2022-01-27

Науковиця політехніки успішно захистила дисертацію на здобуття ступеня доктора філософії

Асистентка кафедри міжнародних економічних відносин та туризму Полтавської політехніки Ірина Новицька успішно захистила дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 073 «Менеджмент». У представленому дослідженні науковиця проаналізувала існуючі механізми державної підтримки, рівень попиту на продукти органічного виробництва та вдосконалила підходи до просування їхніх брендів на внутрішньому та зовнішньому ринках.

Науковиця політехніки успішно захистила дисертацію на здобуття ступеня доктора філософії

25 січня 2022 року на засіданні спеціалізованої вченої ради ДФ 44.052.002 Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» під керівництвом доктора економічних наук, професора, завідувача кафедри публічного управління, адміністрування та права Володимира Гришка асистентка кафедри міжнародних економічних відносин та туризму Ірина Василівна Новицька успішно захистила дисертацію на тему «Управління просуванням органічної продукції на внутрішній та зовнішній ринки» за спеціальністю 073 «Менеджмент».

Наукову роботу на здобуття ступеня доктора філософії виконано у  Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» у межах науково-дослідної теми кафедри міжнародних економічних відносин та туризму «Механізми реалізації стратегії соціально-економічного розвитку України в умовах міжнародної інтеграції». Науковий керівник – доктор економічних  наук, професор, завідувачка кафедри міжнародних економічних відносин та туризму  Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Ірина Чичкало-Кондрацька.

За словами науковиці, тематику дисертаційного дослідження обирали досить ретельно, адже на сьогоднішній день виробництво органічної продукції в Україні має надзвичайну соціально-економічну значущість, яка полягає у тому, що воно здатне задовольнити потреби населення у продуктах високої якості та сприяти захисту довкілля. Хоча останнім часом сфера виробництва органічної продукції в Україні стрімко розвивається, існують проблеми, які заважають її функціонуванню.

«Зокрема, слід звернути увагу на недосконалий механізм державної підтримки органічного виробництва, недостатньо розвинену інфраструктуру органічного ринку, несформований стійкий попит на органічну продукцію серед вітчизняних споживачів та досить низький рівень їхньої обізнаності стосовно переваг і корисності для здоров’я такої продукції. Тому для виробників важливо не тільки виготовляти органічну продукцію, а й вміти ефективно просувати її на внутрішньому та зовнішньому ринках. Теоретичні положення, висновки і рекомендації, наведені у дисертаційному дослідженні, доведені до рівня методичних розробок і пропозицій щодо вдосконалення управління просуванням органічної продукції на підприємствах, а також можуть бути використані в діяльності органів регіонального управління та некомерційних установ. Вони призначені для впровадження у практику стратегічного й тактичного управління підприємствами з виробництва, переробки та продажу органічної продукції», – прокоментувала  авторка дослідження.

Особистий внесок науковиці полягав у розробці методичного підходу до оцінювання управління просуванням органічної продукції та концептуального  підходу до вибору стратегії просування органічної продукції, науковицею було  обґрунтовано використання інструментів просування органічної продукції на внутрішній та зовнішній ринки відповідно до каналів збуту.

Рецензентами представленої наукової роботи виступили доктор економічних наук, професор кафедри автомобільних доріг, геодезії, землеустрою та сільських будівель, директор Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Григорій Шарий та доктор економічних наук, доцент кафедри менеджменту і логістики Полтавської політехніки Людмила Болдирєва. Офіційні опоненти – Аліна Бурляй, доктор економічних наук, доцентка кафедри економіки Уманського національного університету садівництва, Тетяна Квятко,  кандидатка економічних наук, доцентка кафедри маркетингу та медіакомунікацій Державного біотехнологічного університету.

«Органічне виробництво та збут такої продукції - це не лише перспективний напрям для покращення позицій підприємства на ринку, а й можливості для системного сталого розвитку та задоволення потреб населення у якісній та корисній продукції. Маючи нерівні цінові умови порівняно з продукцією традиційного виробництва, свідомий споживач вибере органічний продукт, знаючи її переваги та ціннісні характеристики. І навіть за абсолютно нерівних умов, але роблячи ставку на споживача, який купує продукт з більш високою доданою вартістю, органічний продукт матиме перевагу. Саме це обумовлює актуальність та своєчасність дисертаційного представленого дослідження», – зазначила у відгуку на дисертаційну роботу про актуальність досліджуваної тематики офіційна опонентка, доктор економічних наук Аліна Бурляй.

Щиро вітаємо Ірину Новицьку з успішним захистом та бажаємо подальших професійних успіхів і натхнення до наукового пошуку!

Раніше науковиці політехніки взяли участь в Інформаційному тижні Програми Європейського Союзу Еrasmus+, а студентка політехніки названа найкращою студенткою-громадською діячкою Полтавщини.

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»