2022-10-03

Криміналісти, науковці і студенти різних спеціальностей обговорили особливості ідентифікації людей і предметів у судовій практиці

Науково-педагогічні працівники кафедри вищої та прикладної математики Полтавської політехніки та фахівці Полтавського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України провели спільний Всеукраїнський круглий стіл «Математичні алгоритми ідентифікації об’єктів і суб’єктів справи у судовій практиці», на якому обговорили способи ідентифікації людей та предметів за чітко встановленими алгоритмами, можливості їхнього застосування у судовій практиці.

Криміналісти, науковці і студенти різних спеціальностей обговорили особливості ідентифікації людей і предметів у судовій практиці

Науково-педагогічні працівники кафедри вищої та прикладної математики Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» активно співпрацюють у науково-освітній сфері з Полтавським  науково-дослідним експертно-криміналістичним  центром  МВС України  та долучилися до роботи Всеукраїнського круглого столу «Математичні алгоритми ідентифікації об’єктів і суб’єктів справи у судовій практиці», який став першим спільним науковим заходом у 2022/2023 навчальному році. Через воєнний стан та активні бойові дії на території України захід відбувся у змішаному форматі, переважна більшість учасників з інших міст скористалася технічними можливостями сервісу відеоконференцій Google Meet.

Експерти поділилися успішними практичними кейсами та обмінялися реальними прикладами з професійного життя. Слухачі ознайомилися з сучасними апаратно-програмними комплексами та програмним забезпеченням, яке має здатність здійснювати ідентифікацію людей та предметів за певними прописаними алгоритмами, можливостями їхнього застосування у судовій практиці в Україні.

До наукової події долучилися заступниця директора Полтавського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України  Олена Сахненко, завідувачка сектору біологічних досліджень та обліку Полтавського НДЕКЦ МВС України Олена Канюка, головний судовий експерт відділу коп’ютерно-технічних та комунікаційних досліджень Ярослав Коліса, завідувач відділу досліджень в сфері інформаційних технологій   Антон Костенко,  завідувач відділу комп’ютерно-технічних та телекомунікаційних досліджень Ігор Волкодав та судовий експерт відділу коп’ютерно-технічних та телекомунікаційних досліджень Полтавського НДЕКЦ МВС України Клавдія Соловчук, які привітали учасників,  презентували  інформативно насичені  доповіді та поділилися успішними практичними кейсами  щодо  алгоритмів  ідентифікації людей технічними засобами. Експерти розповіли про можливості сучасного апаратно-програмного  комплексу дослідження геному людини, методи встановлення оригінальності відеозаписів та графічних зображень. Власним прикладом   науковці та криміналісти надихнули поділитися власними науковими напрацюваннями  колег – практиків, викладачів, аспірантів та студентів Полтавської політехніки. Модерували дискусію співробітники Полтавського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України  Дмитро Абрахманов та Андрій Стельник.

«У Полтавській політехніці вже стало доброю традицією проводити  спільні наукові круглі столи, вебінари  та майстер-класи за участю фахівців Полтавського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України. Під час зустрічей отримуємо ефективні практичні поради, обмінюємося набутим досвідом, розширюємо власний інструментарій  роботи з даними, навчаємося працювати з великими масивами інформації.

Висловлюємо слова щирої вдячності постійним партнерам за готовність йти на зустріч нашим ініціативам, щедро ділитися професійними кейсами, спілкуватися з всебічно обдарованою студентською молоддю Полтавської політехніки. Окрема вдячність Збройним Силам України за можливість безпечно навчатися, працювати, спілкуватися з фахівцями-практиками і отримувати необхідні практичні знання!» – прокоментувала кандидатка фізико-математичних наук, доцентка, завідувачка кафедри вищої та прикладної математики Національного університету «Полтавська  політехніка імені Юрія Кондратюка» Наталія Ічанська.

Загалом до  масштабної наукової події долучилося понад 100 учасників – студенти I-III, VI курсів різних спеціальностей, PhD-здобувачі та молоді вчені Полтавської політехніки, члени студентського наукового гуртка, ІТ-спеціалісти науково-дослідних експертно-криміналістичних центрів міст  Полтави, Луцька, Кропивницького, Києва.

