2022-02-23

Міжнародний день рідної мови відзначили у колоритній атмосфері різних світових культур

21 лютого у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» викладачі кафедри українознавства, культури та документознавства провели традиційний науково-мистецький захід з нагоди Міжнародного дня рідної мови. Унікальні наукові дослідження, неповторну культуру рідних країн у онлайн-форматі презентували студенти з Марокко, Замбії, віртуальну екскурсію країнами Європи підготували студенти Полтавського фахового коледжу нафти і газу.

Міжнародний день рідної мови відзначили у колоритній атмосфері різних світових культур

Науково-педагогічні працівники, студенти Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та Полтавського фахового коледжу нафти і газу провели традиційний літературно-мистецький захід з нагоди Міжнародного дня рідної мови. Зі святом привітали доктор історичних наук, професор, завідувачка кафедри українознавства, культури та документознавства Ірина Передерій та заступниця декана гуманітарного факультету, кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри українознавства, культури та документознавства Ірина Денисовець, які розповіли про історію цього свята, наголосили на ролі материнської мови у житті кожної особистості й народу загалом, побажали цікавих дискусій, плідної роботи, подальших особистих успіхів у справі популяризації рідної мови та культури у світовому євроінтеграційному просторі.

«Історія виникнення Міжнародного дня рідної мови надзвичайно трагічна та пов’язана з боротьбою бенгальців з владою Пакистану за право користуватися рідною мовою. Тоді мирні протести вилилися у криваву розправу, під час якої загинуло п’ять студентів. Згодом бенгальську мову таки визнали другою офіційною мовою Пакистану, а з 2000 року, за рішенням ЮНЕСКО, представники світової спільноти відзначають 21 лютого як Міжнародний день рідної мови. Це чудова нагода підкреслити важливість культурного та мультинаціонального розвитку світу, привернути увагу світової спільноти до актуальної нині проблеми зникнення окремих мов.

З шести тисяч існуючих у світі мов принаймні половині вже загрожує небезпека повного зникнення, адже, щоб мова «жила», нею мають спілкуватися не менше 100 тисяч людей. Саме задля збереження різних мов, що є стрижнями національної культури, й проголосили таке свято.

Особисто мені надзвичайно близький вислів литовського мовознавця й перекладача  Мікалоюса Даукші, який ще кілька століть тому твердив: «Рідна мова – мати єдності, батько громадянства і сторож держави».  Ці слова актуальні і сьогодні для українського та для багатьох інших народів світу. Вивчення іноземних мов є ключем до взаєморозуміння і взаємоповаги усіх жителів планети, якою  студенти та викладачі  майстерно володіють.

Студентська родина Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – мультинаціональна спільнота, в якій навчаються студенти з понад тридцяти країн світу, що є носіями різних мов та традицій.  Приємно відзначити той факт, що щороку до нашого дружнього кола  долучаються  студенти – іноземці. які українською мовою презентують культуру, традиції та колорит власних країн, засвідчують повагу до всіх мов світу та власне толерантне ставлення до їхніх носіїв», – зазначила доктор історичних наук, професор, завідувачка кафедри українознавства, культури та документознавства  Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Ірина Передерій.

Заступниця декана гуманітарного факультету, кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри українознавства,  культури та документознавства Ірина Денисовець  наголосила  на важливості даного свята та необхідності  збереження історичної, мовної пам’яті, відзначила високий рівень активності студентів Полтавської політехніки та Полтавського фахового коледжу нафти і газу під час щорічних науково-мистецьких заходів з нагоди Міжнародного дня рідної мови. Спікерка  підкреслила, що це свято покликано нагадати  про повагу  до мови, у якій зафіксовано звичаї, традиції та спосіб життя народу, які передаються з покоління в покоління.

Мова є важливим елементом культурної та національної свідомості людини. Вона не просто засіб спілкування, а історія народу, його світогляд. «Мова – це душа кожної національності, її святощі, її найцінніший скарб», − писав український науковець, політичний, громадський і церковний діяч, мовознавець Іван Огієнко.

Колоритні виступи студентів-іноземців, яскраві презентації  унікальних  культур різних народів світу, декламування авторської поезії вкотре створили піднесений настрій та неповторну атмосферу свята. Модерувала захід кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри українознавства, культури та документознавства Людмила Чередник.

