2022-02-14

Викладачка гуманітарного факультету провела тренінг з командної роботи та урегулювання конфліктів

Науковиця гуманітарного факультету Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Анна Павельєва в рамках «Зимової онлайн Школи волонтерства для молодих учених» провела тренінг з командної роботи та урегулювання конфліктів для викладачів та студентів.

Викладачка гуманітарного факультету провела тренінг з командної роботи та урегулювання конфліктів

Голова Ради молодих учених гуманітарного факультету – кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу Анна Павельєва бере участь у тренінгах в рамках «Зимової онлайн Школи волонтерства для молодих учених», що реалізується Радою молодих учених при Міністерстві освіти та науки України у партнерстві з ГО «Лабораторія Ініціативної Молоді», ГО «Міжнародна фундація розвитку» за підтримки Посольства Великої Британії в Україні в межах програми «Активні Громадяни» від Британської Ради в України.

З 19 по 28 січня досвідчені тренери – молоді учені з різних куточків України проводили різноманітні тренінги, а у міжтренінговий період – з 29 січня по 15 лютого 2022 року учасники «Зимової онлайн школи волонтерства для молодих учених» отримали завдання об’єднатись у групи та розробити соціальний проєкт для вирішення актуальної соціальної проблеми у своїй громаді. 

Разом із молодими ученими із Інституту людини Київського університету імені Бориса Грінченка, Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова та ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана» Анна Павельєва розробляє соціальний проєкт – «Онлайн-школа волонтерства для здобувачів вищої освіти», метою якого є розвиток волонтерства серед студентської молоді, формування соціальної відповідальності у молоді.

Проєкт передбачає проведення 9-ти тренінгів:

  1. 1 день – тренінг на тему: «Основи волонтерської діяльності».

Спікер: Анастасія Котелевець – Київський університет імені Бориса Грінченка, Інститут людини, аспірантка 2-го року навчання, заступник голови Наукового товариства Інституту людини.

Цільова аудиторія: студенти закладів вищої освіти.

Мета: поглибити знання учасників щодо волонтерської діяльності, надати список ресурсів завдяки яким можна дізнатися про можливості волонтерства.

Теми на розгляд:

  • Що таке волонтерська діяльність?
  • Історія та правовий аспект волонтерства;
  • Міфи про волонтерство.
  1. Тренінг на тему: «Молодіжне лідерство та волонтерство: від мотивації – до справжніх змін».

Спікер: Бибик Дар'я – доктор філософії, доцент, старший викладач кафедри соціальної освіти та соціальної роботи, заступник Голови ради молодих вчених НПУ імені М. П. Драгоманова.

Цільова аудиторія: здобувачі вищої освіти, студентський актив, молодіжні лідери та фахівці молодіжної галузі,  що мають досвід у волонтерській діяльності, участі у волонтерських проєктах та поділяють цінності взаємодопомоги та підтримки.

Мета: покращення або створення системи ефективного менеджменту волонтерів у молодіжному середовищі;  розвиток та удосконалення навичок учасників тренінгу розробляти, організовувати, реалізовувати добровольчі проєкти та лідерські ініціативи; посилення мотивації учасників тренінгу на використання нового досвіду і отриманої інформації у своїй професійній діяльності.

Тема на розгляд: Проектний підхід в роботі молодіжних громадських організацій та ініціативних груп.

  1. 2 день – тренінг на тему: «Командна робота та урегулювання конфліктів».

Цільова аудиторія: викладачі ЗВО, здобувачі вищої освіти, студентський актив, молодіжні лідери та фахівці молодіжної галузі, усі зацікавлені особи.

Спікер: Павельєва Анна – кандидат філологічних наук, доцент, доцент кафедри германської філології та перекладу, голова Ради молодих учених гуманітарного факультету Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Мета: ознайомити учасників з основними етапами побудови вдалої командної роботи та простими способами урегулювання конфліктних ситуацій. 

Теми на розгляд:

  • Що таке «вміння працювати в команді»;
  • Як налагодити спільну роботу та комунікацію в команді;
  • Автономію та синергію як основні підвалини успішної командної роботи;
  • Як уникати конфліктних ситуацій;
  • Як урегульовувати конфлікти, якщо вони все ж виникли.
  1. 3 день – тренінг на тему: «Основи згуртованості громади».

Спікер: Мартинюк Яна – аспірантка 1-го року навчання, заступник голови Наукового товариства Інституту людини Київського університету імені Бориса Грінченка.

Цільова аудиторія: студенти закладів вищої освіти.

Мета: поглибити знання учасників щодо згуртованості/активізації громади, надати методи, принципи, алгоритми згуртованості/активізації громади, розглянути приклади реалізованих волонтерських проектів, що сприяли згуртованості. 

Теми на розгляд:

  • Сучасні підходи до розуміння згуртованості/активізації громади;
  • Принципи згуртованості/активізації громади;
  • Процес згуртованості/активізації громади;
  • Партнерство в умовах громади;
  • Приклади проектів які реалізувалися в громадах силами мешканців громади.
  1. 4 день – тренінг на тему: «Критичне мислення та емпатія в системі BANI світу».

Спікер: Теплюк Марія – кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри бізнес-економіки та підприємництва, ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана».

Цільова аудиторія: студенти університету та інші бажаючи стейкхолдери.

Мета: актуалізувати необхідність комунікації та сприйняття інформації шляхом використання сучасних методик.