Студенти ННІ нафти і газу, ННІ інформаційних технологій та робототехніки, факультету філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» разом з експертами презентували змістовні виступи про науково-дослідницькі  програми перевірки авторських робіт на плагіат, ідентифікацію об’єктів за допомогою комп’ютерного зору та застосування теорії чисел для забезпечення конфіденційності інформації.

Завідувачка сектору біологічних досліджень та обліку Полтавського НДЕКЦ МВС України Олена Канюка представила доповідь, у якій розглянула сучасний апаратно-програмний комплекс дослідження геному людини. Дослідниця чітко виокремила відмінності чоловічого та жіночого генофонду, показала новий надсучасний апарат, з допомогою якого за біологічним кодом можна ідентифікувати геном людини, наголосила на важливості даного винаходу в сучасних надскладних умовах та показала шляхи розвитку біологічних напрямків.

 

Головний судовий експерт відділу коп’ютерно-технічних та комунікаційних досліджень, випускник Полтавської політехніки Ярослав Коліса ознайомив слухачів з елементами ідентифікації фотокамери за її цифровим відбитком. У виступі «Ідентифікація фотокамери за її цифровим відбитком» доповідач розкрив алгоритм ідентифікації фотокамери і пояснив присутнім вагому роль розвитку цифрових технологій та їхнього  використання в умовах сучасного світу.

Завідувач відділу досліджень в сфері інформаційних технологій Полтавського НДЕКЦ МВС України Антон Костенко («Методи встановлення оригінальності відеозаписів та графічних зображень») та судовий експерт відділу коп’ютерно-технічних та телекомунікаційних досліджень Клавдія Соловчук («Електронний цифровий підпис як унікальний ідентифікатор людини в сучасному інформаційному середовищі») презентували свої напрацювання в сфері унікальної ідентифікації людини в сучасному інформаційному середовищі, зокрема розкрили  методи встановлення оригінальності відеозаписів та графічних зображень і обговорили  особливості використання електронного підпису,  важливі елементи його використання у  судовій практиці.

Про плагіат як історичне явище та дотримання вимог наукової етики і поваги до інтелектуальних надбань сучасників розповіла кандидатка фізико-математичних наук, доцентка, завідувачка кафедри вищої та прикладної математики Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Наталія Ічанська. У власній доповіді «Сучасні методи автоматичної перевірки матеріалу на плагіат» науковиця наголосила на активізації самостійності й індивідуальності при створенні авторського твору і відповідальності за порушення загальноприйнятих правил цитування, презентувала комплекс розроблених заходів протидії плагіату. У ході дискусії учасники обговорили причини виникнення плагіату в академічному та студентському середовищах, критерії, за наявності яких можна  говорити  про його  наявність  у дослідженнях, реальні приклади використання чужих або раніше опублікованих ідей, шляхи запобігання недоброчесних запозичень у наукових роботах, особливості використання антиплагіатних систем та важливості використання ліцензійних систем перевірки.

Логічним продовженням виступу Наталії Ічанської стала цікава   доповідь студентки-третьокурсниці Навчально-наукового інституту нафти і газу, активної учасниці студентського наукового математичного  гуртка  Олесі Шурпик, яка  презентувала комплекс науково-дослідницьких програм, за допомогою яких у сучасних умовах можна здійснити перевірку авторських   матеріалів на плагіат. Зокрема, доповідачка розповіла про такі програми, як Plagiarism-Detector Personal та UNICHECK, порівняла переваги та недоліки даного програмного забезпечення та його використання у сучасному  освітньому  просторі.

Асистентка кафедри вищої та прикладної математики, PhD-студентка  напрямку «Будівництво та цивільна інженерія» Валерія Стеблянко презентувала методи ідентифікації об’єктів управління та сучасні математичні методи адаптивної ідентифікації, де розглянула схематичний опис структурних елементів та прикладний аспект даної галузі. У виступі «Методи ідентифікації об’єктів управління та технологічних процесів із використанням алгоритмів вищої та прикладної математики» молода  науковиця  відобразила схеми зімкненого та розімкненого кола, пояснила особливості використання математичного моделювання, диференціального числення та інтегрування даних, методику аналізу результатів та важливість використання математичного апарату в дослідженнях будь-якої галузі, зокрема   криміналістиці.

