2022-01-26

Науковиці політехніки взяли участь в Інформаційному тижні Програми Європейського Союзу Еrasmus+

Доктор філософії, начальниця відділу організаційно-аналітичного забезпечення навчального процесу Наталія Максюта та кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу Полтавської політехніки Анна Павельєва дізналися про нові освітні можливості для університетів України від Національного Еrasmus+ офісу в Україні.

Науковиці політехніки взяли участь в Інформаційному тижні Програми Європейського Союзу Еrasmus+

Науковиці Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – доктор філософії, начальниця відділу організаційно-аналітичного забезпечення навчального процесу Наталія Максюта та гарант спеціальності 035 «Філологія», кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу Анна Павельєва відвідали заходи у рамках раніше анонсованого «Інформаційного тижня Програми Європейського Союзу Еrasmus+: можливості та конкурси 2021-2027 рр. для організацій України», який провів Національний Еrasmus+ офіс в Україні.

Співорганізаторами масштабної міжнародної події, що відбувалася у змішаному форматі, виступили Міністерство освіти і науки України, Представництво Європейського Союзу в Україні, Європейське виконавче агентство з питань освіти і культури (ЕАСЕА), Київський національний університет імені Тараса Шевченка та Erasmus Student Network Ukraine.

Участь у програмах Еrasmus+  дає унікальну   можливість  науковцям  провідних закладів вищої освіти вдосконалити навички управління міжнародними проєктами, покращити власні лідерські здібності та управлінський  потенціал, відкрити  перспективи для інтернаціоналізації вищої освіти на організаційному  та  індивідуальному рівнях,  оновити існуючі освітньо-професійні   програми,  впровадити   сучасні  методики викладання і навчання, розробити  цикли навчальних дисциплін  англійською та іншими іноземними мовами, вдосконалити управління освітнім закладом задля покращення якості вищої освіти та активізації співпраці з зарубіжними  університетами-партнерами.

Під час заходу заступник Міністра освіти та науки України Андрій Вітренко  наголосив на   важливості для  Міністерства  освіти і  науки України  консолідації спільних досягнень українських освітніх організацій та підтримки для тих, що вже планують брати участь в нових конкурсах Програми Еrasmus+ на національному рівні.

Координаторка Національного Еrasmus+ офісу в Україні Світлана Шитікова відзначила важливість партнерської підтримки й командної взаємодії для успішного втілення освітніх проектів за цією програмою та презентувала інформацію щодо пропонованих Програмою ЄС Еrasmus+ можливостей на 2021-2027 роки, зокрема зупинилася на ключових аспектах  вищої,  професійно-технічної та фахової передвищої освіти, освіти  дорослих і  для молоді. Спікерка зосередила увагу присутніх  на пріоритетних напрямах, вимогах, ключових документах та різних етапах  з пошуку партнерів, роботою з сайтом НЕО та Funding&tender opportunities portal тощо.

Насичена програма заходу нараховувала цілу низку заходів, що проводилися упродовж п’яти днів у онлайн- та офлайн-форматах:

День 1 (20 грудня 2021 року) – проводився у офлайн-форматі, у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка, для інституційних координаторів Еrasmus+, працівників, відповідальних за міжнародну співпрацю закладів вищої освіти та, в першу чергу, для представників закладів вищої освіти, які не мають досвіду участі в Програмі Еrasmus+, мають обмежену кількість проєктів, розташовані у віддалених регіонах  та  учасників   з переміщених  закладів вищої освіти.

День 2 (21 грудня 2021 року) – на Facebook-сторінці НЕО в Україні транслювався  онлайн - захід   «Нові можливості Програми ЄС Еразмус+ 2021-2027 рр. у сфері освіти. Участь організацій», на якому представники академічної спільноти з  різних  країн світу  говорили про міжнародну мобільність і віртуальні обміни у сфері вищої освіти, розбудову потенціалу вищої освіти, Erasmus Mundus,  міжнародну мобільність у сфері професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти, центри професійної майстерності для закладів П(ПТ)О та ФПВО й інші можливості, сферу шкільної освіти: проєкти співпраці, eTwinning, School Education Gateway, проєкти співпраці та альянси задля інновацій у сфері освіти, проєкти Жан Моне тощо.

День 3 (22 грудня 2021 року) – за попередньою реєстрацією проводились групові консультації щодо участі в конкурсах Програми ЄС Еразмус+ 2021-2027 рр. Науковиці Полтавської політехніки Наталія Максюта та Анна Павельєва дізнались про Проєкти мобільності, КА2) Проєкти СВНЕ, Проєкти Жан Моне та Проєкти для VET.

День 4 (23 грудня 2021 року – в  Інформаційному дні взяло участь понад 60 науковців, інституційних координаторів Еrasmus+ та працівників, відповідальних за міжнародну співпрацю закладів вищої освіти з різних областей. Захід складався з двох частин: інформаційної сесії «Нові можливості Програми ЄС Еразмус+ 2021-2027 рр. для України» та семінару-тренінгу «Розбудова потенціалу відділів міжнародної співпраці  закладів вищої освіти  для участі в Програмі ЄС Еrasmus+». Професійну комунікацію та конструктивний діалог модерувала координаторка Національного  Erasmus+ офісу в Україні (проєкт ЄС)  Світлана Шитікова.

Під час семінару-тренінгу «Розбудова потенціалу відділів міжнародної співпраці закладів вищої освіти для участі в Програмі ЄС Еrasmus+», учасники відвідали три тренінги з координації підготовки успішних проєктів за  наступними тематиками:

  • Іванна Атаманчук (КА1) – «Успішний проєкт з мобільності»;
  • Світлана Шитікова – «Успішний проєкт з віртуальних обмінів»;
  • Вероніка Ткаченко, Жанна Таланова (КА2) – «Успішний проєкт співпраці»;
  • Петро Крайнік «Успішний проєкт Жан Моне».

По завершенню учасники тренінгів приєднались до загальної Zoom- конференції для підведення підсумків та спілкування у форматі «питання-відповідь».

День 5 (24 грудня 2021 року) був присвячений питанням реєстрації проєктів міжнародної технічної допомоги та звітування і популяризації проєктів Програми ЄС Еrasmus+.

З матеріалами спікерів заходу «Інформаційний тиждень Програми Європейського Союзу Ерасмус+: можливості та конкурси 2021-2027 рр. для організацій України» можна ознайомитись за посиланням.

Нещодавно студент Єгор Рябокінь став учасником програми Erasmus+ і протягом семестру навчався у Білостоцькій політехніці.

Раніше науковиця Полтавської політехніки вивчала тонкощі дипломатичного перекладу, майбутні перекладачки обмінялися досвідом волонтерської діяльності з учасниками програми Erasmus+, науковці- філологи  поділилися дієвими лайфхаками викладання іноземних мов в умовах пандемії, а викладачка гуманітарного факультету презентувала досвід співпраці з німецькими університетами.

Нагадаємо, триває набір до Єврошкіл.

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»