Теми на розгляд:

  • Сучасні підходи пошуку та отримання інформації ;
  • Як прийнятти рішення в умовах невизначеності;
  • Комунікації в ВАNI світу.
  1. 5 день – тренінг на тему: «Технології волонтерської діяльності».

Спікер: Соляник Марина – кандидат пед. наук, старший викладач кафедри соціальної освіти та соціальної роботи НПУ імені М.П.Драгоманова.

Цільова аудиторія: здобувачі вищої освіти.

Мета: поглибити знання з технологій волонтерської діяльності та  використання різних технологій у роботі волонтерів.

Теми на розгляд:

  • Напрямки волонтерської діяльності;
  • Технології волонтерської діяльності ;
  • Форми роботи волонтерів.

7) 6 день – тренінг на тему: «Комунікація як тема взаємодії волонтера з клієнтом».

Спікер: Шишова Ольга – кандидат психологічних наук, Національний педагогічний університет імені Драгоманова.

Цільова аудиторія: студенти ЗВО.

Мета: поглиблення вивчення засобів комунікації через вербальну та невербальну взаємодію волонтера з громадянами.

Теми на розгляд:

  • Сучасні підходи розуміння поняття комунікація;
  • Принципи комунікації;
  • Види комунікації вербальну та невербальну;
  • Засоби комунікації між волонтером та громадянином.

8) 7 день – тренінг на тему: Тренінг на тему: «Комунікативна компетентність волонтера».

Спікер: Сокірба Єлизавета – аспірантка кафедри менеджменту та секретар Ради молодих учених Міжнародного гуманітарного університету.

Цільова аудиторія: студенти ЗВО.

Мета: поглибити знання в сфері комунікативної компетентності волонтера. Навчити ефективно взаємодіяти, розвивати уміння слухати, застосовувати прийоми вербального та невербального спілкування.

Теми на розгляд:

  • Основні аспекти комунікативної компетентності;
  • Формування навичок компетентності;
  • Види комунікативної компетентності.

9) Тренінг на тему: «Емоційний інтелект та емпатія».

Спікер: Міро Ірина, аспірантка, викладачка кафедри менеджменту, університет ім. Альфреда Нобеля, м. Дніпро.

Цільова аудиторія: студенти ЗВО.

Мета: поглибити знання учасників щодо емоційного інтелекту та емпатії як ключових компетенцій сучасного світу, надати приклади використання в бізнесі та волонтерській діяльності, запропонувати методи розвитку емпатії та розуміння своїх та чужих емоцій.

Теми на розгляд:

  • Види емоцій;
  • З чого складається EQ;
  • Навчимось читати чужі та свої емоції;
  • Розглянемо методи регуляції емоцій;
  • Розглянемо техніку як управляти емоціями інших.

В рамках реалізації соціального проєкту 10 лютого 2022 року Анна Павельєва провела тренінг з командної роботи та урегулювання конфліктів. Під час тренінгу розглянули історію терміну «командна робота» та головні риси командної роботи: ефект від спільної роботи команди якісно перевершує ефект від роботи окремих людей. Тобто, спільна робота фахівців може в сумі дати набагато більше, ніж результати їх роботи поодинці.

Учасники тренінгу обговорили також головні принципи «командної роботи»:

  • загальні і важливі цілі кожного з учасників;
  • взаємодоповнюючі вміння;
  • чіткі вимоги до продуктивності;
  • взаємна відповідальність;
  • невелика кількість людей.

Також учасники тренінгу з’ясували, чому командна робота ефективніша звичайної співпраці (команда володіє більш широким інструментарієм в порівнянні з окремою людиною; ефекту синергії можна досягти лише в команді; команда не так піддається впливу ззовні; у команді кожна гідна ідея ретельно обговорюється, у командній роботі всі помилки і похибки одразу стають помітними; будучи частиною великої компанії, команда – саме той сегмент, в якому можна реалізувати в повній мірі потенціал певних співробітників; командна робота – це хороша можливість максимально розкрити потенціал і творчі здібності кожного з її членів). 

Друга частина тренінгу була присвячена запобіганню та урегулюванню конфліктів у колективі.

«Наявність конфліктних ситуацій – одна з невід’ємних складових суспільного життя. Людина може стати безпосереднім учасником конфлікту, або ж включитись у конфлікт  з метою його вирішення, злочину тощо. Нарешті, конфлікт може виникнути в колективі (між керівником та підлеглими, між конкуруючими мікрогрупами колективу). Проблема конфлікту надзвичайно складна і багатоаспектна, але для того, щоб навчитись уникати конфліктів та вирішувати їх, необхідно  розібратись із сутністю цієї проблеми», – говорить Голова Ради молодих учених гуманітарного факультету – кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу Анна Павельєва.

Раніше раніше кафедра германської філології та перекладу отримала безкоштовний примірник настільної гри «ПереклаДійність» від ініціативної групи «Перекладачі в Дії/Translators In Action», науковиця політехніки стала лауреаткою Премії імені Володимира Вернадського, викладачки-філологи пройшли навчання з ефективного екоменеджменту на Міжнародній Зимовій Школі Жана Моне, декан гуманітарного факультету виграла грант для проєкту віртуальних обмінів з США, а науковиця гуманітарного факультету взяла участь у проєкті підвищення економічної грамотності і знання трудового законодавства за програмою Erasmus+.

Медіа-центр
Національного  університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»