Яскравою «родзинкою» наукового заходу стала доповідь «Ідентифікація об’єктів за допомогою комп’ютерного зору» студента групи 6-ГД факультету філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка Назарія Василишина, підготовлена під керівництвом кандидатки  фізико-математичних наук, доцентrи, завідувачки кафедри вищої та прикладної математики Наталії Ічанської. Виступ магістранта був спрямований на демонстрацію можливостей  обробки даних, зокрема, таких як супутникові знімки, виявлення руйнувань, нанесених ворогом, місця скупчення та можливість передбачення руху ворожих військ. Отримані зображення утворюють собою датасети, пошук ділянок інтересу виконується за допомогою штучних мереж всередині зображень. Як приклад розглянули  роботу архітектурного рішення YOLO та остаточну обробку зображень  алгоритмами,  створеними на базі Відстані Махаланобіса та фільтра Калмана, поєднаних між собою Угорським алгоритмом для  точнішого виявлення ділянок на зображенні здійснюється обробка комп’ютерним зором супутникових знімків, графічне обведення та класифікація об'єктів. Безсумнівно, що ще більше поєднань алгоритмів та різних архітектурних рішень використовується для класифікації, ідентифікації ворога та аналізу його поведінки. Важливим досягненням стало використання «супутника Притули», який може надати  всю необхідну інформацію.

Варто відзначити той факт, що презентація подібних напрацювань студентами – документознавцями стала можливою завдяки пілотному проєкту кафедр  вищої та прикладної математики і українознавства, культури та документознавства Полтавської політехніки, створеному задля покращення змістових компонентів освітньо-професійної програми 029 «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа» (СВО Магістр). Наразі науково-педагогічні працівники кафедри вищої та прикладної математики викладають для студентів-магістрантів вищезазначеної спеціальності дисципліну «Концептуальне моделювання інформаційних процесів», що розширює практичну спрямованість підготовки фахівців у сфері документознавства.

Фінальним акордом круглого столу  став виступ  студентів другого курсу  ННІ інформаційних технологій та робототехніки Антона Курнакова, Карини Шупик та Антона Фесенка, підготовлений спільно з науковим керівником, кандидаткою фізико-математичних наук, доценткою кафедри вищої та прикладної математики Інною Рассохою. Доповідачі    досліджували проблему застосування теорії чисел для забезпечення конфіденційності інформації, розглянули сучасні математичні способи, алгоритми використання теорії чисел та методи математичного спрощення і  моделювання.

Виступи учасників наукового зібрання узагальнив  завідувач  відділу комп’ютерно-технічних та телекомунікаційних досліджень Полтавського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України  Ігор Волкодав, який висловив слова щирої вдячності науковцям і студентам Полтавської політехніки за активну співпрацю, спільне обговорення проблемних питань, надав практичні рекомендації щодо подальшого науково-освітнього партнерства. За цікаві змістовні доповіді та активну  підтримку впровадження математичних алгоритмів ідентифікації об’єктів і суб’єктів справи у судовій практиці, студенти отримали сертифікати учасників.  

За словами організаторів,  такі   наукові події  сприяють  налагодженню   плідного професійного,  науково-освітнього діалогу фахівців-практиків з сучасною студентською молоддю, об’єднанню зусиль науковців і  професіоналів з метою розвитку досліджень і розробок у галузі високопродуктивних обчислень, пов’язаних із ними технологій від «хмар»  до «великих даних», а також їхнього прикладного застосування. Учасники мають унікальну нагоду обмінятися думками й науковими ідеями, а молодим ученим надаються можливості апробувати отримані ними наукові результати.

Раніше студенти дізналися про застосування ІТ-технологій і математичного моделювання у судових експертизах, експерти розповіли молоді про захист персональних даних та безпеку в соціальних мережах, а криміналісти і математики розповіли про аналітику даних під час розслідування фінансових махінацій.

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»