2023-12-20

Науковці політехніки і полтавські педагоги отримали відзнаки за виховання інтелектуально обдарованої молоді

Під час пленарного засідання XVІ Міжнародної науково-практичної конференції «Академічна й університетська наука: результати та перспективи» Президент Національного центру «Мала академія наук України», академік НАН України Станіслав Довгий відзначив здобутки Полтавського територіального відділення Малої академії наук України і роль Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» у розвитку молодіжної науки.

Науковці політехніки і полтавські педагоги отримали відзнаки за виховання інтелектуально обдарованої молоді

Президент Національного центру «Малої академії наук України», член президії Національної академії наук України, академік НАН України, академік НАПН України, доктор фізико-математичних наук, професор Станіслав Довгий, представляючи 250 000 дітей і понад 10 000 педагогів, залучених до МАН-івського руху, відзначив важливість зацікавлення дітей наукою і особливу роль колективу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», співпрацю з вчителями Полтавщини. Академік розповів про найближчі перспективи подальшої співпраці і досягнення.

«Мала академія наук зараз всіляко заохочує і підтримує наукові стартапи, розвиває центри науки, бізнес-інкубатори, створення прототипів інноваційних розробок.

Прийдешній рік плануємо оголосити Роком математики. У Музеї науки буде пересувна виставка з математики. Ми передамо також матеріали для організації тематичних заходів і сподіваюсь, що Полтавська політехніка стане осередком і лідером математичного руху на Полтавщині.

Три роки тому ми відкрили у Києві перший Музей науки. Це було неймовірно – більше 100 тисяч відвідувачів різного віку встигли його відвідати і захопитися ним. Сьогодні такий інтерактивний музей ми відкриваємо спільно з Полтавською політехнікою, куди будуть приходити не лише студенти, а й діти різного віку. Ми запускаємо механізм неперервного зацікавлення дітей наукою ще з дошкільного віку.

Щиро вітаю усіх зі святом науки і з ювілеєм Полтавської політехніки!», – привітав академік Станіслав Довгий.

У 2022-2023 навчальному році на ІІІ етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів МАН України Полтавщину представляв 61 учасник: 39 конкурсантів отримали нагороди, а  8 учнів стали лауреатами стипендій Президента України.

«Полтавське територіальне відділення Малої академії наук України і талановиті діти Полтавщини зробили свій вагомий внесок для того, щоб у 2017 році діяльність наукового центру Малої академії наук одержала світове визнання. Мала академія наук України отримала статус Центру наукової освіти другої категорії під егідою ЮНЕСКО. Це визнання унікального досвіду МАН як інструменту залучення учнів, молоді до наукової освіти!

Наше відділення входить до ТОП-5 найкращих, але ми прагнемо до вищих позицій!

Мала академія наук сприяє розвитку наукового світогляду, популяризації науки та формуванню дослідницьких компетенцій, відкриває перед дітьми надзвичайні можливості сучасної науки.

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» послідовно впроваджує і розвиває наукову освіту, цікаву для молоді.

Наші юні науковці – талановиті діти Полтавщини мають чимало здобутків. І ми продовжимо створювати найкращі умови та підтримувати дітей на їх шляху до великої науки», – зазначив президент Полтавського територіального відділення Малої академії наук України, ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко.

За вагомий внесок у розвиток творчого потенціалу юних науковців Полтавського територіального відділення Малої академії наук України, відданість справі виховання молодого інтелектуального ресурсу держави та організацію ефективної співпраці з Національним центром «Мала академія наук України» Подякою Комунального закладу Полтавської обласної ради «Полтавська обласна Мала академія наук учнівської молоді» нагороджено президента Полтавського територіального відділення Малої академії наук України, доктора економічних наук, професора, ректора Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Володимира Онищенка.

«Від імені Комунального закладу Полтавської обласної ради «Полтавська обласна Мала академія наук учнівської молоді» засвідчую глибоку повагу і щиро вітаю вас з 205-ми роковинами з дня заснування Полтавської політехніки. Ваш заклад вищої освіти займає провідне місце серед інших освітніх установ нашої держави, які успішно інтегрують сучасні освітні традиції і європейський підхід.

Щиро дякую вам за таку підтримку полтавських МАНівців упродовж останніх десяти років на міському, обласному та державному рівнях.

Особливі слова подяки хочу висловити науково-педагогічним працівникам Полтавської політехніки, які докладають максимум зусиль для розвитку науково-дослідницьких компетентностей у здобувачів освіти нашого регіону. Нехай ваш неперевершений професіоналізм і любов до інтелектуально обдарованих дітей області та завзяття до роботи не згасає ще до трьохсотліття, а ваші вміння плекати юну наукову еліту нашого славетного Полтавського краю та держави з кожним роком лише міцніє. Маю за честь вважати вас своїми партнерами і плідно співпрацювати з вами», – привітав директор Комунального закладу Полтавської обласної ради «Полтавська обласна Мала академія наук учнівської молоді» Валерій Биков.

