2023-12-20

На базі Полтавської політехніки урочисто відбувся перший етап Всеукраїнського конкурсу-захисту МАН України: оприлюднені імена переможців

На базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» урочисто стартував I (міський) етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Полтавського відділення Малої академії наук України у 2023-2024 навчальному році. Близько 300 учнів-учасників представили свої науково-дослідницькі роботи.

На базі Полтавської політехніки урочисто відбувся перший етап   Всеукраїнського конкурсу-захисту МАН України: оприлюднені імена переможців

8 грудня на головній сцені Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»  відбулася церемонія урочистого відкриття I (міського) етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Полтавського відділення Малої академії наук України у 2023-2024 навчальному році.

Майбутню інтелектуальну еліту Полтавщини та усієї країни привітали президент Полтавського територіального відділення МАН України, ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», доктор економічних наук, професор, заслужений працівник освіти України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки Володимир Онищенко та директорка Департаменту освіти Полтавської міської ради Жанна Каплоух.

«Такі масштабні інтелектуальні поєдинки відіграють вагому роль у становленні та розвитку особистості молодих науковців, виховують науковий світогляд. Дякуємо учням Полтавської громади та їх наставникам за невтомну працю, цікаві дослідницькі проєкти та ґрунтовні наукові дослідження, які у майбутньому стануть рушійними силами розвитку української науки!

Як президент Полтавського територіального відділення Малої академії наук України хочу з впевненістю констатувати факт – у непростих сучасних умовах, коли Збройні Сили України ведуть запеклу боротьбу з жорстоким ворогом, обдаровані учні разом зі своїми науковими керівниками цінують можливості і роблять все, аби молодіжна наука розвивалася. А ми їх підтримуємо. Дорогі юні академіки, ви робите велику справу, адже українці споконвіку вважалися  освіченою нацією, і ваші перемоги на сучасному інтелектуальному Олімпі – яскраве тому свідчення. Повірте, саме за вами – майбутнє нашої країни, у вас вірять ваші батьки та наставники, вірить уся Україна.

Вітаємо учасників I (міського) етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Полтавського територіального відділення Малої академії наук України! Надзвичайно приємно, що така кількість молодих людей бачить себе в науці!

Роботи оцінювали 69 викладачів закладів вищої освіти міста Полтави – дякую колегам за цю позанавчальну, але таку відповідальну роботу! Ви змогли об'єктивно оцінити кожну роботу і кожен учасник навіть поза призовим місцем завершив участь з відчуттям перемоги, у першу чергу, над собою. І наступного року ми чекаємо їх з новими результатами цікавих наукових пошуків!

Щира вдячність нашим захисникам і захисницям за надану можливість наживо проводити масштабні наукові заходи, навчатися, працювати, досягати інтелектуальних вершин та перемагати, мріючи про світле майбутнє нашої повоєнної України.

Зичу успіхів та перемоги учасникам на наступному етапі конкурсу, щоб мати змогу представляти Полтавському область на всеукраїнському фіналі. Слава Україні!» – привітав талановиту молодь президент Полтавського територіального відділення МАН України, ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», доктор економічних наук, професор, заслужений працівник освіти України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки Володимир Онищенко.

Очільник Полтавської політехніки також передав слова побажань успіхів та феєричних наукових перемог  від президента  Малої академії наук України, академіка  НАН України та НАПН, доктора  фізико-математичних наук, професора  Станіслава Довгого, який високо оцінює роботу Полтавського територіального відділення МАН України за останні 10 років.

«Дорогі наші учасники, цей інтелектуальний поєдинок – чи не одна з найважливіших подій вашого шкільного життя. Готуючись до важливого випробування, ви науково  збагачуєтеся, особистісно зростаєте  і піднімаєтеся  ще на один знаковий для вас щабель свого майбутнього становлення. Освітянська спільнота міста Полтави прикладає максимум зусиль для розвитку ваших здібностей. Щиро вдячна батькам, вчителям, наставникам, науковим керівникам за ретельну підготовку до конкурсу - захисту. Сподіваємося, що наукові ідеї, які ви сьогодні презентуєте, будуть на користь розвитку нашої країни», – зазначила  директорка   Департаменту освіти Полтавської міської ради Жанна Каплоух.

Неймовірно чуттєвою хореографічною композицією «Я – Україна» учасників привітали переможниця ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України у 2022/2023 навчальному році, багаторазові переможці міжнародних і всеукраїнських змагань Анастасія Онищенко та Олекса Щур-Дунець, яких тренує майстер спорту України міжнародного класу  Юрій Колісник.

Всеукраїнський конкурс-захист наукових робіт учнів-членів Малої академії наук відбувається у три етапи. На І етап конкурсу-захисту представлено 283 наукових робіт юних дослідників з освітніх та позашкільних навчальних закладів у 12 відділеннях та 66 секціях.  Постерні  захисти юних науковців в  17 секціях відбулися наживо на базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». Також захисти конкурсних робіт відбувалися на базі Полтавського державного медичного університету, Полтавського державного аграрного університету, Полтавського національного педагогічного університету імені  В.Г. Короленка.

Наукові роботи учні представили за 12 напрямками у таких секціях: англійська мова, німецька мова, польська мова, французька мова, журналістика, педагогіка, українська література, літературна творчість, правознавство, фізика, астрономія, прикладна математика, математика, комп’ютерні науки (Інформатика), біологія, ботаніка, зоологія, фольклор, зарубіжна, мистецтвознавство, філософія, теологія, психологія, аграрні науки, екологія, охорона довкілля, економіка, географія та ландшафтознавство, геологія, геохімія та мінералогія, гідрологія, кліматологія та метеорологія, історичне краєзнавство, етнологія, археологія, історія України, всесвітня історія, медицина, хімія, технічні науки, охорона здоров’я, українська мова, кримськотатарська гуманітаристика, соціологія.

Найчисленнішими секціями у цьому році традиційно були секції англійської мови, української літератури,  математики, географії, охорони здоров’я. Порівняно з минулими роками зросла кількість  учасників у відділеннях  фізики та астрономії. Найбільшу кількість робіт представили сім шкіл Полтави – № 33, 32, 13, 3,17,  6, 1.

Стали відомі імена переможців І етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Полтавського територіального відділення МАН України у 2023/2024 навчальному році:

Уже традиційно Мала академія наук сприяє пошуку та підтримці обдарованої молоді, є стартовим майданчиком до нових відкриттів, сходинкою на шляху до самовдосконалення кожної особистості, а Полтавське територіальне відділення МАН України упродовж останніх років зберігає високі лідерські позиції у п’ятірці кращих у Україні.

Переможці та призери першого і другого етапів достойно представляють Полтавську область на всеукраїнському рівні, демонструючи відмінні знання, колосальну працю юних дослідників та їхніх наставників та утверджуючи думку про динамічний розвиток учнівської та молодіжної науки в Україні.

Напередодні Полтавська політехніка представила сучасні освітні технології і досвід роботи з обдарованими дітьми, а також підписала угоду першим державним «Музеєм науки» МАН України.

Нагадаємо, Полтавська політехніка підписала угоду про співробітництво з Полтавською обласною Малою академією наук учнівської молоді, а також  угоду про науково-освітню співпрацю з освітянами Полтавської громади, у рамках якої у політехніці відбувся науково-практичний семінар директорів ЗЗСО Полтавської міської територіальної громади.

Раніше  журі обрало переможців відбіркового етапу конкурсу стартапів для першокурсників, а в університеті відбувся I етап Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»