2024-03-13

За 100 днів роботи Музей науки переконав відвідувачів, що наука – це весело і цікаво

За три місяці активної роботи Музей науки Національного центру «Мала академія наук України» в Полтавській політехніці став однією з найпопулярніших освітніх локацій серед учнівської, студентської молоді та різних верств населення міста Полтави та територіальних громади Полтавщини. Інтерпретатори музею розповіли про зміни стереотипів про заняття наукою і популярність для дозвілля як дітей, так і дорослих.

За 100 днів роботи Музей науки переконав відвідувачів, що наука – це весело і цікаво

З метою популяризації високоточних й високотехнологічних професій та спеціальностей, сприяння вивченню на більш високому рівні таких предметів, як математика, фізика, хімія, біологія тощо, 12 грудня 2023 року, до 205-ї річниці Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», було відкрито Музей науки у співпраці з НЦ «Мала академія наук України», першим державним «Музеєм науки» МАН України, Комунальним закладом Полтавської обласної ради «Полтавська обласна Мала академія наук учнівської молоді» й Startup-школою Полтавської політехніки.

12 березня 2024 року Музей науки відзначив свої перші три місяці роботи. До цієї символічної дати завітали особливі гості – учні комунального закладу «Полтавська спеціальна загальноосвітня школа № 39», Полтавської спеціальної школи Полтавської обласної ради та Полтавської спеціальної школи №40 Полтавської міської ради. Спеціально облаштовані приміщення, безбар’єрний простір та інтерактивний характер експозиції забезпечує комфорт усім відвідувачам Музею науки. Школярі не приховували своїх яскравих емоцій, захоплено тестували експонати, фотографувалися, радісно ділилися враженнями!

«Це місце, яке змінює класичне уявлення про науку та доводить, що процес пізнання може бути веселим, динамічним та цікавим як для дітей, так і для дорослих.

За перші 100 днів активної роботи Музей науки НЦ «МАН України» у Полтавській політехніці підтвердив правильність обраної мети – інноваційний простір класичного багатопрофільного університету став однією з найпопулярніших освітніх локацій як серед учнівської, студентської молоді, так і серед дорослих мешканців як міста Полтави, так і територіальних громад Полтавської області.

Щодня, попри часті повітряні тривоги в нашому регіоні, до музею приходять чисельні групи учнів молодших та старших класів загальноосвітніх шкіл, гімназій та ліцеїв міста Полтави. Такі екскурсії до інтерактивного простору допомагають школярам випускних класів більш детально ознайомитися з сучасними високотехнологічними професіями й спеціальностями. До цього процесу, також, активно долучаються й студенти полтавських коледжів, перед якими невдовзі постане питання вибору закладу вищої освіти для подальшого навчання. Ми робимо все для того, аби українська нація була освіченою, науково потужною і забезпечувала повоєнну Україну висококваліфікованими фахівцями.

Інтерпретатори Музею науки та навчально-педагогічні працівники Полтавської політехніки постійно проводять майстер-класи та різноманітні івенти, на яких майбутні випускники мають змогу отримати практичні кейси роботи з сучасними технічними розробками.

Унікальна експозиція Музею науки має інтерактивний характер, адаптована для відвідувачів різних вікових категорій. Усі експонати мають інформаційні таблички, які пояснюють дослідникам принцип роботи кожного з них. Кожен із відвідувачів може переконатися, що наука – це не лише сухі цифри та формули, а й цікаві досліди та експерименти. Разом із новими знаннями вони, також, отримують яскраві емоції та незабутні враження», – розповіла директорка Центру по роботі зі студентами та обдарованою молоддю Ольга Сень.

Зробити перші кроки у світ науки, розкрити особливості фізичних явищ, сприяти розвитку зацікавленості та поглибленому вивченню фізики чи математики усім охочим допомагають інтерпретатори Музею науки. У доступній формі вони намагаються розкрити певні фізичні поняття та спонукають до самостійного тестування інтерактивних експонатів, що розвиває логічне мислення, увагу, спостережливість у маленьких відвідувачів. Таких зацікавлених багато серед вихованців Полтавського міського центру дитячо-юнацьких клубів за місцем проживання – частих гостей музею.

Зараз у Музеї науки НЦ «МАН України» у Полтавській політехніці діє пересувна експозиція першого державного «Музею науки» МАН України та постійна виставка експонатів і розробок науково-педагогічних працівників університету.

Музей науки – це лише одна з сучасних інноваційних локацій Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», класичного багатопрофільного закладу вищої освіти. Поєднання інновацій, технічного оснащення, найкращих сучасних практик та багаторічних освітніх традицій створює найкращі можливості для підготовки професійних вмотивованих фахівців.

У кінці березня пересувна експозиція буде замінена на нову, тому не гайте часу й поспішайте досліджувати наукові явища у сучасних умовах.

Нагадаємо, Музей науки Полтавської політехніки з моменту відкриття уже прийняв понад 2000 відвідувачів, полтавські школярі відвідали науковий вікенд у Музеї науки Полтавської політехніки.

Нещодавно колектив Полтавської політехніки відзначено за роботу з обдарованою молоддю і співпрацю з Полтавською обласною МАН, науковці Полтавської політехніки долучилися до роботи у журі II етапу конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт МАН України, отримали відзнаки за виховання інтелектуально обдарованої молоді.

Раніше Полтавська політехніка підписала угоду про співробітництво з Полтавською обласною Малою академією наук учнівської молоді, а також угоду про науково-освітню співпрацю з освітянами Полтавської громади, представила сучасні освітні технології і досвід роботи з обдарованими дітьми.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»