2022-01-28

Академія лідерства з інтернаціоналізації: декан гуманітарного факультету виграла грант для проєкту віртуальних обмінів з США

Кандидатка педагогічних наук, декан гуманітарного факультету Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Анна Агейчева стала учасницею проєкту «Академія лідерства з інтернаціоналізації» і виграла грант від Education USA та центру SUNY COIL на втілення ідеї віртуального обміну з американськими колегами.

Академія лідерства з інтернаціоналізації: декан гуманітарного факультету виграла грант для проєкту віртуальних обмінів з США

Мережа EducationUSA в Україні відібрала учасників до Академії лідерства з інтернаціоналізації, що покликана створити можливості для віртуальних обмінів між студентами з України та США.

Під час відбору учасників особливу перевагу мали апліканти, які вже мають налагоджені професійні контакти з американськими колегами. Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» має постійних партнерів у США і договір про науково-освітнє співробітництво, ініційований ректором університету, професором Володимиром Онищенком, з Коледжем Санта Фе.

Радники EducationUSA разом з центром SUNY COIL навчали освітян і науковців створенню віртуальних модулів та їх інтеграції у процес викладання своєї дисципліни. У рамках Академії українські учасники разом із своїми американськими колегами розробили та впровадили модулі віртуального обміну для своїх студентів.

Навчальний і підготовчий етап тривав упродовж березня-грудня 2021 року, а основні напрацювання українських та американських науковців, фахівців-практиків реалізуються протягом 2022 року.

У рамках проєкту «Академія лідерства з інтернаціоналізації» Анна Агейчева  представила успішний міжнародний досвід університету та поділилась успішними кейсами віртуальних обмінів під час всесвітньої пандемії COVID-19.

«Наш університет – активний учасник віртуальних обмінів, викладачі факультету вже провели ряд презентацій для американської молоді, яка  цікавиться актуальними питаннями у сфері науки, мистецтва та вищої освіти, популяризували українську культуру, традиції та історію нашої країни. Спільно з помічником віце-президента з академічних питань Коледжу Санта Фе Вілмою Фуентес (Vilma Fuentes) та керівником міжнародних освітніх програм Джессікою Сурана (Jessica Surana)  обговорили  пріоритетні напрями науково-освітньої співпраці, можливості для впровадження програм   академічної  мобільності та молодіжних обмінів.

Участь у таких міжнародни проєктах дає можливість дізнатися про зміст та форму проведення  освітніх  курсів, методи роботи викладачів, організацію освітнього процесу та дослідницьку діяльність,  поспілкуватися зі студентами та викладачами з різних куточків світу. Крім того, для будь- якого викладача і  науковця надзвичайно важливо мати можливість розвивати мережу професійних і особистих контактів, оновлювати власні  знання, обмінюватися  практичним  досвідом та  генерувати нові  творчі   ідеї. Програма обміну, втілена за підтримки Education USA та SUNY COIL, дозволяє суттєво  підвищити якість викладання дисциплін іноземною мовою», – ділиться  враженнями учасниця програми, декан гуманітарного факультету Полтавської політехніки, кандидатка педагогічних наук Анна Агейчева.

Науковиця також розповіла про спільні міжнародні проєкти та поділилась досвідом проведення міжнародних заходів в онлайн-форматі, відзначила активну участь партнерів та друзів з Сполучених Штатів Америки у спільних проєктах та запросила до участі у майбутніх наукових заходах.

 «Подібні міжнародні програми допоможуть академічній спільноті дізнатися більше про американську культуру, суспільство, історію, політику та відносини з Україною. Програма обміну підкреслює цінності, надії та сподівання, що є спільними для українців та американців та безумовно зміцнить наше партнерство з Коледжем Санта Фе. Висловлюю сподівання на продовження нашої спільної плідної співпраці та адресую слова щирої  вдячності американським колегам за додаткові  можливості для професійного розвитку та отримання корисного міжнародного досвіду», – прокоментувала очільниця гуманітарного факультету. За її словами, участь у програмі «Академія лідерства з інтернаціоналізації» стала неймовірним професійним і особистим досвідом,  а  студенти  політехніки зможуть активно подорожувати у онлайн-форматі, вивчати академічне та громадське життя одного з провідних освітніх закладів Сполучених  Штатів Америки. Актуальність  такої  програми  обміну  полягає у  широких освітніх перспективах та  можливостях для студентської молоді опановувати  необхідні soft skills, втілювати креативні ідеї і здобувати практичний досвід спілкування з носіями мови.

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» забезпечує всебічну підтримку та сприяння розвитку різноманітних освітніх проєктів, спрямованих на поліпшення якості викладання іноземних мов. На сьогодні у політехніці створено найсучасніші умови для вивчення іноземних мов і найсприятливіші умови для впровадження  міжнародних  освітніх  проєктів: діють багаторівневі курси з викладання англійської мови для студентів та викладачів спеціальних дисциплін (EMI), активно функціонує «Центр іноземних мов», науковці  успішно застосовують прогресивний  досвід.

Нагадаємо, викладачка гуманітарного факультету пройшла тренінг з командної роботи, комунікації та урегулювання конфліктів, науковці поділилися дієвими лайфхаками викладання іноземних мов в умовах пандемії, а  учасники міжнародного телемосту дружби презентували науково-освітні кейси формування комунікативних компетентностей.

Раніше викладачка  університету взяла участь у програмі академічного обміну у США,  гуманітарний факультет провів віртуальний тур Україною для американських колег, науковці з чотирьох країн обговорили інновації в іншомовній підготовці фахівців,  а  науковиця політехніки виграла ґрант від DAAD на участь у проєкті з менеджменту інтернаціоналізації та німецько-українського академічного співробітництва.

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»