Програма науково-мистецького заходу була насичена інформативними виступам, зокрема студентка групи 201-ГІ Полтавської політехніки Анна Сахацька розповіла про цікаві факти з історії української мови(науковий керівник – кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри українознавства, культури та документознавства Світлана Дорошенко), авторську поезію продекламувала студентка групи 101-ГО гуманітарного факультету Альбіна Ткаченко.

Варто відзначити той факт, що у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» навчається багато іноземних студентів,  які  вивчають українську мову. Хороший рівень мовної підготовки продемонстрували студенти з Марокко, Замбії, які  підготували змістовні виступи про культуру рідних країн під керівництвом викладачів кафедри українознавства, культури та документознавства.

Так, студентка групи 202-Бі Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою Сетту Хажар розповіла про свою батьківщину – загадкову країну Марокко, що знаходиться  на перетині Європи та Африки  й увібрала в себе кращі риси різних культур (науковий керівник – кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри українознавства, культури та документознавства Ольга Мізіна).

Присутні дізналися про країну контрастів і нерозгаданих таємниць Замбію, яку презентував студент групи 302-НГ Навчально-наукового інституту нафти і газу Камвфа Домінік (науковий керівник – доктор педагогічних наук, доцент кафедри українознавства, культури та документознавства Оксана Тур).

Цікаву віртуальну екскурсію «Європейський мовний калейдоскоп» підготували студенти Полтавського фахового коледжу нафти і газу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Діана Гасан, Єлизавета Шатропа, Валeрія  Ягунова (науковий керівник – викладач вищої категорії Г. Гуменюк).

Студенти-філологи групи 101-ГО Альбіна Ткаченко, Анна Ступарь, Анастасія Чернікова, Ростислав Школа, студентки групи 401-ГФ Світлана Кісь та Софія Бугаєвська, студентка  групи 201-пГД спеціальності 029 «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа» Анастасія Ревицька, учасники театральної студії «Свічадо» прочитали вірші відомих світових майстрів красного письменства  Ю. Тувіма.  В. Шекспіра, В. Гюго та  презентували змістовні доповіді про українських перекладачів.

 Учасники науково-мистецького заходу представили розмаїтий калейдоскоп мов – української, англійської, арабської, польської, французької, італійської. Для когось вони є рідними, для інших – вивченими в університеті, коледжі, на курсах. Та найголовніше те, що для кожного мова – це не просто набір слів, а своєрідний спосіб вираження свого національного світосприймання, своєї ментальності. Завжди слова рідної мови зігрівають наше серце, де б ми не були.

«Прикметно, що студентську спільноту різних спеціальностей і національностей об’єднала мова – своєрідна візитівка кожної людини,  той  неоціненний скарб, який ми повинні берегти, плекати і розумно збагачувати. Адже від життя мови залежить і життя народу: зникне мова – зникне народ. Недарма сучасний український поет Петро Перебийніс писав: «Народ без мови – це обмова. Народ без мови – не народ». Це беззаперечний доказ того, що мова справді єднає, що в мові закладена велика сила», – наголосила кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри українознавства, культури та документознавства Людмила Чередник.

Завідувачка кафедри українознавства, культури та документознавства Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», доктор історичних наук, професор Ірина Передерій висловила слова щирої вдячності учасникам заходу та їхнім науковим керівникам за цікаві виступи та яскраві відеопрезентації, наголосивши на тому, що науково-педагогічні працівники кафедри та їхні вихованці постійно змінюють формат спілкування: «Глибоко переконана, що наша мета – сприяти формуванню толерантного ставлення до різних культур та мов, була успішно досягнута. Дякую усім за цікаві виступи, любов до Батьківщини та хороший настрій. До нових зустрічей!».         Нагадаємо, минулого року Міжнародний день рідної мови відзначили у науково-мистецькому форматі.

Раніше науковиці гуманітарного факультету отримали 7 авторських свідоцтв на публікації у фахових виданнях, викладачі та студенти різних спеціальностей обговорили проблеми сучасної термінології в українській мові, а науковиця-філолог очолила полтавський осередок Національної спілки документознавців України.

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»