2022-02-21

Науковиця політехніки пройшла Зимову онлайн-школу волонтерства для молодих учених

Голова Ради молодих учених гуманітарного факультету Полтавської політехніки, кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу Анна Павельєва стала учасницею Зимової онлайн-школи волонтерства для молодих учених. Понад 50 науковців з різних куточків країни опановували практичні кейси волонтерської діяльності та отримали сертифікати про успішне завершення навчання.

Науковиця  політехніки пройшла Зимову онлайн-школу волонтерства для молодих учених

Школа волонтерства – освітній проєкт, спрямований на розвиток та посилення соціальних компетентностей молодих учених, значення толерантності, різноманітності та інклюзивної, розвиток волонтерства. Метою проєкту стала  розробка та реалізація навчальної програми для молодих вчених, що мають бажання долучитися до важливих волонтерських проєктів. Дана  волонтерська програма для молодіжних центрів була реалізована Радою молодих учених при Міністерстві освіти та науки України у партнерстві з громадською організацією  «Лабораторія Ініціативної Молоді», громадською організацією «Міжнародна фундація розвитку» за підтримки Посольства Великої Британії в Україні в межах програми «Активні Громадяни» від Британської Ради в України.

Програма школи включала сім практичних тренінгів від провідних науковців, тренерів та фасилітаторів України, індивідуальні консультації з основ проєктної діяльності та волонтерства, на яких розглянули законодавчі, організаційні, соціальні, психологічні аспекти волонтерства та волонтерської діяльності, культуру волонтерства та активного громадянства, основи ефективної комунікації та соціальної відповідальності.

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» представляла голова Ради молодих учених гуманітарного факультету,  кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу Анна Павельєва, яка відвідала 7 тренінгів, взяла активну участь у розробці  та презентації  власного соціального проєкту та  отримала сертифікат про підвищення кваліфікації обсягом 30 годин (1 кредит ЄКТС).

Молоді вчені з різних куточків України навчались за такою програмою:

День 1: 19 січня о 17.00 тренінг на тему: «Основи волонтерської діяльності. Законодавчі та нормативно-правові аспекти волонтерства. Культура волонтерства та активного громадянства» (тренерка Ольга Роговська). Учасники здійснили подорож у Метрополіс «Goldvol City» та виконали 6 цікавих місій:

  • 1 Місія. «Уряд Goldvol City». Нормативно-законодавча база волонтерської діяльності в Україні
  • 2 Місія. «Дипкорпус». Основні напрямки та практики волонтерської роботи у світі.
  • 3 Місія. «Міський сад». Волонтерство – обов’язок або покликання?»
  • 4 Місія. «Пожежна станція». Міфи та легенди волонтерської місії
  • 5 Місія. «Культ». Мотивація та етичні засади волонтерства.
  • 6 Місія. «Злітна смуга» Портфоліо успішних історій та особистих можливостей.

 

День 2: 20 січня 2022 року, 17.00 – 20.00 – тренінг на тему: «Лідерство та лідерські якості у волонтерській діяльності. Розвиток soft skills» (тренерка Людмила Пономарьова, кандидатка  філологічних наук, доцентка  кафедри української мови та слов’янської філології Приазовського державного технічного університету, академік МКА, заступниця  голови методичної ради університету, голова комісії з оцінки якості педагогічної майстерності університету, тренерка освітніх проєктів, фасилітаторка).

День 3: 21 січня 2022 року, 17.00 – 20.00 – тренінг на тему: «Комунікативна компетентність. Основи ефективної комунікації волонтерів» (тренерка Людмила  Підкуймуха, кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри української мови НаУКМА, гостьова лекторка в Ягеллонському університеті (2021–2022), стипендіатка  програми ім. Л. Кіркланда (2021–2022), членкиня Ради молодих учених при МОН України).  Коло наукових інтересів охоплює сфери соціолінгвістики, урбанолінгвістики, медіа й комунікацій. Життєве кредо: Amat victoria curam – «Перемога любить підготовлених».

