2021-06-15

Науковці-філологи взяли участь у червневій серії вебінарів українською від Clarivate

Викладачки Полтавської політехніки, кафедри германської філології та перекладу – доктор філологічних наук, професор Тетяна Кушнірова та кандидатка філологічних наук, Анна Павельєва отримали сертифікати від компанії Clarivate Analytics пісня навчального курсу, присвяченого публікативній активності науковців.

Науковці-філологи взяли участь у червневій серії вебінарів українською від Clarivate

Серія вебінарів, організована компанією Clarivate Analytics, проходила з 7 по 11 червня за такими темами:

  1. 7 червня 2021 року – «Оформлення публікації за форматом видання»

Розповідалося про структуру статті, формати пристатейної бібліографії та зразки оформлення публікації, про бібліотеки, створення та впорядкування каталогу, спільний доступ до даних, використання у науковій роботі та освітньому процесі. Висвітлювалися можливості і функції референс-менеджера EndNote з покроковою інструкцією для початківців. Пояснювалося, як створити акаунт, наповнити бібліотеку через імпорт записів з Web of Science, сайтів журналів, онлайн бібліотек, Google Scholar, як додати записи вручну, як оформити та переоформити статтю за форматом обраного видання за допомогою Cite While You Write™, як корегувати текст, додавати/видаляти посилання, яку версію рукопису краще обрати для подання до видання.

  1. 8 червня 2021 року – «Розширені можливості нового інтерфейсу Web of Science»

Лекторка розповіла про структуру платформи Web of Science, про особливості індексації окремих баз даних, про пошук та аналіз наукової літератури у Web of Science Core Collection за допомогою базового та розширеного пошуку, про використання символів скорочення та заміни, операторів пошуку, комбінування пошукових запитів, формування вибірки за заданими параметрами, визначення, партнерів для виконання проектів, журналів для публікації, фондів для фінансування проектів, збереження результатів, експорт даних тощо

  1. 9 червня 2021 року – «Виклики відкритого доступу»

31 січня 2021 вступив у дію план S, анонсований у вересні 2018 cOAlition S, міжнародним консорціумом грантодавців та установ, що має на меті миттєвий доступ до результатів досліджень кожного вченого. На вебінарі розглянули десять принципів плану S і готовність до них наших установ, можливості та виклики відкритого доступу, журнали відкритого доступу та вартість публікації, які зміни він приніс у оприлюднення і розповсюдження результатів досліджень, чому установи відмовляються від передплати повних текстів великих видавців тощо.

  1. 10 червня року – «Основи наукометрії»

Лекторка розповіла про предмет, мету, задачі наукометрії, дані, що використовуються для аналізу, їхні джерела, вимоги до якості, основні показники, переваги та недоліки: імпакт-фактор і його варіації, h-індекс, CNCI, beamplots, коректне і некоректне застосування, причини і наслідки, про профілі установи та автора та їх функції та можливості. Пояснювалося, як побудувати стратегію розвитку наукової діяльності вченого, установи, країни з урахуванням наукометричних даних, як дати об’єктивну оцінку публікаційної діяльності установи, як використовувати аналітичний інструмент InCites в роботі науковця та адміністратора.

  1. 11 червня року – «Як опублікуватися в міжнародному виданні?»

Під час вебінару покроково розібрали типи публікацій і їхню мету, алгоритм відбору та оцінку видань для публікації, на які показники варто звертати увагу, де їх переглянути, на що варто звертати увагу, як не помилитися при відборі, яку небезпеку несе публікація у хижацьких виданнях, як перевірити індексацію видання і звісно чи можлива безкоштовна публікація. Відповіді на запитання з реєстраційних анкет.

Також протягом року проходить щомісячна серія «Clarivate науковцям або місце зустрічі змінити не можна» кожного другого четверга місяця о 16:15 з можливістю отримати сертифікати. Зареєструватися на всі вебінари можна за посиланнями:

Раніше викладачі гуманітарного факультету взяли участь у жовтневій серії безкоштовних вебінарів з використанням бази даних Web of Science Core Collection, а також збільшили рівень публікативної активності та отримали сертифікати у рамках серії навчальних вебінарів Clarivate Analytics.

Медіа-центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»