Президент Національного центру «Малої академії наук України» Станіслав Довгий нагородив колектив КЗ Полтавської обласної ради «Полтавська обласна Мала академія наук учнівської молоді» Подякою Національної академії наук України та Малої академії наук України за ефективну реалізацію державної політики в галузі позашкільної освіти, розвиток у здобувачів освіти Полтавщини науково-дослідницьких компетентностей, упровадження інноваційних методик навчання і виховання інтелектуально обдарованої молоді.

За виняткові досягнення у сфері дослідницько-експериментальної діяльності та науки, успішне представлення проєктів на міжнародних інтелектуальних конкурсах, за багаторічну педагогічну діяльність, особистий вагомий внесок у формування учнівської молоді Полтавщини науково-дослідницьких компетентностей, активну освітньо-інноваційну діяльність, високу професійну майстерність Подяку отримали:

  • Валерій Биков, виконувач обов’язків директора КЗ Полтавської обласної ради «Полтавська обласна Мала академія наук учнівської молоді»

  • Лідія Коваленко, заступниця директора з навчально-виховної роботи КЗ Полтавської обласної ради «Полтавська обласна Мала академія наук учнівської молоді»

  • Олександр Москаленко, методист фізико-математичного та технічного наукового профілю КЗ Полтавської обласної ради «Полтавська обласна Мала академія наук учнівської молоді»

  • Наталія Салюк, завідувачка методичного відділу КЗ Полтавської обласної ради «Полтавська обласна Мала академія наук учнівської молоді»

  • Вікторія Сергієнко, методистка суспільного наукового профілю КЗ Полтавської обласної ради «Полтавська обласна Мала академія наук учнівської молоді»

  • Олена Сьомик, президентка Кременчуцького міського наукового товариства учнів Мала академія наук

  • Тетяна Шостак, методистка фізико-математичного та технічного наукового профілю КЗ Полтавської обласної ради «Полтавська обласна Мала академія наук учнівської молоді»

  • Віталій Нагорний, методист гуманітарного наукового профілю КЗ Полтавської обласної ради «Полтавська обласна Мала академія наук учнівської молоді»

За виняткові досягнення у сфері дослідницько-експериментальної діяльності та науки, успішне представлення проєктів на міжнародних інтелектуальних конкурсах Подякою нагороджено Богдана Саленка, учня ліцею №4 «Кремінь» Кременчуцької міської ради Полтавської області.

«Мені надзвичайно приємно бути присутньою сьогодні на такому важливому заході і його значення є надзвичайним для нас усіх, адже я представляю всі заклади загальної середньої освіти міста Полтава і висловлюю щиру вдячність за постійну співпрацю із Національним університетом «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» і надзвичайно приємно вітати із ювілеєм давній університет, тому що він є для нас центром науки, для наших учнів – це центр творчості, він є таким осередком для постійної співпраці і ми не перестаємо дивуватися тій багатогранності, яку університет пропонує для закладів загальної середньої освіти Полтави і Полтавської області. Хочу відмітити ті наукові школи, які працюють на базі університету, ті наукові проєкти, які допомагають нам втілювати в життя викладачі Полтавської політехніки і Володимир Олександрович, який ніколи не зупиняється на досягнутому, в якого кожен проєкт, який завершується, є початком наступного проєкту.

Я бажаю процвітання, сил, наснаги вам і вашому колективу і дякую вам за те, що ви є, за те, що ви розбудовуєте науку і освіту в Україні!» – привітала очільниця ГО «Міська асоціація керівників закладів освіти «Співдружність», директорка Полтавського ліцею № 17 «Інтелект» Олена Голтвяниця.

Голова спільноти директорів шкіл Полтави вручила ректору Полтавської політехніки вітальний адрес від ГО «Міська асоціація керівників закладів освіти «Співдружність» з подякою за співпрацю над розвитком інтелектуального і творчого потенціалу молоді.

Президентка Кременчуцького міського наукового товариства учнів Мала академія наук Олена Сьомик дякуючи за відзнаки, назвала педагогічним подвигом громадську діяльність очільника МАН Станіслава Довгого і ректора Полтавської політехніки Володимира Онищенка з популяризації науки серед школярів.

Після нагородження і завершення пленарного засідання XVІ Міжнародної науково-практичної конференції «Академічна й університетська наука: результати та перспективи» академіки, науковці і почесні гості взяли участь у історичній події – відкритті першого у Полтаві Музею науки.

Нещодавно на базі Полтавської політехніки урочисто відбувся перший етап Всеукраїнського конкурсу-захисту МАН України, Полтавська політехніка представила сучасні освітні технології і досвід роботи з обдарованими дітьми, а також підписала угоду першим державним «Музеєм науки» МАН України.

Нагадаємо, Полтавська політехніка підписала угоду про співробітництво з Полтавською обласною Малою академією наук учнівської молоді, а також  угоду про науково-освітню співпрацю з освітянами Полтавської громади, у рамках якої у політехніці відбувся науково-практичний семінар директорів ЗЗСО Полтавської міської територіальної громади.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»