2023-12-01

«Інваспорт» відзначив 30-ти річчя: на базі політехніки відбулись урочистості

Напередодні Міжнародного дня людей з інвалідністю на надсучасній спортивній базі факультету фізичної культури та спорту Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відзначили 30-річчя Полтавського регіонального центру з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт».

 «Інваспорт» відзначив 30-ти річчя: на базі політехніки відбулись урочистості

1 грудня у спортивному календарі Полтавщини зафіксована важлива подія – 30-та річниця з дня відкриття Полтавського регіонального центру з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт», який займається підтримкою та інтеграцією людей з інвалідністю. Урочистості під егідою Полтавської обласної військової адміністрації  та  Управління  молоді та спорту Полтавської обласної військової адміністрації відбулись на базі факультету фізичної культури та спорту Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». Ведучим урочистостей виступив керівник Центру культури і студентської творчості  Полтавської політехніки Гліб Кудряшов.

Спортсменів привітали начальниця Управління молоді та спорту Полтавської ОВА Марина Трохименко, декан факультету фізичної культури та спорту Полтавської політехніки, доктор педагогічних наук. професор  Ліна Рибалко, начальник Полтавського регіонального центру «Інваспорт», заслужений працівник фізичної культури і спорту України, заслужений тренер України Олександр Верещака.

Захід супроводжувався сурдоперекладом, який забезпечувала директорка громадської організації «Перекладачів жестової мови та людей з інвалідністю «МІСТ» Наталія Московець.

 «Цей ювілей – це не лише святкування минулого, але й визнання вашої важливої ролі у підтримці та підвищенні якості життя наших співгромадян. Ваша праця, самовідданість та постійна робота в галузі фізичної реабілітації та розвитку спорту для людей з обмеженими можливостями заслуговують на найвищі похвали.

Пишаємося, що з числа студентів факультету фізичної культури та спорту, чимало досвідчених спортсменів, які прославляють не лише на теренах України, а і світу нашу рідну Україну. Майже у кожному виді спорту представники – наші студенти, наші викладачі. Я пишаюся їхнім завзяттям і їхніми спортивними досягненнями. Це і їхня заслуга, і їхніх тренерів. Тих тренерів, які вкладають душу у їхній розвиток, у те, щоб ми пам’ятали, що вони та такому ж рівні, як і ми і вони мають ті ж самі можливості досягати таких же успіхів, а можливо і більших, як звичайні люди, тому що ми всі – люди. Ми – рівні, і в цьому, мабуть, людська сутність

За ці роки ви не тільки забезпечили можливість фізичної активності для людей з інвалідністю, але й змінили уявлення суспільства про їхні можливості. Нехай цей ювілей буде відзначеним не лише здобутками минулого, але й стане початком нових досягнень та інновацій у сфері фізичної культури і спорту для людей із обмеженими можливостями. Бажаю вам подальших успіхів, натхнення та теплих моментів у вашій важливій роботі», – привітала  учасників очільниця факультету фізичної культури та спорту Полтавської політехніки та передала щирі вітання від керівника Спортивної студентської спілки України у Полтавській області, очільника осередку Української федерації учнівського спорту у Полтавській області, ректора Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», доктора економічних наук, професора  Володимира Онищенка.

«Дякуючи Збройним Силам України, які боронять нас від супостатів, ми маємо можливість навчатися, розвиватися, досягати спортивних успіхів. З нагоди Міжнародного дня людей з інвалідністю, який відзначають 3 грудня, хочу подякувати людям, які вселяють надію в безнадійних, любов і віру в зневірених, стимулюють та мотивують, інтегрують суспільство.

Тренери! Ви вкладаєте душу, любов, тепло, розум, досвід у спортсменів. Ви їх ведете до вершини спортивного Олімпу, вони примножують великі медалі на регіональних та міжнародних змаганнях. Ці люди є взірцями для багатьох, й щоразу дають сенс замислитися над своїм життям. Бажаю вам усім зміцнюватися душею та тілом, розвиватися, тримати власний фронт, бути відданими Батьківщині», – побажала начальниця Управління молоді та спорту Полтавської ОВА Марина Трохименко.

