2024-03-15

«Математичний березень з Політехнікою»: в університеті вдруге стартував освітній проєкт, присвячений Міжнародному дню числа Пі

З нагоди Міжнародного дня числа Пі викладачі кафедри вищої та прикладної математики Полтавської політехніки вдруге поспіль успішно реалізують проєкт «Математичний березень з Політехнікою», у рамках якого студенти та школярі Полтави відвідують відкриті лекції, майстер-класи, воркшопи, інтерактивні ігри. Молодь опановує знання про можливе та неможливе в математиці, вчиться вирішувати логічні задачі та поглиблює навички у сфері використання різних типів запитів для взаємодії з веб-серверами.

«Математичний березень з Політехнікою»: в університеті вдруге стартував освітній проєкт, присвячений Міжнародному дню числа Пі

Вже вдруге поспіль з нагоди Міжнародного дня числа Пі науково-педагогічні працівники кафедри вищої та прикладної математики Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» успішно реалізують освітній проєкт «Математичний Березень з Політехнікою». Варто відзначити, що студентська молодь та науковці багатопрофільного класичного університету охоче долучаються до святкування, ініційованого Національним центром «Мала академія наук України» під егідою ЮНЕСКО, та вже провели кілька цікавих заходів з серії запланованих науково-освітніх івентів та інтелектуальних активностей в інноваційних локаціях університету.

Цьогорічний проєкт стартував 6 березня у надсучасному Навчальному центрі Siemens з інтерактивної гри для студентів політехніки «Математичний форсаж», під час якої майбутні професіонали охоче занурилися в атмосферу математичних відкриттів, покращили практичні навички роботи з точними обрахунками та пригадали безліч цікавих фактів про «царицю наук». Гейм – майстрами інтерактивної гри виступили завідувачка кафедри вищої та прикладної математики, кандидатка фізико-математичних наук, доцентка Наталія Ічанська та кандидат педагогічних наук, доцент кафедри вищої та прикладної математики Полтавської політехніки Сергій Рендюк.

Під час яскравого інтелектуального протистояння переконливу перемогу здобула команда студентів освітньо-професійної програми «Відновлювальна енергетика» «Пасічники» (капітан команди – студент групи 101-ВЕ Сергій Пасічко). Друге призове місце здобула команда «Кібернетики», до якої увійшли студенти, що навчаються за освітньо-професійною програмою «Економічна кібернетика та аналітична економіка» (капітан команди – студентка групи 101-ЕК Дар’я Шурдук). Бронзовою призеркою інтелектуального турніру стала команда «Ейлерівські Генії», учасниками якої стали студенти освітньо – професійної програми «Міжнародні економічні відносини» (капітан – студент групи 102 - ФМ Максим Попов). Переможці отримали сертифікати про нарахування додаткових балів при вивченні математичних дисциплін.

13 березня студенти IT-спеціальностей Полтавської політехніки мали можливість взяти участь у заході, присвяченому автоматизації дій в Інтернеті за допомогою POST та GET запитів. Воркшоп був організований викладачами кафедри вищої та прикладної математики з метою поглиблення знань студентської молоді у сфері веб-розробки та використання різних типів запитів для взаємодії з веб-серверами.

Під час науково-освітнього івенту учасники ознайомилися з основами POST та GET запитів та їхніми відмінностями, дізналися як ці типи запитів використовуються в реальних сценаріях веб-розробки та автоматизації, навчилися практично застосувати отримані знання шляхом виконання різних завдань та вправ, обговорили потенційні виклики та можливості використання POST та GET запитів у практичних проєктах.

Учасники активно брали участь у дискусіях та вправах, отримуючи цінний досвід та практичні навички, які допоможуть їм у подальшій кар'єрі в ІТ-галузі. За словами студентів, воркшоп став важливою подією для збагачення знань та підвищення власного професійного рівня.

14 березня 2024 студентську молодь знову захопила тепла атмосфера «Математичного форсажу», де за перемогу змагалися команда «Чорне золото» здобувачів освітніх програм «Нафтогазова інженерія і технології» та «Науки про Землю» (капітан – студент групи 103 -НГ Єгор Чемерис), команди «Радисти» (капітан – студент групи 101-Тт Олександр Білокінь) та команди «Буває й гірше» (капітан – студентка групи 101-Б Поліна Гаврилко).

Перемогу здобула команда «Буває й гірше», на другому місці – команда «Радисти», на третій сходинці опинилася команда «Чорне золото». Після завершення гри учасники поділилися позитивними враженнями та здобутими приємними емоціями.

Фінальна гра «Математичний форсаж» за участю двох команд – півфіналісток та школярів закладів загальної середньої освіти міста Полтави відбудеться 19 березня, де й визначаться найсильніші знавці математики.

Проєкт «Математичний Березень з Політехнікою» триває, серед запланованих заходів – інтелектуальна гра «Математичний квіз» за участю студентів Полтавської політехніки та учнів полтавських шкіл, гейміфікований урок «Логічні задачі», урок – кейс «Ймовірна та неймовірна математика», дискусія «Можливе та неможливе у математиці», науково – методичний семінар за участю студентів політехніки і школярів міста та області «Математичні алгоритми в ІТ -галузі» та ще чимало інших цікавих івентів.

Учасники можуть сміливо ділитися власними світлинами та дописами у соціальних мережах з позначкою Math March with Poltava Polytechnic та хештегом #idm314. Полтавська політехніка вже додала власне святкування Міжнародного дня математики та Міжнародного дня числа Пі у 2024 році на інтерактивну карту на офіційному веб-сайті IDM .

Нещодавно за 100 днів роботи Музей науки переконав відвідувачів, що наука – це весело і цікаво.

Раніше студенти Харківського політехнічного інституту відвідали Полтавську політехніку, школярі Полтавської громади відвідали політехніку і дізнались як обрати сучасні професії, а полтавські школярі вдосконалили мовні навички під час інтерактивних майстер-класів на базі політехніки.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»