День 4: 22 січня 2022 року, 17.00 – 20.00 – тренінг на тему: «Соціальна відповідальність та волонтерство» (тренерка Олександра Мандич, доктор економічних наук, професор кафедри маркетингу та медіакомунікацій, керівник відділу медіакомунікацій, голова Ради молодих вчених Державного біотехнологічного університету, голова Ради молодих вчених при Харківській обласній державній адміністрації, член Ради Північно-Східного наукового центру НАН України і МОН України, член Ради молодих вчених Північно-Східного наукового центру НАН України і МОН України, асоційований член Ради молодих вчених при МОН України).

День 5: 26 січня 2022 року, 17.00 – 20.00 – тренінг на тему: «Проєктний дизайн та проєктний менеджмент» (тренерка  Євгенія Поліщук, доктор економічних наук, професор кафедри корпоративних фінансів і контролінгу ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана», заступниця Голови Ради молодих учених при Міністерстві освіти і науки України, експертка  ПР OOН, менеджер проєктів GIZ, UNDP, МОН, тощо, голова правління ГО «Центр прикладних досліджень «СМАРТ», блогер-консультант з питань персональних фінансів).

Під час тренінгів  учасники розглядали  основні концепції ефективного проєктного дизайну та проєктного менеджменту, життєвого  циклу  та учасників  проєкту, управління командою проєкту, спілкування з клієнтом, контроль проєкту та його закриття.

День 6: 27 січня 2022 року, 17.00 – 20.00 – тренінг на тему: «Планування соціальної дії та втілення її у громаді» (тренерка  Анастасія Сімахова, доктор економічних наук, професор кафедри бізнес-аналітики та цифрової економіки Національного авіаційного університету, перша заступниця Голови Ради молодих учених при Міністерстві освіти і науки України, заступниця Голови Правління ВГО «Інноваційний університет»).  Коло наукових інтересів: соціальна економіка, глобалізація, соціалізація економіки, інноваційно-інвестиційний розвиток, діджиталізація.

День 7: 28 січня 2022 року, 17.00 – 20.00 – тренінг на тему «Соціальні ініціативи та основи проєктної діяльності» (тренер та експерт Андрій Хорольський,  кандидат технічних наук, старший науковий співробітник, голова Ради молодих вчених Інституту фізики гірничих процесів НАН України, секретар Ради молодих учених при Міністерстві освіти і науки України, секретар Ради молодих вчених відділення фізики і астрономії НАН України, тренер, фасилітатор, громадський діяч, блогер, проєктний менеджер).  Активно співпрацює з молодіжними радами, радами молодих вчених, громадськими організаціями в частині проведення тренінгів, вебінарів, культурно-масових заходів, Шкіл молодого лідера. Лектор в рамках програми ПРООН: Skills-Labs: власна справа, безкоштовної тренінгової програми «Створи свій власний бізнес за 1 місяць», Зимової Школи молодого вченого, автор двох навчальних курсів інтернет-курсів, співпрацює з Центром підтримки малого та середнього бізнесу, науковий консультант приватних компаній.

У рамках тренінгу учасники дізнались про характерні особливості та відмінності соціальної ініціативи, основи проєктної діяльності: стадії проєктного циклу, членів та ролі в команді, планування строків, ризиків, розподілу ресурсів. Особлива увага приділялась прикладам втілення соціальних ініціатив та освітнім можливостям і ресурсам для застосування на практиці.

День 8, останній: 16 лютого 2022 року, 17.00 – 20.00 – підведення підсумків.

16 лютого 2022 року відбулася підсумкова зустріч учасників та учасниць Зимової онлайн Школа волонтерства для молодих учених за підтримки Посольства Великої Британії в Україні в межах програми «Активні Громадяни» від Британської Ради в Україні.

Упродовж двох місяців навчання учасники та учасниці Школи волонтерства разом з фасилітаторками проєкту Олесею Ващук та Оксаною Ташкіновою, запрошеними тренерами, експертами та консультантами Анастасією Сімаховою, Андрієм Хорольським, Ольгою Роговською, Людмилою Пономарьовою, Олександрою Мандич, Євгенією Поліщук та Людмилою Підкуймухою здійснили цікаву подорож у Всесвіт соціальної допомоги, волонтерства, соціальних ініціатив та лідерства, взяли участь у тренінгах та консультаціях, створили міждисциплінарні та креативні команди, розробили та презентували актуальні соціальні проєкти.

