2024-01-31

#ШахрайГудбай: науковиці-фінансисти стали менторками Всеукраїнської інформаційної кампанії з протидії платіжному шахрайству

Науковиці Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Марина Турченко та Юлія Худолій стали менторками Всеукраїнської інформаційної кампанії з протидії платіжному шахрайству #ШахрайГудбай від Національного банку України. Викладачки Полтавської політехніки відзначені за вагомий внесок у підвищення знань молоді із платіжної безпеки.

#ШахрайГудбай: науковиці-фінансисти стали менторками Всеукраїнської інформаційної кампанії з протидії платіжному шахрайству

Науковиці Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – керівниця Навчального банку, старша викладачка кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Марина Турченко та кандидатка економічних наук, доцентка кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Юлія Худолій продовжують активно працювати над підвищенням власних фахових компетентностей та набуттям додаткових практичних навичок і умінь, опановуючи низку корисних освітніх курсів та долучаючись до важливих державних ініціатив.

Зокрема, викладачки Полтавської політехніки стали менторками Всеукраїнської інформаційної кампанії з протидії платіжному шахрайству #ШахрайГудбай та взяли участь в проєкті для педагогів, які протидіють платіжному шахрайству від Національного банку України. За вагомий внесок у підвищення знань молоді із платіжної безпеки учасниці відзначені організаторами кампанії.

Нагадаємо, у травні 2023 року стартувала Всеукраїнська інформаційна кампанія з платіжної безпеки #ШахрайГудбай від Національного банку України, яка стала продовженням першої подібної кампанії, що успішно пройшла у 2020 році. Мета кампанії - поліпшити обізнаність громадян та нагадати українцям про основні правила безпеки під час безготівкових розрахунків, особливо в мережі Інтернет. За словами організаторів, під час повномасштабної війни платіжне шахрайство не зникло, навпаки спостерігається збільшення проявів кібершахрайства та кіберзлочинності. Найпопулярнішим методом шахрайства з платіжними картками в Україні, як і у світі, традиційно залишається соціальна інженерія.

«Ми впевнені, що кампанія #ШахрайГудбай особливо актуальна під час війни, коли шахраї використовують вразливість громадян, їхню тривогу, скрутний стан. Протидіяти цьому можна лише через обізнаність та критичне мислення. Характерно, що більшість випадків, коли громадяни втрачають свої кошти, виникають через розголошення ними даних своєї картки, одноразових паролів для підтвердження операцій, даних для входу до інтернет-банкінгу. Половина від загальної суми збитків від шахрайства з платіжними картками відбулася через соціальну інженерію. Їх можна було б уникнути, пам’ятаючи та дотримуючись правил безпечного використання платіжних карток, – зазначив директор Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку Андрій Поддєрьогін. – Завдяки цій кампанії Національний банк разом із партнерами сподіваються нагадати якомога більшій кількості громадян, особливо молоді, яка є найбільш активним користувачем, важливі правила платіжної безпеки, підвищити обізнаність українців та продовжувати формувати в них безпечну культуру поведінки у віртуальному просторі».

Тому під час кампанії Національний банк України спільно з партнерами нагадував громадянам про прості базові правила платіжної безпеки:

  • необхідно тримати в секреті SMS -коди від банків та мобільних операторів, три цифри на звороті картки (CVV-код), логіни та паролі від інтернет-банкінгу;
  • перш ніж ввести в будь-яку форму дані своєї платіжної картки або паролі до інтернет-банкінгу, необхідно перевірити URL-адресу необхідного ресурсу, адже будь-які відмінності можуть свідчити про те, що користувач опинився на фішинговому сайті.

Відбулися освітні заходи для навчальних закладів, спрямовані на підвищення рівня знань дітей та молоді з платіжної безпеки, зокрема:

  • марафон амбасадорів кампанії #ШахрайГудбай – проєкт для педагогів, які протидіють платіжному шахрайству та проводять освітні заходи з платіжної безпеки на основі навчальних матеріалів, розроблених Національним банком;
  • конкурс «Платіжна безпека в коміксах» – ініціатива, під час якої студенти створювали комікс на тему платіжної безпеки за допомогою інструментів на основі штучного інтелекту: чат-боту ChatGPT та генератора зображень Midjourney або Bing Image Creator;
  • конкурс відеоробіт про платіжне шахрайство «PaySafe» – ініціатива, під час якої учні та студенти створювали відео з порадами, як захиститися від поширених сценаріїв платіжного шахрайства. 

«Ми раді підтримати кампанію з протидії платіжному шахрайству, яку організовує Національний банк України. Молоді, яка активно користується соціальними мережами та ділиться великою кількістю особистої інформації в мережі Інтернет, вкрай важливо знати про шахраїв та уникати шахрайських схем. Оскільки Україна рухається у напрямі розвитку цифрових фінансів, необхідно розуміти, як захистити дані в мережі Інтернет та перевіряти платіжні операції», – прокоментував Роберт Бонд, керівник Проєкту USAID «Реформування фінансового сектору».

Інформаційна кампанія тривала до кінця року у всіх регіонах України. У її межах Національний банк разом із партнерами інформували громадян про те, як вберегтися від платіжного шахрайства, зокрема через оновлену тематичну вебсторінку (лендинг) #ШахрайГудбай із детальнішою інформацією про кампанію та правила поведінки у віртуальному просторі.

Довідково: Національний банк проводить Всеукраїнську інформаційну кампанію з платіжної безпеки #ШахрайГудбай разом із Департаментом кіберполіції Національної поліції України, а також за підтримки Проєкту USAID «Реформування фінансового сектору».

Серед генеральних партнерів: Міністерство юстиції України, Безоплатна правова допомога, Держспецзв'язку, Міністерство соціальної політики, ПРОСТІР, ПриватБанк, OLX.ua, Novapay, Київстар, Lifecell, Portmone, Mastercard, YASNO – постачальник електроенергії, газу та рішень з енергоефективності, Асоціація ЄМА, ADRA Ukraine.

Нещодавно науковиці політехніки успішно пройшли стажування на базі аутсорсингової компанії,  у політехніці презентували проєкт соціальної згуртованості, успішно реалізований за підтримки МОМ та уряду Японії, науковці та стейкхолдери обговорили особливості підготовки професіоналів у сфері управління фінансово-економічною безпекою, а науковиці політехніки вдосконалили професійні навички на освітніх курсах від Нацбанку.

Раніше політехніка вдруге стала учасницею всеукраїнського проєкту, спрямованого на підвищення якості освітніх послуг, та посіла перше місце у рейтингу uniRank University Ranking-2024 серед ЗВО Полтавської області.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»