Зворушливий показовий виступ продемонструвала збірна команда України з карате серед спортсменів з порушеннями слуху, танцювальний подарунок підготували переможці та володарі гран-прі всеукраїнських та міжнародних конкурсів та фестивалів, танцювальний колектив «Реверанс» Полтавської спеціальної школи № 40 (художній керівник Світлана Кулик), а майбутній фізичний реабілітолог – студент четвертого курсу факультету фізичної культури та спорту Полтавської політехніки потішив неперевершеною грою на саксофоні Павло Явтушенко. Ліричною піснею привітала переможниця талант-шоу «Х-фактор», відома співачка Олена Ковтун.

Під час заходу Почесними грамотами Полтавської обласної військової адміністрації були нагороджені лідери паралімпійського руху Полтавщини:

  • Купровська Тетяна – головний фахівець Полтавського регіонального центру з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт»;

  • Циганко Людмила – тренер з легкої атлетики Полтавської обласної дитячо-юнацької реабілітаційно спортивної школи інвалідів;

  • Богодистий Микола – тренер з карате  Полтавської обласної дитячо-юнацької реабілітаційно спортивної школи інвалідів;

  • Письмак Артем – тренер з армспорту Полтавської обласної дитячо-юнацької реабілітаційно спортивної школи інвалідів;

  • Козін Віктор – тренер з футболу  Полтавської обласної дитячо-юнацької реабілітаційно спортивної школи інвалідів;

  • Келембет Ганна – тренер з плавання Полтавського регіонального центру з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт»;

  • Панчелін Дмитро – тренер з легкої атлетики Полтавського регіонального центру з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт»;

  • Занько Лілія  – тренер з армспорту Полтавської обласної дитячо-юнацької реабілітаційно спортивної школи інвалідів;

  • Чумак Сергій – голова спортивного клубу «Візок», ветеран спортивного руху осіб з інвалідністю.

Почесні спортивні звання заслуженого тренера України та майстра спорту України отримали:

  • Береговий Валерій – заслужений тренер України зі спортивного орієнтування (порушення слуху);

  • Келембет Ганна – заслужений тренер України з плавання (з ураженням опорно-рухового апарату);

  • Варич Сергій  – майстер спорту України з армспорту серед спортсменів з порушеннями зору;

  • Близнюк Євгеній – майстер спорту України з плавання серед спортсменів з ураженням опорно-рухового апарату;

  • Морозов Леонід  – майстер спорту України з футболу серед спортсменів з порушеннями слуху;

  • Рудник Микола  – майстер спорту України з дзюдо серед спортсменів з порушеннями зору.

«Дорогі спортсмени, дозвольте від імені Полтавського регіонального центру «Інваспорт» привітати вас з майбутнім Міжнародним днем людей з інвалідністю та з 30-ти річчям нашого центру. Без вашої допомоги, без вашої плідної праці сьогоднішні результати були б неможливі. Надзвичайно приємно, що у цій залі знаходяться перші «ластівки», які здобули наші перші медалі Полтавської області на Паралімпійських та Дефлімпійських іграх ще багато років тому. Я вдячний Полтавській політехніці за те, що 21 наш студент навчається у провідному закладі вищої освіти, покращуючи власну спортивну майстерність і здобуваючи якісну вищу освіту», – зазначив начальник Полтавського регіонального центру «Інваспорт», заслужений працівник фізичної культури і спорту України, заслужений тренер України Олександр Верещака.

Варто відзначити, що, незважаючи на повномасштабне вторгнення та запровадження воєнного стану, Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» залишається потужним осередком  всебічного розвитку спортивних рухів та постійної підтримки для людей з різних категорій.

Нещодавно викладачі та студенти політехніки зустрілись із захисником Іваном Шеметою, який дивом вижив у вертолітній трощі і лікарі боролись за відновлення його обличчя, психологи, правоохоронці і рятувальники обговорили розвиток психологічної стійкості у сім’ях, освіті і суспільстві під час війни.

Нагадаємо, у Центрі ветеранського розвитку Полтавської політехніки обговорили особливості спілкування з учасниками бойових дій і травмованими війною.

 

Медіацентр

Національного університету

 «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»