2024-06-12

«Літня математична школа»: школярі потренувалися у вирішенні логічних задач на базі Полтавської політехніки

На базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» ефективно працює «Літня математична школа», активними учасниками якої стали учні 8-10 класів Ліцею №17 «Інтелект» Полтавської міської ради. Для школярів провели нестандартні заняття на вирішення логічних задач та влаштували змістовне дозвілля на open-air локаціях університету.

«Літня математична школа»: школярі потренувалися у вирішенні логічних задач на базі Полтавської політехніки

У період літніх канікул у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» ефективно працює «Літня математична школа». До активної участі у нестандартних заняттях з математики та фізичних активностей на свіжому повітрі долучилися учні 8-10 класів Ліцею №17 «Інтелект» Полтавської міської ради.

Пізнавальні математичні завдання та змістовну програму для полтавських школярів підготували науково-педагогічні працівники кафедри вищої та прикладної математики, співробітники Центру по роботі з обдарованою молоддю Полтавської політехніки.

«Під час літніх канікул Полтавська політехніка продовжує створювати сприятливе освітнє середовище для роботи з дітьми, їхньої позитивної навчальної мотивації, стимулювання постійного інтересу до нових знань, розширення освітніх можливостей для сучасної учнівської молоді. З метою заохочення школярів до різноманітних спортивних та інтелектуальних активностей, занять математикою запланували провести цілу серію зустрічей з полтавськими школярами та створили для них комфортний науково-освітній простір, переконавшись у ефективності даного формату взаємодії.

У рамках літніх шкіл учні відпочивають, спілкуються, весело та змістовно проводять час з однолітками, знайомляться з багатопрофільним класичним університетом. Радісно чути приємні враження, якими діти щоденно діляться з нами, охоче відвідуючи університет та плануючи писати наукові роботи з нашими викладачами, готувати інноваційні проєкти, бути успішними в обраній професії», – розповіла керівниця Центру по роботі зі студентами та обдарованою молоддю Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Ольга Сень.

Під час роботи «Літньої математичної школи» учні відвідали низку цікавих, захоплюючих занять на вирішення логічних задач та переконалися, що логічні задачі – це не лише цікаво, але й корисно, адже розвивають аналітичне мислення, навчають аналізувати та синтезувати інформацію, а також сприяють розвитку математичної культури.

На заняттях учні ознайомились з різними типами логічних задач, навчились використовувати таблиці істинності та розбирати логічні висловлювання, активно розв’язували головоломки та логічні ребуси. Спільно з доцентом кафедри вищої та прикладної математики, кандидатом педагогічних наук Сергієм Рендюком школярі працювали в групах, презентували власні рішення та обговорювали різні підходи до розв’язання задач, маючи чудову можливість навчитися мислити логічно та працювати в команді.

Математика – наука, що відома своєю універсальністю та широкими можливостями вирішення великого спектру різноманітних задач. Потужними математичними інструментами є рівняння, починаючи з елементарних алгебраїчних, закінчуючи такими складними, як рівняння математичної фізики. Одним з найцікавіших сегментів у методах розв’язування рівнянь є методи, що розроблені для рівнянь з параметрами, в якості яких можуть виступати як числа, так і функції. Тому темою для занять «Літньої математичної школи», робота якої вже стала традиційною у Полтавській політехніці, було обрано рівняння з параметрами.

Знайомство з ними розпочинається ще при вивченні елементарної математики, першими і найпростішими прикладами таких рівнянь є лінійні та квадратні рівняння. Разом з доценткою кафедри вищої та прикладної математики, кандидаткою фізико-математичних наук Інною Рассохою учні зробили свої перші кроки в даному напрямку. Високий рівень математичних знань школярів дозволив їм ефективно засвоїти найпростіші алгоритми. Крім поповнення скарбнички власних математичних знань учні мали приємну можливість продовжити знайомство з Полтавською політехнікою, долучившись до фізичних активностей на свіжому повітрі.

Нещодавно ліцеїсти протягом тижня подорожували світом професій у Полтавській політехніці та відзначили Дні науки-2024 науково-освітніми та просвітницькими івентами з Полтавською політехнікою.

Раніше школярі яскраво відзначили День науки з Полтавською політехнікою під час «Наукової фієсти – 2024», в університеті вдруге пройшов освітній проєкт, присвячений Міжнародному дню числа Пі, вихованці Центру освіти та піклування Mr Leader долучилися до відзначення «Математичного березня» у політехніці.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»