2024-02-13

Науковиці політехніки вдосконалили професійні навички на освітніх курсах від Нацбанку

Науковиці Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Марина Турченко, Юлія Худолій та Оксана Вовченко вдосконалили фахові компетенції, успішно опанувавши освітні онлайн - курси на платформі Prometheus та у рамках «Школи фінансової грамотності «ТАЛАН» для педагогів». Викладачки університету отримали набір практичних інструментів та знань для ефективного викладання фінансової грамотності сучасній студентській молоді.

Науковиці політехніки вдосконалили професійні навички на освітніх курсах від Нацбанку

Варто відзначити, що викладачі Полтавської політехніки не лише передають знання своїм студентам, а й самі постійно розвиваються, вдосконалюють власні фахові компетенції.

У лютому 2024 року науковиці Навчально – наукового інституту фінансів, економіки, управління та права Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» - керівниця Навчального банку, старша викладачка кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Марина Турченко та кандидатка економічних наук, доцентка кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Юлія Худолій активно долучились до опанування курсу в рамках програми «Підприємництво та фінансова грамотність», яку підготували фахівці Національного банку України, та отримали сертифікати про успішне завершення навчання.

За словами науковиць Полтавської політехніки, університет - це не лише місце навчання студентів, а й потужний освітній та професійно орієнтований центр, де викладачі постійно вдосконалюють набуті навички. Тому викладачі університету постійно працюють над набуттям нових корисних навичок та вмінь, охоче передаючи набутий колосальний практичний досвід і знання майбутнім професіоналам фінансової сфери.

Сприймаючи виклики сучасності та чітко розуміючи зростаючу роль фінансової грамотності серед сучасної молоді, керівниця Навчального банку кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування, старша викладачка Марина Турченко та кандидатка економічних наук, доцентка кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Юлія Худолій взяли участь у дистанційному курсі «Фінансова грамотність для освітян», розміщеному на платформі масових відкритих онлайн – курсів Prometheus. Цей інноваційний курс розроблений для підвищення рівня фінансової грамотності в освітніх закладах та надання викладачам інструментів для передачі цієї важливої навички своїм студентам.

Науковиці – фінансисти розповіли, що програма курсу охоплює широкий спектр тем, включаючи основні принципи економіки, управління фінансами, інвестиції та основи банківської справи. Варто відзначити, що курс для освітян було створено із залученням провідних експертів фінансового ринку України та складається з 5 модулів та 23 відеолекцій, які максимально зручно опрацьовувати у будь - який час. Розробники освітнього курсу суттєво оновили та розширили зміст пропонованих компонентів з урахуванням нової модельної навчальної програми «Підприємництво та фінансова грамотність», що робить навчання на подібних онлайн – курсах ефективним та зручним для слухачів.

Наприклад, керівниця Навчального банку, старша викладачка кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Марина Турченко відзначає не лише актуальність поданої спікерами інформації, але й зручність формату навчання. Дистанційні заняття дозволили науковиці гнучко враховувати свій графік та вивчати матеріал в комфортний для неї спосіб.

Під час навчання викладачки Полтавської політехніки вдосконалили навички як попереджати випадки фінансового шахрайства та захисту власних прав як споживача фінансових послуг, належним чином формувати податкову, інвестиційну культуру та культуру благодійництва, підвищили компетентності з управління власними фінансами. Після успішного завершення навчання учасниці курсу отримали сертифікати загальним обсягом 30 годин ( 1 кредит ЄКТС).

«Успішно завершивши даний курс, ми з колегою отримали сертифікати за підписом заступника голови Національного банку України Олексія Шабана, засвоїли нові знання та дієві практичні інструменти для ефективного викладання фінансової грамотності в університеті. Для нас, як викладачів низки профільних навчальних дисциплін, отримані професійні кейси також відкривають нові можливості для впровадження інновацій у освітній процес та робить викладання більш захоплюючим та актуальним для студентської молоді. Прагнемо бути в курсі сучасних освітніх трендів та спільними зусиллями формувати фінансову культуру майбутніх професіоналів», - прокоментувала учасниця курсу Марина Турченко.

Влітку 2023 року кандидатка економічних наук, доцентка кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Полтавської політехніки Оксана Вовченко успішно опанувала освітній курс «Школа фінансової грамотності «ТАЛАН» для педагогів», створений за підтримки Міжнародної фінансової корпорації (IFC) у партнерстві з Державним секретаріатом з економічних справ Швейцарії (SECO) та Фондом ефективного врядування Великої Британії (GGF).

За словами авторів курсу, Україна потребує підвищення рівня фінансової грамотності свого населення. В умовах війни та післявоєнної відбудови України фінансова грамотність допомагає населенню стати фінансово стійким до економічних потрясінь та забезпечити необхідний рівень добробуту на рівні родини та країни в цілому. Нам усім важливо вміти приймати зважені та далекоглядні фінансові рішення, впевнено планувати своє майбутнє та досягати фінансових цілей.

Науково – педагогічні працівники кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» висловлюють слова щирої вдячності Національному банку України за ініціативність та можливість підвищувати власний професійний рівень у такому важливому напрямку, як фінансова грамотність. Вищезазначені обставини допоможуть зробити навчальний процес ефективнішим та відповідати вимогам сучасного освітнього середовища.

Нагадаємо, за активну участь у всеукраїнській благодійній акції «Смілива гривня», підтримку Збройних сил України, високу громадянську позицію, патріотизм і вагомий вклад у наближення української Перемоги Полтавська політехніка вдруге отримала відзнаку Національного банку України.

Нещодавно Полтавська політехніка стала партнером проєкту з цифровізації освітніх програм, науковиця політехніки відвідала Вашингтон у рамках участі у програмі «Відкритий Світ», а науковиця політехніки вдосконалила практичні навички, ставши учасницею Зимової економічної школи.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»