З 19 по 28 січня досвідчені тренери – молоді учені з різних куточків України проводили різноманітні тренінги, а у міжтренінговий період – з 29 січня по 15 лютого 2022 року учасники «Зимової онлайн школи волонтерства для молодих учених» отримали завдання об’єднатись у групи та розробити соціальний проєкт для вирішення актуальної соціальної проблеми у своїй громаді. 45 учасників та учасниць Школи волонтерства представили більше 20 різноманітних групових та індивідуальних проєктів, а саме:

  • «Волонтери покоління зумерів. Онлайн школа волонтерства для студентської молоді» (Котелевець А., Соляник М., Бибик Д., Павельєва А., Тягунова З., Теплюк М., Шишова О., Мартинюк Я., Сокірба Є., Міро І.);
  • «Проблема вирішення утилізації побутових відходів (сміттєзвалищ) в мегаполісах України» (Чоботько І.);
  • Проєкт волонтерської пропозиції для громади Херсонської області: «Розвиток малого підприємництва в громаді: креативні професії майбутнього» (Жосан Г., Смолінкіна А.), «Адвентивні види рослин Чернігівської області та їх інвазійний потенціал» (Шевченко Л.);
  • «#Рак_боятись_не_можна» (Федіна О.);
  • «LET'S TALK ABOUT BOOKS» (Марченко Н.);
  • Волонтерський проєкт «Онлайновий курс з підготовки до ЗНО для дітей із дитячих будинків України» (Подобєд О.);
  • СЕРІЯ ПОДКАСТІВ NEpopsa.UA (те, чого ти не знав про українську музику) (Кравчук О., Лебідь Ю.);
  • Соціальний проєкт: Мотивація вступу до закладу вищої освіти України (Мінгальова Ю.);
  • «Школа волонтерства» як суб’єкт регіонального інклюзивного культурно-освітнього простору (Пилипенко Я.);
  • Простір наукового ментор-ком’юніті: соціальний проєкт  (Зачосова Н.);
  • Відкрита наука. IT волонтерство (Копитков В., Мараховська К., Пузачова А., Кульбанська І.);
  • Науковий гурток аграрних технологій та лісового господарства (Шевченко Л., Кудряшова К.);
  • Дебатний клуб (Гніденко В.);
  • Проєкт «Весняна толока» (Поліщук О.) та інші.

Разом із молодими ученими з Інституту людини Київського університету імені Бориса Грінченка, Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова та ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана» Анна Павельєва розробляє соціальний проєкт – «Онлайн-школа волонтерства для здобувачів вищої освіти», метою якого є розвиток волонтерства серед студентської молоді, формування соціальної відповідальності у молоді.

«У  рамках роботи Зимової  онлайн-школи волонтерства для молодих учених України  я  дізналась чимало нового про волонтерську діяльність   у нашій  країні, способи організації та проведення волонтерських проєктів, здійснення  фінансових  розрахунків, роботу з документацією та звітність, провела для наших студентів тренінг з командної роботи та урегулювання конфліктів та  познайомилась з понад   50 молодими ученими з різних куточків України.

З деякими колегами навіть запланували спільні наукові заходи, наприклад,  наукову кав’ярню «333 кілометри наукової доброчесності в дії» та конференцію, мене також запросили стати членом журі конкурсу проєктів з академічної доброчесності в рамках Всеукраїнської науково-практичної конференції «Дослідження молодих вчених: від ідеї до реалізації», що проходитиме 18-19 березня у Києві», – розповіла  учасниця Зимової онлайн-школи волонтерства для молодих учених, голова Ради молодих учених гуманітарного факультету, кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу Анна Павельєва.

Раніше науковиці політехніки пройшли навчання з ефективного екоменеджменту, викладачка гуманітарного факультету взяла участь у міжнародній конференції з міжкультурної медіації,  науковці  кафедри  германської філології та перекладу отримали  безкоштовний примірник настільної гри «ПереклаДійність»,  декан гуманітарного факультету виграла грант для проєкту віртуальних обмінів з США, а науковиця гуманітарного факультету провела тренінг з командної роботи та урегулювання конфліктів.  

 

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»