновлення нафтогазової галузі. На моє тверде переконання, наука відіграє першочергову роль у становленні майбутніх професіоналів».

Успішними кейсами нафтогазорозвідувальних робіт та власним практичним досвідом поділився науковець, іноземний професор кафедри нафтогазової інженерії та технологій Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Бранімір Цвєткович, який презентував наукову доповідь «Інтегрований підхід до визначення параметрів тріщинуватості за допомогою каротажу мікроіміджера: використання на практиці і в освітньому процесі».

Упродовж другого дня конференції учасники відвідали два тематичні воркшопи (у форматі дискусії) від директора Sela Energy, виконавчого директора Асоціації «Нафта і газ України» Юрія Нагорняка «Зниження аварійності свердловинних операцій та ліквідація аварій з гнучкою трубою» та «Роль природного газу у нафтохімічній промисловості (компактне виробництво метанолу та водню на малодебітних свердловинах)», який провів кандидат хімічних наук, директор ТОВ «Хімічна технологічна компанія» Леонід Родін.

Загалом до участі у конференції долучилося понад 300 учасників, пряму трансляцію події на YouTube та Facebook мали можливість переглянути бізнесмени, науковці, фахівці-практики та студенти нафтогазових спеціальностей українських закладів вищої освіти. Під час попередніх конференцій лідери нафтогазової галузі обговорювали стратегії подолання кризового періоду.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»